Šveplas balandžių mylėtojas

Būsimasis pasaulio bokso čempionas užaugo Brukline, New Yorke. Kai jam tebuvo dveji, tėvas buvo deportuotas, tad jo motina, Lorna Smith Tyson, turėjo kovoti už savo bei šeimos išlikimą. Maiko vaikystė buvo nelengva, ypač turint omeny, jog jis buvo šveplas. Ir dar mėgo balandžius. Toks šveplius balandėlių mylėtojas labai kliuvo vyresniems vaikigaliams. Tačiau kai vienas vyresnis vaikėzas ėmė ir nusuko galvą mylimiausiam Taisono balandžiui, šis neiškentė ir paleido į darbą kumščius. Paukščių kankintojas dar ilgai plūdo kraujais vidury gatvės, o jaunasis talentas suprato, kad turi tvirtą, žmogaus audinius mėgstančią ranką.

Iš kolonijos – į bokso ringą

Jaunystėje Maikas Taisonas daugiau laiko praleido pataisos kolonijose, negu mokykloje. Niekuo neišsiskiriantis juodukas iš Bruklino kitokio gyvenimo ir nelaukė. Kaip jis pats yra prisipažinęs, kai jis vėlai vakare grįždavo namo su naujais drabužiais, kuriems pinigų tikrai neužsidirbo, net motina tuo metu nieko nebesakydavo. Netrukus jis buvo pašalintas iš vidurinės mokyklos už muštynes.

Bet nėra to blogo kas retkarčiais neišeitų į gerą. Vienos iš New York’o paauglių pataisos kolonijų apsauginis Bobby Stewartas pastebėjo, jog jaunasis Maiklas turi nemenką boksininko potencialą. Kelis mėnesius patreniravęs, jis atidavė naująjį savo auklėtinį legendiniam to meto bokso treneriui Cusui D’Amanto.

Jauniausias Pasaulio bokso sunkiasvoris čempionas

Pirmasis jo, kaip profesionalo, pasirodymas įvyko 1985 metų kovo 6 dieną New Yorke. Hectorui Mercedesui Maikas nepaliko jokių šansų – nokautas pirmame raunde. Pirmaisiais metais Taisonas kovojo daug. 19 kovų pasibaigusių nokautais ir nei vieno pralaimėjimo. 14 iš tų kovų pasibaigė pirmajame raunde.

Jau tuomet žiniasklaida pradėjo pranašauti jam čempiono titulą.

1986 metų lapkričio 22 dieną jaunoji žvaigždė gavo galimybę įrodyti savo vertę. Trevoras Berbickas buvo nugalėtas techniniu nokautu antrajame raunde. Ir Maikas Taisonas, būdamas 20 metų bei 4 mėnesių amžiaus, tapo jauniausiu Pasaulio sunkiasvoriu čempionu. Tuo metu jo svoris buvo apie 101 kg, o ūgis – 178 cm.

Daugelis boksininkų bijojo greito, žiauraus, negailestingo, gerai koordinuoto bei atsargaus priešininko. O kiekviena uždelsta sekundė buvo puiki proga pamaitinti juos smūgių kruša, dažniausiai pasibaigiančia nokautu.

Čempionų čempionas

Apakintas šlovės bei neblėstančios sėkmės, Maikas Taisonas nusprendė nugalėti visus tuo metu pasaulyje buvusius geriausius sunkiasvorius. Netrukus jis tapo pirmuoju pasaulyje sunkiasvoriu boksininku, kuriam vienu metu priklausė visi trys svarbiausi čempionų diržai: WBA (World Boxing Association), WBC (World Boxing Council), IBF (International Boxing Federation).

1988 metų birželio 27 dieną susitiko du sunkiasvoriai čempionai: Maiklas Spinksas ir Maikas Taisonas. Pirmasis savo titulą buvo iškovojęs 1985 metais, kuomet po 15 raundų trukmės kovos išplėšė pergalę. Deja, Geležinis Maikas iškirto jį bei pasisavino titulą per 1 min 31 s. Tą dieną daugelis gerbėjų laiko Maiklo Taisono karjeros kulminacija.

Veidu į purvą

Netrukus viskas pradėjo verstis aukštyn kojomis ir sėkmė išslydo bokso čempionui iš rankų. Atleidęs ilgametį savo trenerį, Maikas pamažu pradėjo prarasti savo įgūdžius. Jis nebesistengė kovos metu kurti kombinacijų, nebandė perprasti priešininko. Taisonas pradėjo galvų medžioklę, per kurią svarbiausias jo tikslas buvo nokautuoti varžovą vienu smūgiu.

Pirmasis, nutraukęs Maiko Taisono 37 pergalių virtinę, buvo Džeimsas Douglasas. Iš pradžių Maikui priešininkas atrodė kaip lengvas riešutėlis. Tačiau pastarasis prieš tris savaites buvo palaidojęs savo motiną, tad tai buvo jo viso gyvenimo kova, kuriai netikėtai pasibaigus dešimtajame raunde, Taisono gerbėjai negalėjo patikėti savo akimis. Apsiseilėjęs Maikas Taisonas voliojosi po ringą, bandydamas susigraibyti kandiklį. Tai buvo pirmas kartas čempiono karjeroje, kai jis pralaimėjo. Deja, ne paskutinis.

Tačiau pralaimėjimas ringe tebuvo gėlytės. 1992 metais Maikas Taisonas buvo suimtas ir apkaltintas Mis Rod Ailendo Juodukės išprievartavimu. Nežinia, kiek ten būta tiesos, nes po teismo boksininko advokatas sužinojo, kad poniutė jau ne pirmą kartą melagingai apkaltina ką nors išprievartavimu. Tačiau teismas jau buvo pasibaigęs. Nuosprendis už išprievartavimą - 6 metai kalėjimo. Jis atsėdėjo 3 ir buvo paleistas lygtinai. Kalėjime boksininkas atsivertė į islamą ir pasikeitė savo vardą į Mike “Abdul Aziz” Tyson.

Patiko priešininko ausys

1997 metų birželio 28 dieną Las Vegase įvyko viena iš įsimintiniausių Maiko Taisono gyvenimo kovų.

Evanderis Holyfieldas prieš aštuonis mėnesius jau buvo jį nugalėjęs. Tai buvo antrasis Dinamitinio vaikio pralaimėjimas per visą profesionalo karjerą. Todėl atsakomasis susitikimas tarp šių dviejų bokso titanų sulaukė didžiulio ažiotažo ir buvo įvertintas 100 milijonų JAV dolerių. 30 milijonų – Taisonui, 35 – Holifildui ir 49,95 milijonai už pergalę.

Visos bėdos prasidėjo tuomet, kai Holifildas prakirto Taisonui dešinę akį. Visą antrąjį raundą jis tęsė kovą su kraujuojančia akimi. Prasidėjus trečiajam raundui, teisėjas pastebėjo, jog Geležinis Maikas artėja link ringo vidurio be kandiklio. Gavęs įspėjimą, jis grįžo į savo kampą ir įsidėjo kandiklį. Likus 40 sekundžių iki trečiojo raundo pabaigos, kuomet priešininkai buvo susikibę, Taisonas staiga pasuko galvą ir įsisegė priešininkui į dešinę ausį! Šis atšoko ir pradėjo kaip vilkelis suktis ant vienos kojos. Po gydytojo apžiūros kova buvo tęsiama. Tačiau neprabėgus nė 20 sekundžių, varžovams vėl susikibus, Maikas įkando į antrąją Holifildo ausį! Tokio precedento bokso istorijoje dar nebuvo. Kaip ir po to sekusio pranešėjo verdikto: “Teisėjo Milso Leino sprendimu, Maikas Taisonas yra diskvalifikuojamas už abiejų Evanderio Holifildo ausų sužalojimą”.

Buvęs milijonierius – benamis

2003 metais, po ilgos finansinės agonijos, Maikas Taisonas paskelbė apie savo bankrotą. Kalbama, kad tuo metu jo banko sąskaitoje tebuvo 5000 JAV dolerių. Visi uždirbti milijonai kažkur išgaravo. Viename iš savo interviu, boksininkas prisipažino, jog neturi atsakomybės jausmo.

“O taip yra dėl to, kad jūs man, 21 metų vaikiui, davėte 50 ar 100 milijonų JAV dolerių ir aš nežinojau ką su jais daryti. Aš esu iš geto. Aš nežinojau kaip elgtis. Vieną dieną apsvaigęs aš apiplėšinėju kokį tai namą, o kitą – aš jau Pasaulio Sunkiasvoris Čempionas! Kas aš toks? Aš net nežinau kas aš toks esu. Aš tiesiog kvailas vaikis. Aš buvau sutrikęs. Aš buvau apvogtas teisininkų. Maniau turiu daugiau pinigų, nei buvo iš tikrųjų. Ir jūs man sakote, kad turėčiau būti atsakingas?”.

Vėliau sportininkas prisipažino, kad vienu metu net slankiojo po benamių landynes ir nakvodavo prieglaudose. Narkotikų prekeiviai duodavo jam pinigų, nes gerbė buvusį čempioną. O jis nei kiek nesigėdydamas ėmė tuos pinigus ir bent jau turėjo už ką pavalgyti.

2005 metais Maikas Taisonas paskelbė baigiąs savo profesionalaus sportininko karjerą. Kaip jis pats pasakė, “daugiau nebeturiu nei kovotojo dvasios, nei širdies”.

Paskutiniuoju metu buvęs Pasaulio Sunkiasvoris Čempionas bando grąžinti savo pinigines skolas dalyvaudamas PRIDE organizuotame pasauliniame turnė. Pirma kova įvyko prieš keletą mėnesių, o Maikas jau visiems skelbia, jog turo metu gal net kovos su moterimi – Ann Wolfe. Tačiau jos vadybininkas kategoriškai paneigė tokius gandus, teisindamasis, jog nei viena valstija neduotų leidimo tokiai kovai, juolab kai varžovė būtų beveik 30 kg lengvesnė.

O kol kas Maikas leidžia savo laiką Arizonoje su mopsu vardu Kotletas bei 350 balandžių, kurie ramino jį per visą čempiono karjerą.

Keli įdomūs faktai:

• 1988 metais jis bandė nusižudyti. Prisigėręs vaistų atsitrenkė į medį su automobiliu.

• 1989 metais Maikas Taisonas tapo “Central State” universiteto garbės daktaru. Nors, tiesa sakant, niekada taip ir nebaigė vidurinės.

• 1991 metais, prieš kovą su Donovanu “Skustuvu” Rudoku, Maikas Taisonas pasakė: “Tu toks mielas. Aš pasistengsiu, kad tu mane kuo švelniau pabučiuotum tomis putliomis lūpomis. Aš padarysiu iš tavęs savo merginą”.

• 1999 metais, vėl atsidūręs kalėjime, šveitė savo TV į sieną, už ką užsidirbo 25 dienas vienutėje.

• 2005 metais pardavė savo rūmus Konektikute reperiui 50 Cent už 4,1 milijono JAV dolerių.

• Metų posakis: “Jis pavadino mane prievartautoju ir atsiskyrėliu. Aš ne atsiskyrėlis!”