Jei kada nors keliavote po Prancūzijos kaimus ir jums patiko jų naminis maistas, tikriausiai paragavote ir French Comte. Prancūzų virėjai būtinai deda šio sūrio į savo tradicinius valgius, įskaitant ir svogūnų sriubą. Prancūzų atitikmuo Gruyere, Comte sūris yra geltonos kreminės spalvos su švelnia, tačiau tvirta tekstūra ir skylutėmis, kurių dydis nuo žirnio iki vyšnios dydžio. Skonis yra švelnus, su užuomina į vaisius ir kavą.
Karvės pieno sūris Prancūzijos – Šveicarijos pasienyje buvo gaminamas tūkstančius metų. Comte turi AOC (Prancūzijos kilmės kontrolės tarnybos sertifikatą), kuris nurodo, kad šis sūris gaminamas Prancūzijos kalnuose mažose pieninėse, vadinamose “frutieres”. Jose naudojami tradiciniai metodai, nenaudojami dirbtiniai dažai, priedai ar chemikalai. Comte bręsta nuo šešių mėnesių iki vienerių metų. Rezultatas – riešutų, kavos skonis.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Patiekite Comte su sezoniniu obuolių, kriaušių ir vynuogių krepšeliu.

Jis labai gražiai tirpsta fondiu ir padažuose.

Mėgaukitės juo taip, kaip prancūzai, gamindami savo nacionalinius patiekalus.

Švelnaus skonio Blue Castello

Blue Catello

Riebaus, kreminio ir švelnaus skonio Blue Castello pradėjo savo gyvenimą Danijos sūrių daryklose 1960-aisiais. Tam, kad Europos atitikmenys jo nenurungtų, šie Skandinavijos sūrių gamintojai sumanė pagaminti švelnų, prinokusį mėlynąjį sūrį su Italijoje dievinamo Gorgonzola subtilumu. Buvo gautas pusmėnulio formos sūris su švelniu pelėsiu ant paviršiaus, giliomis mėlynomis gyslomis ir vidine struktūra, kuri panaši į Brie.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Pasirinkite Blue Castello, kaip subtilią įžangą į pelėsių įkvėptą skonio pasaulį.

Išmėginkite Blue Castello, kaip sviesto priedą ant rupios duonos.

Roquefort: piemens atradimas

Kaip pasakoja legenda, Roquefort pradėjo didingą mėlynojo sūrio

Roquefort

liniją vėjuotose Cambalou olose pietų Prancūzijoje (regione, kurį dabar gina įstatymai, priimti XV a.). Ten jaunas piemuo ilgam laikui paliko savo skurdžius priešpiečius. Taip pradėjo pelyti duona, nuo jos pelėsis persimetė ant sūrio ir taip buvo pagamintas pirmasis mėlynas sūris. Pradedant gamybą sena ypatingos rūšies duona tuose senuose urvuose, originalus Roquefort ir dabar gaminamas labai panašiai.

Gaminamas iš žalio (nepasterizuoto) avies pieno ir brandinamas olose Roquefort yra trapus, jo tekstūra lengvai smėlėta, o mėlyno pelėsio skonis išreikštas ypač stipriai. Tobulai tinka kaip stalo sūris, kuriuo mėgausitės kąsnelis po kąsnelio. Norėdami įsitikinti jo autentiškumu, ant etiketės ieškokite raudonos avies lipduko.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Sūrus, išskirtinis Roquefort skonis yra puiki atsvara šviežioms kriaušėms ir obuoliams.

Mėgaukitės Roquefort kaip priedu prie puikių patiekalų su geru desertiniu arba stipriu raudonu vynu.

Nors jūsų skoniui jis gali būti šiek tiek per sūrus, Roquefort išvaizda atrodo žadinanti apetitą.

Stilton – puikus angliškas mėlynasis sūris

Stilton

Pusiau kietas sūris, gaminamas iš karvės pieno Stilton sūris gali pasigirti velvetine, švelnia tekstūra ir kreminės spalvos vidumi, kurioje pasklidę mėlynos gyslos. Jis buvo pardavinėjamas mažoje Anglijos kaimelio Stilton krautuvėlėje XVIII a. Dabar Stilton tapo legendiniu mėlynuoju sūriu, kurį dauguma vertina kaip visų mėlynųjų sūrių “karalių”. Tai vienintelis Anglijos vardu pavadintas sūris, o Stilton’o specialistai jį pirmiausia gamina Leicestershire ir Nottinghamshire regionuose. Millway Stilton, ekspertų laikomas geriausiu iš geriausių ir siūlo didelę šio vertingo sūrio įvairovę.

Baltas Stilton?

Ką gausime, kai iš Stilton atimsime mėlynumą? Švelnų, kreminį sūrį su ypatinga tekstūra ir žinomą kaip White Stilton. Millway gamina tris šio sūrio rūšis: vieną paprastą ir du praturtintus saldumu, primenančius anglišką polinkį išlėsti savo sūrio įvairovę unikaliais priedais.

Saldus baltas Stilton su abrikosais yra puikus elegantiškas desertinis sūris.

Baltas Stilton su imbieru savo unikalų saldumą įgyja iš į cukrų susikristalizavusio imbiero šaknies.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Sudėtingas Stilton skonis puikiai tinka, trupinant jį ant žalumynų ir salotų ir nuostabiai dera su obuoliu ar kriauše.

Išmėginkite Stilton su riekele geros, traškios duonos.

Pagaminkite vieną iš jūsų mėgiamų kreminių sriubų, į ją įdėdamos keletą gabalėlių Stilton sūrio.

Padidinkite savo malonumą su Brillat – Savarin

Kuo jaunesnis, tuo šis sūris yra geresnis. Tai yra ypač riebus,

Brillat Savarin

kreminis sūris, pavadintas Prancūzijos įtakingiausio gastronomo vardu. Riebalų kiekis viršija 75 %, o jis bet kurio amžiaus tinka būti kreminiu ir satino švelnumo skonio.

Retos vaišės

Paprastai būna sudėtinga surasti gerą Brillat – Savarin, taigi, kai tik turite progą, namo būtinai parsivežkite gabalėlį šio skanėsto. Tačiau kaip ir daugumos gerų sūrių atveju, nepirkite daugiau, nei suvalgysite per vieną ar dvi dienas.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Elegantišką ir ekstravagantišką Brillat – Savarin (tariama Bryja Savaran) geriausia patiekti kaip desertinį sūrį su saldumynais, prinokusiais vaisiais, tokiais kaip braškės ar persikai.

Venkite pernokusio sūrio. Pernokimą rodo žievės suskilinėjimas ir žibėjimas kaip šampano burbuliukai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tragedija, kuri lig šiol stovi akyse: šį nusikaltėlį privalome įkalinti iki gyvos galvos (11)

Laikas negydo žaizdų – kiekvieną dieną prieš akis stovi tragiškai pasibaigusios nakties...

Kaip sovietų gamybos „Concorde“ konkurentas virto viena didžiausių civilinės aviacijos nesėkmių (222)

Kai sovietų gamybos „ Concorde “ konkurentas 1971 metais per Paryžiaus aviacijos šou pirmą...

Vietoj emigracijos pasirinko Lietuvos kurortinį miestelį: kai jūs dirbate – mes čia ilsimės (44)

Vos keliems vasaros mėnesiams padirbėti kurorte, o po to galbūt emigruoti svarstęs šiaulietis...

Sugniuždytas tėvas ieško pagalbos: dukra griebėsi už nugaros ir šaukė iš skausmo (142)

Jau daugiau kaip mėnesį mažeikiškis Darius Lavickas sako gyvenantis kaip blogame sapne. Dukterį...

Stilingi ir atsipalaidavę programuotojai darbe vaikšto mūvėdami kojines (8)

DELFI Stilius praėjusį penktadienį apsilankė Vilniuje esančiame Izraelio bendrovės biure „ Wix...

Jubiliejiniame Dž. Butkutės koncerte Kaune – trikdžiai: teko stabdyti pasirodymą (16)

Likus mažiau nei pusvalandžiui iki Džordanos Butkutės koncerto pradžios Kaune, Nemuno saloje,...

Ant bangos: R. Berankis Maskvoje patiesė 29-ą pasaulio raketę ir žengė į finalą (79)

Maskvoje puikų žaidimą demonstruojantis Ričardas Berankis ( ATP -169) pateikė pačią...

Perversmas, po kurio milijonai liks bedarbiais (281)

„Trumpuoju laikotarpiu visos inovacijos žudo darbo rinką – nauja inovacija reiškia skausmą,...

Kas bus su orais Lietuvoje: lietus – dar ne pati blogiausia naujiena (16)

Lietuvai būdingas stiprus, ilgalaikis lietus , todėl kaltės dėl pastarojo laiko orų nederėtų...

Nuo Kuršių marių iki Vilniaus – ramybe ir kokybe dvelkiantis lietuviškos žuvies kelias (12)

„Neturite nieko iš mėsos? Tik žuvis ?“ – nepatikliai pasitikslina į žuvies restoraną...