„Tik ką gavau, prieš porą minučių man atneštas dokumentas guli ant stalo, perskaitysim, pažiūrėsime, kokios išvados ir kas yra rekomenduojama“, - žurnalistams pirmadienį sakė V.Adamkus.

Šalies vadovas teigė nenorįs primesti Seimui išankstinio vertinimo, kol pats parlamentas nėra balsavęs dėl išvadų.

„Jokių išankstinių nuomonių neturiu, pirmiausia turės Seimas pasisakyti. Nejaugi mes norime primesti savo vertinimus. Jų (parlamentarų – DELFI) yra 141, jie atstovauja Lietuvos žmonėms, jie pasisakys, pateiks savo rekomendacijas ir peržiūrėjęs aš neuždelsiu. (...) Kaip aš galiu turėti vidinį sprendimą (dėl A.Pociaus – DELFI), jei aš nežinau, kuo jis kaltinamas, ko jis nepadarė ir ką jis gerai padarė. Aš tikiuosi, kad išvadose ir apie tai bus kalbama kas nors“, - kalbėjo V.Adamkus.

Tyrimo išvados pirmadienį įregistruotos Seime. NSGK išvadose nurodyta daugybė VSD darbo trūkumų, šios specialiosios tarnybos veiklą reglamentuojančių įstatymų spragų, departamento vadovybės klaidos bei galimi piktnaudžiavimai.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį NSGK patvirtintose išvadose teigiama, kad VSD esama problemų su kai kuriais vadovybės nurodymais ir personalo valdymu, o už tai tiesiogiai atsakingas departamento generalinis direktorius. NSGK nariai įsitikinę, jog VSD vadovas Arvydas Pocius nesugebės ištaisyti klaidų ir toliau tinkamai organizuoti VSD darbą.

Parlamentinį tyrimą politikai inicijavo po to, kai rugpjūčio 23 dieną Breste, Baltarusijoje per tarnybinę komandiruotę žuvo valstybės saugumo karininkas Vytautas Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine.