aA
Šitaip pasakė pasakų pasaulio burtininkas ir tapo nematomu. Tie patys žodžiai jam padėjo be menkiausio vargo pakilti į orą. Be abejo, jūs jau atspėjote, kokie žodžiai jam pagelbėjo, kai jam, vargšeliui, atsirado keblumų su finansais.
Na, o jeigu aš užduočiau klausimą, kas padėjo jam tapti Lietuvos Prezidentu, sunaikinti vieną ar kitą politinę partiją, suformuoti visuomenės nuomonę vienu ar kitu klausimu ar nukreipti piliečių dėmesį, jūs iš mano magijos žinių tik pasijuoktumėt. Ir ne be reikalo.

Šių laikų politika – gana magiškas reikalas. Na o magija – tai burtažodžiai. Paklauskite vaikų, jie patvirtins. Taigi kiekvienas doras politikas, siekiantis karjeros, privalo būti susipažinęs bent jau su burtų pagrindais, kitaip sakant, jei ne sugraužęs storą knygą ir viską viską išmokęs, tai bent jau perskaitęs magijos elementorių. Negana to politinis burtažodis turi būti panaudotas taikliai ir tvirtai, o tai taip pat nėra taip lengva, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kad būtų kiek aiškiau, apžvelkime keletą pavyzdžių.

Štai, tarkim, K. Prunskienė moka tris pagrindinius burtažodžius ir juos visus dažniausiai pavartoja viename (paprastai pirmąjame) sakinyje, beje, nesvarbu apie ką būtų kalbama. Tie burtažodžiai yra “Williams (Mažeikių nafta)“, „Landsbergis“ ir „Konservatoriai“. Jau girdžiu jūsų juoką. Aš suprantu – tai iš elementoriaus. Tačiau padarinius matome. Lietuvoje gal ne visi žino kiek bus 2+2 (gerai mums, mes žinome, kad 22), bet Mažeikių naftos padarytus nuostolius skaičiuoja tarsi būtų banko ekspertai. Kur nors gūdžiojoje pelkėje, prie senojo ąžuolo nosį rakinėjantis sodietis V. Landsbergio nėra matęs, tačiau paklaustas užtikrintai atsakys – „išvogė visą Lietuvą ir yra turtingiausias pasaulio (ar Europos, o gal tik Venesuelos ar Panamos – juk jokio skirtumo) žmogus“.

Yra įvairios paskirties burtažodžių. Aukščiau paminėtieji, pavyzdžiui, tarnauja dviems tikslams: toliau drabsto purvais garbius žmones ir patraukia dėmesį tų, kurie ten, prie senojo ąžuolo, ne tik nosį krapšto. Paskutinį kartą juos iš p. Prunskienės girdėjau, kai jos paklausė, ką ji mano apie R. Paksą ir Prezidentūros skandalą(!) Tačiau jūs protingi – ir man dar iškart pasakėt – „tai iš elementoriaus“.

Skubu tokius nuramint – yra ir sudėtingesnių. Šie burtažodžiai veikia ne taip greitai, tačiau patikimai. O skirti jie reitingams kelti. Burtininkas, norėdamas, kad reitingai laikytųsi padangėje, o nuo įžymiojo senojo ąžuolo aidėtų ekstazės apimtas balsas, kartojantis jo vardą, privalo nuolat, tvirtu balsu kartoti kai kuriuos burtažodžius. Štai keletas pavyzdžių: „žemės ūkis bus prioritetinė ekonomikos šaka, reikia remti žemės ūkį (ir butų gerai, kad aidas pakartotų „žemės ūkį ūkį ūkį ūkį“)“. Galima ir kitaip, pavyzdžiui: „kitų metų biudžete pensijoms numatyta skirti tiek ir tiek procentų daugiau negu pernai ir dar daugiau negu užpernai ir daug daug kartų daugiau nei prie konservatorių“. Burtininko pavardę juk patys žinote – ne maži vaikai. Galima ir rafinuočiau „užburti“ – priklauso nuo auditorijos.

O dabar metas didžiajai paslapčiai. Dauguma politikų nežino burtažodžių – tik kai kurie seni vilkai jau orientuojasi magijos labirintuose, tačiau ir tai ne visi. Daug paprasčiau yra patikėti savo reikalus magų arba, liaudiškai tariant, viešųjų ryšių kompanijoms. Tuomet – tik mokėk! Mokėk ir žiūrėk į augančius kaip ant mielių reitingus kokiam nors šeštadieniniame „Lietuvos Ryte“. Tik kartais iškyla keblumų ir paslaptis išaiškėja. Štai Rolandas Paksas susirado turtingą rėmėją, užsakė kerus, „abra kadabra“ ir, žiūrėk, turim naują Prezidentą. O po to jau kebliau. Žmones užburti galima, o saugumą ne taip lengva.

Pakeisti VSD šefą, taip pat pasirodė ne jo nosiai. Ir pačiupo vargšelį už pakarpos, sumalė į miltus ir padarė, anot J. Borisovo, politinį lavoną. O tuomet ir profesionalių magų burtai baigėsi. Ir tapo Prezidentas panašus į pajacą. Ir dabar jau labai rimtai kalbėdama kviečiu visus pagalvoti apie tai ir per kitus rinkimus, tiek seimo, tiek prezidentūros, saugotis kerų. Nes stebuklų būna ne tik pasakose. Ir ne tik Lenočka moka užburti tualetinį popierių ir rinkėjų protus.

Atviros visuomenės kolegija
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Karas Ukrainoje. Bidenas pasirašė įstatymą dėl pagalbos Ukrainai siuntimo ekspertai: Putinui pinigai finansuoti karą Ukrainoje nesibaigia

Naktį Charkivas buvo apšaudytas įsiveržusių rusų pajėgų, mieste girdėjosi garsūs sprogimai.

Europoje – balandžio orų staigmenos: Atėnus apgaubė oranžinė dulkių migla, Suomiją užvertė sniegu

Kai kurias Graikijos dalis apgaubė geltonai oranžinė Sacharos dykumos dulkių migla, sukūrusi...

Lenkų žiniasklaidoje – daugiau detalių apie vieną iš Volkovo užpuolikų: buvo MMA kovotojas, pagarsėjo instagrame (6)

Lenkijos nepriklausomas dienraštis „ Gazeta Wyborcza “ praneša, kad gauta informacija rodo, jog...

Sutuoktinį palaidojusi Liudmila: Gediminas buvo visos Lietuvos nuosavybė (13)

Gediminas Kirkilas buvo visos Lietuvos nuosavybė, taip apie jį po trečiadienį įvykusių buvusio...

Neeilinis politikas – Gediminas Kirkilas. Pypkės rūkalius, kurį lydėjo ir kuriozinės situacijos (6)

Nenorėjęs būti vadinamas ryškia politikos žvaigžde, tačiau itin daug Lietuvai padaręs...