Teismas pabrėžė, kad jeigu D.Balčyčio vertinimą būtų pasirašęs skyriaus vedėjas, tuomet būtų galima vertintojo elgesį traktuoti kaip dokumento suklastojimą.

Prokurorų kaltinimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi teismas pavadino tik tarnybiniu nusižengimu.

„Man tik gaila tėvų, kurie turėjo tiek laiko pergyventi visiškai be reikalo,- po teismo posėdžio sakė D.Balčytis. - Viską pasakė ir įvertino teismas, neturiu daugiau ką pasakyti“.

Finansų ministras Z.Balčytis, komentuodamas teismo sprendimą, žurnalistams sakė: "Vertinu normaliai. Džiaugiuosi, kad Lietuvoje nugalėjo teisingumas".

Šalies vadovas Valdas Adamkus anksčiau yra sakęs, kad jeigu teismas D.Balčytį pripažins kaltu, esą finansų ministras turės pasitraukti iš posto. „Jei pasitvirtintų visuomenėje iškilusios abejonės dėl jo šeimos interesų, aš nedelsdamas, tučtuojau reikalausiu jo pasitraukimo“, - šalies vadovui po teismo nuosprendžio turėtų šiek tiek palengvėti.

Valstybinis kaltintojas - Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Linas Belevičius ministro sūnui siūlė skirti 10 tūkst. litų baudą ir atimti teisę 4 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Dėl dokumentų suklastojimo buvo išteisinti jo bendrai, nors prokurorai siūlė 30 metų Tomui Ulinauskui skirti 7,5 tūkst. Lt baudą, 30 metų Pauliui Kairiui - 8,75 tūkst. litų baudą, 31 metų Mindaugui Vilčinskui - 5 tūkst. litų baudą bei atimti teisę 2 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Teismas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi nuteisė tik M.Vilčinską - jam uždraudė dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

LVPA darbuotojams pagal pateiktus kaltinimus jiems grėsė įkalinimas iki 4 metų. Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismo teisėjų Lilijos Tarčevskajos, Danutės Mickevičienės ir Pavelo Borkovskio nuosprendis negalutinis, jį per 20 dienų apeliacine tvarka galima apskųsti Vilniaus apygardos teismui. Neabejojama, kad Generalinė prokuratūra taip ir padarys. "Teismas pripažino, kad dokumentai buvo sukeisti", - sakė prokuroras.

Siekė gauti daugiau kaip milijoną litų

Valstybinis kaltintojas L.Belevičius teisminio nagrinėjimo metu buvo sakęs, kad pavyko pilnai įrodyti, jog kaltinamieji suklastojo oficialių dokumentą bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Visi kaltinamieji, išskyrus finansų ministro sūnų, pripažino savo kaltę.

„D.Balčyčio parodymais negalima tikėti apskritai“, - Generalinės prokuratūros prokuroras pabrėžė, nusikaltimų organizatoriais turėtų būti pripažinti T.Ulinauskas, kuris kaltinamuoju yra patrauktas ir vadinamojoje „Šilų paukštyno“ byloje, ir P.Kairys.

Buvusio LVPA direktoriaus pavaduotojo M.Vilčinsko advokatas teismui buvo pateikęs kaltinamojo tėvo prašymą, kuriuo jis sutiko laiduoti už savo sūnų ir taip siekė, kad sūnus būtų atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Teisėjų kolegija šį prašymą atmetė.

Kaltinamajame akte buvo teigiama, kad D.Balčytis „Panevėžio melioracijos“ projektą, kuriuo buvo prašoma daugiau kaip milijono litų ES paramos, įvertino tik 62 balais, o jo kolegė - 58. Teigiama, kad tai buvo per mažas vidurkis, todėl buvo nuspręsta padidinti vertinimo balų skaičių iki 65. Vertinimo ataskaitą LVPA sekmadienį, praėjusių metų sausį, sukeitė T.Ulinauskas ir M.Vilčinskas. Vertinimą buvo pasirašęs D.Balčytis.

D.Balčytis tuo metu atostogavo, todėl savo bendrų laukė šalia agentūros. Ataskaitą skubėta sukeisti, nes artimiausiomis dienomis vertinimo dokumentai turėjo būti perduoti į Ūkio ministeriją. Beje, D.Balčyčio bendradarbis P.Kairys pasiūlė jam neiti į LVPA, nes baiminosi, kad ateityje šio viršininkas M.Vilčinskas jį gali šantažuoti.

Klaidos - ne kliūtis kilti karjeros laiptais

Už sėkmingą „Panevėžio melioracijos“ projektą vieno kaltinamųjų draugui Nerijui Žaguniui (jo tėvas yra bendrovės akcininkas) neva buvo pažadėta sumokėti 0,5 proc. įgyvendinto projekto vertės - apie 60 tūkst. litų.

„Byloje nėra įrodymų, kad kaltinamiesiems pažadėtas atlygis už projekto įgyvendinimą, tačiau aišku, kad jų interesas dėl paramos skyrimo buvo didelis“, - įsitikinęs prokuroras.

Tyrimą dėl D.Balčyčio ir kitų LVPA darbuotojų Generalinė prokuratūra pradėjo, kai iš dabar jau buvusio LVPA direktoriaus pavaduotojo M.Vilčinsko pavyko sužinoti apie galimą dokumentų klastojimą vertinant „Panevėžio melioracijos“ projektą.

Teisme liudijęs LVPA vadovas Saulius Jakštas tvirtino, kad paramą būtų gavę visi pareiškėjai, kurių projektai buvo įvertinti daugiau kaip 50 balų. Vienas bendrovės „Panevėžio melioracija“ akcininkų - Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, priklausantis Valstiečių partijai. Jis taip pat buvo apklaustas teisme.

LVPA vadovas teigė, kad D.Balčytis darė daug gramatinių ir rašybos klaidų. Tačiau tai jam nesukliudė kilti karjeros laiptais LVPA - palikęs projektų vertintojo pareigas jis tapo Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoju.

„Jeigu būčiau nevykdęs agentūros pavaduotojo nurodymų, mane galėjo „išspirti“ iš darbo“, - teisme yra sakęs šiuo metu „Sampo“ banke dirbantis D.Balčytis.

Kaip vertinate teismo sprendimą išteisinti D.Balčytį? Išreiškite savo nuomonę atsakydami į klausimą kolonoje dešinėje.