Tokia pati bausmė skirta kartu su buvusiu parlamentaru nuteistam Vygirdui Dudučiui. Jis taip pat buvo apskundęs Kauno teisėjų nuosprendį ir prašė sušvelninti bausmę - neskirti realios laisvės atėmimo bausmės.

Švelniausia bausmė skirta 73-ejų Jonui Miškiniui - vieneri metai nelaisvės bausmės vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Jis teismo nuosprendžio neapskundė.

Teismas pabrėžė, kad nėra galimybių skirti švelnesnę bausmę. Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį A.Petrusevičius galės apskųsti Lietuvos aukščiausiajam teismui kasacine tvarka.

Po teismo nuosprendžio paskelbimo A.Petrusevičius buvo nešnekus - jis tepasakė, kad ketina nuosprendį apskųsti.

Skiriant bausmes teismas atsižvelgė į A.Petrusevičiaus amžių bei į nuopelnus Lietuvai, tačiau savo apeliaciniame skunde buvęs parlamentaras įsitikinęs, kad būtent į šias aplinkybes teisėjai neatsižvelgė.

Į pataisos namus A.Petrusevičius turėtų būti išsiųstas maždaug per mėnesį. Kai teismo nuosprendis bus išsiųstas pataisos inspekcijai, A.Petrusevičiui bus nurodytas tikslus laikas, kada jis privalės atvykti į įkalinimo vietą.

A.Petrusevičius savo skunde teigė, kad teismas nuosprendį grindė buvusio bendražygio Alberto Miceikos parodymais, nors šis buvo apklaustas tik ikiteisminio tyrimo metu, be to, teismas rėmėsi slapta darytais telefoninių pokalbių įrašais. Pasak nuteistojo, bendražygiui jis pardavęs keletą ginklų kolekcionavimui, o ne nusikaltimams daryti.

Nors A.Petrusevičius teigė, kad ginklus pardavęs kolekcionieriams, tačiau teismas nustatė, jog buvęs Seimo narys turėjo žinoti, kad jie bus panaudoti nusikalstamiems tikslams. Vieno praėjusį sausį vykusių pokalbių metu ginklą iš A.Petrrusevičiaus pirkęs vyriškis prašė iš alaus skardinės padaryti duslintuvą, kad ginklas kuo tyliau šaudytų ir kad naudojant šį duslintuvą būtų galima iššaudyti bent vieną šovinių apkabą. A.Petrusevičiui pirkėjas taip pat sakė, kad jau ginklą jis naudojo patalpoje, todėl „reikia, kad būtų tyliau“.

„Akivaizdu, jog duslintuvas (o ypač pagamintas iš alaus skardinės) jokios kolekcinės vertės neturi“, - pabrėžė Lietuvos apeliacinis teismas.

Nors A.Petrusevičius nebuvo nuteistas dėl granatų laikymo, tyrimo metu pavyko užfiksuoti keletą pokalbių, kai buvęs parlamentaras prisipažįsta turįs ir granatų.

Vieno pokalbio metu ginklų pirkėjas A.Petrusevičiui tvirtino, kad negrąžina skolos, tai buvęs parlamentaras atsakė, kad „reikia jį sutvarkyti“ ir pažada duoti „garantuotų priemonių: „Tai tą... aš tau duosiu garantuotą, originalą... Reikia pritvirtint, supranti, kad jau garantuotai, jisai keliaus kur nors. Ir nuo žiedo garantuotą virvutę ant...“

„Iš šių dviejų pokalbių turinio galima neabejotinai suprasti, jog pirkėjas su A.Petrusevičiumi kalba apie granatas ir jų panaudojimą nusikalstamiems, o ne kolekcionavimo tikslams“, - konstatavo Lietuvos apeliacinis teismas.

Generalinė prokuratūra teismo buvo prašiusi palikti galioti A.Petrusevičiui ir jo bendrams skirtas bausmes.

Teismo nuosprendžio penktadienį atvyko išklausyti apie 20 A.Petrusevičių palaikančių bendražygių. Tarp jų - ir žymi kovotoja už Lietuvos laisvę ir žmogaus teises Nijolė Sadūnaitė. Šalia buvusio parlamentaro visą posėdį sėdėjo jo sūnus ir dukra.

DELFI primena, kad A.Petrusevičius, V.Dudutis ir J.Miškinis buvo sulaikyti praėjusių metų pradžioje. Tyrimo metu kartu su Valstybės saugumo departamento pareigūnais atliktų kratų metu buvo paimta virš 600 vnt. įvairaus kalibro šovinių, beveik 2 kg įvairių sprogstamųjų medžiagų, beveik 20 įvairių šaunamųjų ginklų - nuo mažo kalibro pistoleto iki granatsvaidžio, kurių laikymui kauniečiai neturėjo leidimo. Juos slėpė miške, o vėliau persivežė į namus.

“Gailiuosi dėl visko, ką padariau“, - teisme yra sakęs A.Petrusevičius. Jis ir jo bendrai niekada neneigė savo kaltės.

Už nusikalstamą veiką, kai disponuojama ne mažiau kaip trimis šaunamaisiais ginklais, didelės sprogstamosios galios arba dideliu kiekiu šaudmenų, sprogmenų ar sprogstamųjų medžiagų, A.Petrusevičiui grėsė laisvės atėmimas nuo ketverių iki aštuonerių metų.