Į Londono Hitrou oro uostą "Austrian Airlines" lėktuvu D.Irvingas atskrido maždaug 21 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku, sakė policijos pareigūnas Andreasas Bieberis.

Išvykdamas iš Vienos D.Irvingas žurnalistams pademonstravo savo pasibjaurėjimą Austrija, kuri yra tarp 11-os valstybių, draudžiančių neigti Holokaustą, ir sakė, kad buvo neteisingai suprastas.

"Austrija yra apgailėtina šaliūkštė. Jie sako, kad nori neleisti man grįžti. Neturiu jokio noro grįžti", - telefonu iš kalėjimo sakė D.Irvingas.

Austrijos apeliacinis teismas trečiadienį nusprendė, kad jis turi būti paleistas iš kalėjimo ir likusią trejų metų laisvės atėmimo bausmės dalį atlikti lygtinai.

Šį sprendimą teismas grindė tuo, kad nuo minėtų pareiškimų 1989-aisiais praėjo daug laiko ir kad D.Irvingas teigia, jog dabar sutinka, kad Holokaustas buvo.

Trejų metų kalėjimo bausmė D.Irvingui buvo paskirta po vieną dieną - vasario 20-ąją - trukusio teismo proceso, kurio metu jis prisipažino kaltas dėl to, kad 1989 metais neigė Holokaustą Europoje.

Vadovaudamasi apeliacinio teismo sprendimu Austrijos vyriausybė ketvirtadienį uždraudė D.Irvingui būti šios teritorijoje, sakė imigracijos tarnybos pareigūnas Willfriedas Kovarnikas.

"Jis niekada nebegalės įkelti kojos į Austriją, net kojos pirštelio", - sakė pareigūnas.

"Jei nuvažiuoji į Saudo Arabiją ir išgeri alaus, tave areštuoja. Tai tas pats. Tai nemažai pasako apie šalies kokybę", - iš kalėjimo telefonu sakė D.Irvingas, neslėpdamas savo pasipiktinimo.

Pasak jo, jis patyrė didelį šoką, kai buvo "areštuotas ar pagrobtas" už tai, ką pasakė prieš 17 metų. Jo nuomone, tai yra iššūkis žodžio laisvei.

D.Irvingas taip pat sakė, kad jam pavojinga neišvykus iš Austrijos reikšti savo nuomonę, tačiau pridūrė: "Mano nuomone, Melas Gibsonas buvo teisus".

Jis tikriausiai turėjo omenyje liepos mėnesį įvykusį incidentą, kai Holivudo aktorius būdamas girtas pareiškė, kad žydai išprovokavo visus pasaulio karus. Tai sukėlė pasipiktinimo audrą visame pasaulyje.

D.Irvingas tvirtino, kad "niekada neneigė Holokausto", bet mano, kad istorikai nepakankamai ištyrė šį klausimą.

Pasak jo, jis visą laiką buvo kalinamas vienutėje ir parašė 4 tūkst. puslapių dviem knygoms, 2 tūkst. puslapių veikalui apie Heinrichą Himmlerį (Heinrichą Himlerį) ir 2 tūkst. puslapių asmeninių atsiminimų.

H.Himmlerio biografijoje bus pasakojama apie SS vadovo ir Adolfo Hitlerio vaidmenį dėl Holokausto, nurodė jis.

D.Irvingas ketina penktadienį Londone surengti spaudos konferenciją, kad paragintų boikotuoti "Vokietijos ir Austrijos istorikus, kol jų vyriausybės atsisakys tų absurdiškų įstatymų" dėl Holokausto ginčijimo.