Naujienų portalas DELFI savo skaitytojams suteikia galimybę išsakyti savo nuomonę po kiekvienu publikuotu straipsniu. Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

DELFI bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis ir jų prašymu suteikia duomenis apie skaitytoją, paskelbusį įstatymus pažeidžiantį komentarą.

Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius teigia, kad per trejetą metų prokurorai dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės ar kitokią žmonių grupę pradėjo beveik 40 ikiteisminių tyrimų. Dauguma jų pradėti praėjusiais ir šiais metais prokuratūros iniciatyva.

„Tai nedideli skaičiai, tačiau kol kas patys žmonės vengia kreiptis į pareigūnus apginti savo teisių, - sakė R.Valentukevičius. – Gal jie nesitiki, kad pavyks laimėti bylas, gal tai teisinio švietimo šioje srityje stoka? Praėjusį rudenį Generalinės prokuratūros kolegijoje raginome prokurorus atkreipti didesnį dėmesį į tokio pobūdžio bylas ir ikiteisminius tyrimus pradėti net negavus nukentėjusiųjų asmenų pareiškimų. Prokurorai savo iniciatyva gali nustatyti diskriminacijos ar rasinės, tautinės, religinės, seksualinės neapykantos kurstymo apraiškas regioninėje žiniasklaidoje, internete, o taip pat viešuose renginiuose, kuriuose, pagal jų pobūdį, galimi įvairių formų rasistinio, ksenofobinio, antisemitinio ar kitokios netolerancijos pasireiškimai“.

Komentatoriaus drąsa išgaravo išvydus policiją

R.Valentukevičiaus duomenimis, už kurstymą prieš žydus Lietuvos teismai yra nuteisę tris asmenis, komentavusius straipsnius DELFI portale. Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 1-oje dalyje numatyta, kad už kurstymą gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba – laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Marijampolės rajono apylinkės teismas 1976 metais gimusį Kalvarijos savivaldybės gyventoją už kurstymą prieš žydus nuteisė 6 MGL (750 Lt) bauda bei valstybinį kaltinimą palaikiusio prokuroro prašymu konfiskavo visą jo turėtą kompiuterinę techniką. Teismas nustatė, kad suvalkietis parašė keletą antisemitinių komentarų, kuriuose nurodė, kad žydai – esą ne žmonės, tarp jų nėra nė vieno padoraus žmogaus.

Be to, viename komentarų jis palaikė Hitlerį, nurodžiusį sunaikinti žydų tautą.

Drąsaus komentatoriaus drąsa išgaravo, kai jo namuose apsilankė policijos pareigūnai. Iš vyriškio buvo paimta kompiuterinė technika, kurią apžiūrėjus pasitvirtino pareigūnų spėjimai, kad būtent iš šio suvalkiečio kompiuterio buvo rašyti komentarai.

Teisme kurstymu prieš žydus kaltinamas vyriškis apgailestavo dėl savo elgesio, teigė daugiau neberašysiąs neigiamų komentarų.

Komentatoriams – tūkstantinės baudos

10 MGL (1250 Lt) bauda buvo nubaustas 1985 metais gimęs Kauno technologijos universiteto (KTU) studentas, skatinęs smurtauti prieš žydus. Jaunuolis per vieną paskaitą kompiuterių auditorijoje perskaitė straipsnį apie žydus ir... nusprendė išsakyti savo nuomonę.

Tiesa, vėliau jis pripažino, kad parašydamas komentarą „persūdė“ ir tikino nuoširdžiai apgailestaująs dėl savo poelgio.

Kol kas didžiausia bauda - 20 MGL (2500 Lt) buvo skirta 1980 metais gimusiam vilniečiui, kuris parašė du komentarus, kuriuose ne tik kurstė neapykantą, bet ir ragino smurtauti prieš žydų tautybės žmones.

„Dėl visko kaltas mano nebrandus amžius“, - nurodė vienas nuteistųjų. Visų jų bylas teismai išnagrinėjo pagreitinto proceso tvarka – kaltinamieji sutiko su prokurorų kaltinimais. Teismo sprendimai yra įsiteisėję, nė vienas jų neapskųstas.

Sieks konfiskuoti kompiuterinę techniką

Generalinės prokuratūros prokuroras pabrėžė, kad valstybinį kaltinimą palaikantys prokurorai ir ateityje sieks, jog iš nusikaltimą padariusių asmenų teismas konfiskuotų nusikaltimo įrankį – kompiuterinę techniką.

Paklaustas, ar antisemitinius ir smurtą skatinančius komentarus rašantiems komentatoriams nereikėtų taikyti ir papildomo apribojimo – turėti ir naudotis kompiuteriu, R.Valentukevičius sakė: „Lietuva – ne Amerika, tačiau galimybę uždrausti naudotis kompiuteriu įstatymas numato. Praktika padiktuos, kaip elgsis teismai, tačiau tokie apribojimai gali būti taikomi piktybiniams pažeidėjams“.

Generalinės prokuratūros skyriaus prokuroras teigia, kad pradėjus tyrimą dėl kurstymo prieš kitos tautybės piliečius pirmiausiai yra nustatomi kompiuterio IP adresai, vėliau Lietuvos kriminalinės policijos biuras išsiaiškina, kam jis priklauso.

Bylos į teismus iškeliauja tik tada, kai gaunamas ekspertų vertinimas – oficialiai turi būti patvirtinta, kad skaitytojo išsakytas komentaras kursto nesantaiką, skatina smurtauti. Kartais net iki pusmečio užtrunkanti ekspertizė valstybei atsieina kelis šimtus litų.

Pasak prokuroro, dėl įvairių kliūčių ne visada pavyksta nustatyti, kam priklauso kompiuteris, jeigu komentaras rašytas ne iš Lietuvos. Prokurorams daugiausia teisinės pagalbos prašymų teko rašyti Didžiosios Britanijos ir Airijos, kur laikinai gyvena keli šimtai tūkstančių tautiečių, pareigūnams.

Už komentarus JAV – nebaudžiama

“Susirašinėjimas su kolegomis iš užsienio užtrunka, kartais net nepavyksta nustatyti įtariamųjų“, - sakė R.Valentukevičius. Vis dėlto, jeigu, tarkime Airijoje, būtų nustatyti įtariamieji, Lietuvos prokurorai galėtų kreiptis į teismą ir prašyti išduoti Europos arešto orderį įtariamojo suėmimui ir perdavimui į Lietuvą. Neatmetama galimybė perduoti visą medžiagą įtariamojo persekiojimui į tą šalį, kurioje jis padarė nusikaltimą.

Pasak R.Valentukevičiaus, vien praėjusiais metais buvo išsiųsta 15 teisinės pagalbos prašymų užsienio valstybėms dėl ikiteisminio tyrimo duomenų gavimo.

„JAV net ir nustačius tokius duomenis baudžiamasis persekiojimas neįmanomas, nes už tokius veiksmus nėra baudžiama, nes kitaip būtų pažeista Konstitucijoje saugoma žodžio laisvė“, - sakė Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras.

R.Valentukevičius pažymėjo, kad Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminius tyrimus ne tik dėl kurstymo prieš žydus, bet ir prieš čečėnus, lenkus bei romus. „Šios nusikalstamos veikos tampa vis reikšmingesnėmis, tampa rezonansinėmis, nors priskiriamos nesunkių nusikaltimų kategorijai“, - sakė prokuroras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)