aA
Geriausias visų laikų literatūros kūrinys - Migelio Servanteso romanas “Don Kichotas”. Prie tokios išvados priėjo Nobelio institutas Osle. Geriausią iš geriausių rinko šimtas garbiausių šiuolaikinių rašytojų iš penkiasdešimties pasaulio šalių. Tarp jų: Salmanas Rušdis, Milanas Kundera, Džonas Irvingas, Nadinas Gordimeris, Normanas Meileris.
Knyga, skaitymas
Įdomiausia, kad daugiau nei pusė visų apklaustųjų rašytojų pirmoje vietoje nurodė, būtent, “Don Kichotą”. O vienas žiuri narių - Karlosas Fuentesas - Servantesą pavadino Lotynų Amerikos literatūros tėvu.

Kiekvienas ekspertų turėjo išvardinti dešimt geriausių pasaulio literatūros kūrinių. Tiesa, jiems buvo pateiktas pasaulio klasika pripažintų kūrinių sąrašas.

Vis dėlto, kaip pastebi dauguma literatūrologų, šiandien žmonės skaito ganėtinai mažai. Kad ir kaip būtų keista ar net apmaudu ypač stropus skaitytojas vidutiniškai per savo gyvenimą perskaito tik apie 5 tūkst. knygų, o statistinis skaitytojas, joks knygagraužys, - tik apie 250.

Antra vertus, juk dauguma mūsų iš tikrųjų turime prisipažinti, kad praktiškai nuo paauglystės, mokyklos ar studijų laikų veik nebepaimame į rankas knygos. Pašėlęs gyvenimo tempas nebepalieka laiko “knygai”. Pagaliau romanus išstumia televizorius, radijas, kitos pramogos. Geriausiu atveju, skaitome spaudą, profesinę literatūrą, meilės romanus ar detektyvus. Rimtoms knygoms nebelieka laiko.

Kita vertus, ar šiais laikais prasminga ir reikalinga skaityti literatūros veikalus? Juk iš tikrųjų, galima sakyti, kam žmogui, įkūrusiam sėkmingai dirbančią įmonę, gilintis į klasika tapusias knygas?

Sąžiningas atsakymas būtų toks: tikrai neprivaloma. Net ir tas, kuris niekada neperskaitė nė vieno klasika tapusio romano, ar nežino, kas ta Dulsinėja iš Toboso, lengvai ir be didelių rūpesčių nugyvens gyvenimą. Bet galimas daiktas siela bus skurdesnė.

Mokyklose yra sudarinėjami privalomosios literatūros sąrašai, kritikai rekomenduoja perskaityti vienas ar kitas knygas. Bet ką gi privalo per savo gyvenimą perskaityti išsilavinęs, save elitu ar viduriniosios klasės atstovu vadinantis ar bent į tai pretenduojantis žmogus.

Štai Vokietijos savaitraštis “Der Spiegel” prieš kurį laiką pateikė sąrašą knygų, kurias privalo perskaityti išsilavinęs vokietis. Sąrašą sudarė garbus Vokietijos literatūros kritikas Marcelis Reichas - Ranickis. Jo rekomenduojamame skaityti knygų sąraše - pasaulinės literatūros šedevrai. Dauguma jų išleisti ir lietuvių kalba. Jie įeina į “Pasaulinės literatūros bibliotekos” knygų seriją.

M.Reichas - Ranickis įsitikinęs, kad žmonės siekiantys praplėsti savo akiratį, turėtų perskaityti ne tik pasaulinės literatūros šedevrus, bet ir bent 30 savo šalies klasikų veikalų.

Antra vertus, dar neseniai “klasika” vadinti kūriniai, šiandien “metami ant laužo”.

“Delfi” jau rašė, kad politinė Rusijos jaunimo organizacija “Einantys kartu” sudarė sąrašą autorių bei knygų, kurie, jų teigimu, padarė didžiausius socialinius nuostolius visuomenei bei kultūrai apskritai. Tiesa, juodajame sąraše vos trejetas autorių - Karlas Marksas, Viktoras Pelevinas ir Vladimiras Sorokinas.

Įdomu ir tai, kad K.Marksui kliuvo pylos ir nuo britų. Kaip prieš kurį laiką rašė BBC, baigiantis antrajam tūkstantmečiui britai atliko sociologinę apklausą - koks žmogus, per pastarąjį tūkstantmetį labiausiai paveikė žmogaus protą? Vienareikšmiai - K.Marksas.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Kastytis Zubovas. Žemės orbitoje – pirmas toks atvejis istorijoje: karas kosmose – nebeišvengiamas?

Praėjusių metų spalio 31 dieną hučių teroristinė grupuotė iš Jemeno paleido balistinę...

Plinta „antausių liga“ vadinama infekcija: išgirdę gydytojų įtarimus nustemba – pirmą kartą girdžiu! (1)

„Nuo penktadienio kartais vis pakildavo temperatūra. Be jokių kitų simptomų – slogos ar...

Katastrofiškas smūgis Šoigu: Rusijoje sulaikytas gynybos ministro pavaduotojas gresia iki 15 metų kalėjimo (10)

Rusijoje gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojas Timūras Ivanovas buvo sulaikytas įtariant...

Iš Ukrainos – griežtas nurodymas dėl į užsienį išvykusių šaukiamojo amžiaus vyrų (21)

Ukraina antradienį pareiškė, kad imasi naujų priemonių, kurios paskatintų šaukiamojo amžiaus...

Eurolygos atkrintamųjų starte – tritaškius svaidęs Grigonis ir dramatiška PAO kapituliacija

Antradienį buvo duotas startas Eurolygos atkrintamosioms, kuriose pirmąją nesėkmę patyrė...

Victoriai Beckham 50 metų: kaip nuo „Spice Girls“ laikų pasikeitė moters išvaizda ir stilius (3)

Buvusiai „Spice“ merginai ir dabartinei verslo magnatei Victoriai Beckham balandžio 17 dieną...

Kartus startas: pagirtinai dėl kamuolių kovojęs Sedekerskis ir „Baskonia“ krito Madride „Real“ veteranas įsirašė į rekordų knygą

Triuškinamu pralaimėjimu Eurolygos atkrintamąsias pradėjo Tado Sedekerskio atstovaujama Vitorijos...

Dar viena priežastis laukti savaitgalio: šilumos kasdien bus vis daugiau

Artimiausią parą pietinis ciklonas vėl rodys charakterį – trečiadienį jau nuo pat ryto lietaus...

Radikaliais pareiškimais garsėjantis kandidatas į prezidentus Vaitkus išdėstė, ką mano ne tik apie Rusiją (34)

Lietuva nėra teisėta ES narė, o iš NATO reikėtų išstoti, nes tam, kad šalis būtų saugi, ji...