aA
Situacija, kai geriausiu Lietuvoje paskelbiamas meras, iš kurio vadovaujamo miesto per paskutinį dešimtmetį išvažiavo apie 35 tūkstančiai arba penktadalis gyventojų, kelia susirūpinimą, nes dabartiniai merai nesuvokia, kaip turi būti valdomi miestai, sau kelia klaidingus tikslus, o Lietuva vis labiau tampa vieno miesto valstybe, teigia Lietuvos laisvės sąjunga.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas
© DELFI / Tomas Vinickas

Šios liberalios politinės jėgos kandidatai į penkių didžiausių šalies miestų mero postus šiandien pasirašė deklaraciją, kuria įsipareigojo siekti pagrindinio tikslo: „kad žmonės norėtų atvažiuoti gyventi į miestą ir jame likti“. Pergalės atveju naujieji merai ketina stiprinti miestų bendradarbiavimą, keistis informacija, bendromis jėgomis ieškoti ir kviesti investuotojus, turistus.

Kaunas per 20 metų neteko 130 tūkst. gyventojų ir šiuo metu greičiausiai jau neturi 300 tūkst. gyventojų. Mes nenorime Lietuvos, kur vienintelis Vilnius yra konkurencingas miestas, kuriame gera gyventi. Mes norime suvienyti penkis didžiausius Lietuvos miestus ir bendromis jėgomis augti, pritraukti žmones, investuotojus, turistus“, – sakė Lietuvos laisvės sąjungos kandidatas į Kauno miesto merus Erikas Tamašauskas.

Europos Sąjungos mastu vienintelis Vilnius yra pripažįstamas konkurencingu miestu. Per paskutinius 10-15 metų Vilnius vienintelis išlaikė stabilų gyventojų skaičių. Tuo pačiu metu kiti miestai prarado vidutiniškai po penktadalį savo gyventojų. Tačiau Lietuvos miestai ir jų merai meluoja sau ir visuomenei apie tikrąją padėtį. Jie sako: „viskas gerai“, o žmonės išvažiuoja. Jie sako: „konkuruokime su kitais miestais“, kai realybėje reikia bendradarbiauti. Jie sako: „valstybė kalta“, tačiau reikalingas aktyvus miestų veikimas ir bendradarbiavimas“, – sakė Lietuvos laisvės sąjungos pirmininkas ir dabartinis Vilniaus miesto meras A.Zuokas.

Klaipėdos meras renkamas geriausiu meru Lietuvoje, tačiau uostamiestis jau neteko 35 tūkst. gyventojų. Pirmiausia turime atgaivinti Klaipėdos senamiestį, kad jame smagu būtų leisti laiką. Ir ne tik vasarą, ne tik Jūros šventės savaitgalį, o kasdien, visais metų laikais. Ir gros ne tik džiazas, o įvairi muzika“, – sakė Lietuvos laisvės sąjungos kandidatas į Klaipėdos miesto merus Benas Renatas Baltusis.

Kandidatai į Šiaulių ir Panevėžio merų postus Vidmantas Šimkus ir Valdemaras Jakštas mano, kad Šiaurės Lietuvos miestai turi išnaudoti savo geografinę padėtį ir bendradarbiauti su trimis didžiausiais šalies miestais.

LLS dalyvauja rinkimuose visuose didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, taip pat kituose miestuose ir rajonuose.

„Stipri valstybė – tai pirmiausia savarankiška savivalda, aktyvios bendruomenės, veiksmingos savivaldos ir aktyvūs, neabejingi piliečiai. Tik turėdama stiprias bendruomenes valstybė yra stipri. Dinamiškus ir augančius miestus ir miestelius, savo gyvenamąsias vietoves kuria patys piliečiai ir jiems tarnaujanti valdžia, o ne atvirkščiai“, – sakoma Lietuvos laisvės sąjungos deklaracijoje „Dėl Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) dalyvavimo Savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose 2015 m.“

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Viktoras Uspaskichas – skandalinga milijonieriaus ir politiko biografija „Agurkicho“ ir pabėgimo į Rusiją istorijos (14)

Ketvirtadienį vakare pranešta, kad Darbo partijos įkūrėjas , garbės pirmininkas ir...

Virš sostinės – naikintuvai ir sraigtasparniai: vyksta Lietuvos narystės NATO 20-mečiui skirti renginiai papildyta (1)

Penktadienį minint Lietuvos narystės NATO dvidešimtmetį , sostinės gyventojai ir svečiai...

Savaitgalį sulauksime įspūdingo rekordo: šils net iki 23 laipsnių

Sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė sako, kad Velykų orai bus itin šilti, prognozuojami net ir...

Naujas etapas: Ukraina rado silpnąją Rusijos karo mašinos vietą

Ukrainos kova su Rusijos invazija įžengė į naują etapą: ukrainietiškos dronų technologijos...

Dėl ko vyko krata Darbo partijos būstinėje: galėjo būti pasisavinta pusė milijono ES lėšų papildyta  (32)

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) penktadienį pateikė daugiau detalių apie tyrimą,...

Nuo Maskvos tolstanti sąjungininkė uždraudė Solovjovo laidas

Uždaroji akcinė bendrovė „Armėnijos televizijos ir radijo laidų transliavimo tinklas“...

Vilniečiai sutinka – stiprinti šalies gynybą reikia: nesutaria tik dėl kelių dalykų (3)

Lietuvoje vis garsiau kalbama apie šalies krašto apsaugos stiprinimą, pamažu randasi ir...

Velykų savaitgalį dėl vietų viešbučiuose lietuviams teks konkuruoti ir su latviais – pasirinkimų likę nedaug

Per ilgąjį Velykų savaitgalį pagaliau prasidėsiantis pavasaris gyventojus skatina šventes...

Kibernetinis karas Ukrainoje yra toks pat reikšmingas kaip mūšiai apkasuose: įvertino, kas čia turi pranašumų

Nėra nė vienos nuorodos, leidžiančios suprasti, kas yra biurų pastate Kyjive, bet Rusijos...

Iš Lietuvos pabėgusios legendinės Gintarės Jautakaitės gyvenimas priminė trilerį: turėjau išnykti iš muzikos, bet likti gyva

Šiandien Lietuvoje – Didysis penktadienis, nuostabus metas, kai artėja Velykos, į Lietuvą...