Interpolo Rusijos nacionalinis biuras Lietuvos kriminalinės policijos biurą informavo, jog V.Uspaskichas rugsėjo 15 dieną buvo sulaikytas Maskvoje ir tą pačią dieną pasiprašė politinio prieglobsčio. Pasak Rusijos pareigūnų, remiantis Europos Konvencija dėl ekstradicijos jis buvo paleistas iš areštinės.

Pirmadienį politikas ir verslininkas DELFI patvirtino, kad prašosi politinio prieglobsčio gimtojoje Rusijoje. „Žinoma, kad svarsto. Kaip nesvarstys?“ – teigė V. Uspaskichas, paklaustas, ar Rusijos institucijos svarsto jo prašymą suteikti politinį prieglobstį.

Iš pradžių, kelis kartus pakartojus šį klausimą, buvęs ūkio ministras ir Seimo narys teigė, kad prašo tik teisinės pagalbos, paskui teisinosi kol kas nenorįs apie tai kalbėti ir pažadėjo informacijos suteikti vėliau.

Lietuvos prokurorai jau išanalizavo teorines galimybes, kaip tokiu atveju galima būti siekti V.Uspaskicho ekstradicijos.

„Jei V.Uspaskichas pasiprašė prieglobsčio Rusijoje, tai šios šalies generalinė prokuratūra sprendimą dėl išdavimo galės priimti tik tada, kai bus išnagrinėtas tokio prieglobsčio suteikimo klausimas“, - DELFI sakė Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė.

Ji kol kas neturi informacijos, kiek laiko Rusijoje trunka prieglobsčio suteikimo klausimų sprendimas.

Prokurorės teigimu, Lietuvoje turime analogišką atvejį – politinio prieglobsčio Lietuvoje pasiprašė Rusijos išduoti prašomas eksbankininkas Igoris Babenka. Ar suteikti jam prieglobstį Migracijos departamentas skubos tvarka sprendė tris mėnesius.

Vėliau prasidėjo bylinėjimosi procesas dėl prieglobsčio suteikimo. Jis trunka jau daugiau nei pusantrų metų. Teismams priėmus galutinį ir neskundžiamą sprendimą dėl prieglobsčio suteikimo, bus sprendžiama dėl I.Babenkos išdavimo. Tačiau jei jam bus suteiktas politinis prieglobstis Lietuvoje, jo pareigūnai Rusijai išduoti nebegalės.

Lygiai taip pat, anot L.Čekelienės, gali būti ir su V.Uspaskichu. Jei jam Rusija suteiks prieglobstį, tai Lietuvos teisėsaugininkai nebegalės prašyti jo išduoti. Prokurorė pabrėžė, kad pabėgėlio statusas yra laikinas.

Asmens Rusija neišduoda, jei jis yra Rusijos pilietis, yra paprašęs Rusijoje politinio prieglobsčio, jei jau buvo nuteistas už veiklą, dėl kurios yra vėl ieškomas, kai kuriais kitais atvejais.

Kėdainių verslininkas, 47 metų V.Uspaskichas, anksčiau dėl skandalų netekęs ūkio ministro ir Seimo nario postų, Rusijoje slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos, kuri jį įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Policijos departamentas V.Uspaskicho paiešką pradėjo rugsėjo 1 dieną, gavęs Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo nutartį skirti suėmimą DP įkūrėjui bei Generalinės prokuratūros sprendimą skelbti jo tarptautinę paiešką. Dėl buvusio DP lyderio sulaikymo buvo išduotas ir Europos arešto orderis, tuo atveju, jei jis iš Rusijos bandytų išvykti į kurią nors Europos Sąjungos šalį.