aA
1861 metais vasario 19 dieną Lietuvoje oficialiai buvo panaikinta baudžiava. Nors nuo baudžiavos panaikinimo praėjo net 154 metai, bet daugelis Lietuvos daugiabučių namų gyventojų gyvena tarsi baudžiavos laikais, neturėdami jokių teisių prieš daugiabučių namų administratorių savivaliavimą. Jau daugelį metų vieša erdvė užtvindyta gyventojų nusiskundimais apie daugiabučių namų administratorių savivalę ir paprastų žmonių beteisiškumą, o Vyriausybė ir Vilniaus miesto taryba atrodo kaip akli ir kurti kačiukai, susigūžę iš baimės ir bejėgiai kardinaliai pakeisti susidariusią situaciją bei išlaisvinti žmones nuo jiems primestos daugiabučių namų administratorių baudžiavos.
Arvydas Darulis
Arvydas Darulis
© Asmeninio archyvo nuotr.

Daugiabučių namų administratoriai privalo prižiūrėti, remontuoti ar kitaip tvarkyti šilumos ir karšto vandens sistemas, atlikti namo techninę priežiūrą, rūpintis namo bendra eksploatacija, sudaryti sutartis dėl šiukšlių išvežimo ir tvarkymo, inžinerinių tinklų remonto, liftų priežiūros ir pan.

Administratoriai turėtų padėti namo gyventojams valdyti bendrąją nuosavybę, tačiau jie kuria diktatą ir teisinį nihilizmą. Pagal teisės aktų reikalavimus, namų administratoriai privalo pateikti kiekvieno buto savininkui ataskaitą apie jų sumokėtų pinigų panaudojimą namo priežiūrai. Vilniečiai – paprasti daugiabučių namų gyventojai – nuolat skundžiasi, kad namų administratoriai neteikia informacijos apie atliktus darbius, kur ir kaip panaudojami iš žmonių surinkti pinigai. Gyventojams neleidžiama rinktis pigiausią kainą pasiūliusio paslaugos teikėjo, primetamos pačių namų administratorių proteguojamos įmonės. Susidaro toks vaizdas, kad daugiabučių namų administratoriai yra visagaliai, kuriems visai negalioja jokie teisės aktai ar žmogiško padorumo ir sąžiningumo nuostatos.

Viešųjų pirkimų įstatymas privatiems daugiabučių namų administratoriams negalioja, todėl susidaro gera galimybė pirkti paslaugas iš „savo“ įmonių. Viešai neskelbiama informacija apie iš anksto planuojamus pirkimus, todėl gyventojai neturi galimybės kontroliuoti pasiūlymų kainų, o paslaugų tiekėjai negali pasiūlyti ekonomiškai naudingiausių savo paslaugų. Gyventojai neinformuojami, pagal kokius kriterijus atrenkami paslaugų tiekėjai ir kokie buvo jų pasiūlymai. Namų administratoriai paslaugas perka pagal savo pačių susikurtas taisykles, kurios yra slepiamos nuo gyventojų ir viešai neskelbiamos.

Akivaizdžiai nuo gyventojų slepiama ir administravimo, šilumos ir karšto vandens sistemų priežiūros, namo techninės priežiūros ir eksploatavimo tarifai ir būtinos, ekonomiškai pagrįstos sąnaudos toms paslaugoms atlikti. Ar įmanoma daugiabučių namų administratorių interneto tinklalapiuose rasti jų pačių pasitvirtintus tarifus? Bent jau man tikrai nepasisekė surasti. Tai kaip vilniečiai gali objektyviai išsirinkti ekonomiškai naudingiausią ir kokybiškiausią namo administratorių, kai nėra jokios galimybės palyginti jų kainų ir kokybės? Negi vis dar galioja baudžiavinis principas – kokį „poną“, atsiprašau, namo administratorių paskirs savivaldybė, tokiam gyventojai ir turės mokėti nežinia kaip nustatytus namo administravimo mokesčius.

Nors pagal savivaldybės tarybos ir Valstybinės kainų ir kontrolės komisijos patvirtintas metodikas pelno norma už atliekamas paslaugas negali būti didesnė kaip 5 procentai, bet nėra visiškai jokios teisėtos galimybės įsitikinti tuo ar namų administratoriai sąžiningai laikosi šių teisinių normų. Namų administratorių metinės finansinės ataskaitos slepiamos po devyniais užraktais, neduok, dieve, koks nors prakutęs namo gyventojas pamatys, kad reali situacija yra visai kitokia, ir kad pelno norma siekia 10 ar daugiau procentų. Gyventojai vėl pasijunta beteisiai ir bejėgiai baudžiaunininkai, kuriems neprivaloma nieko žinoti, bet privaloma laiku ir sąžiningai mokėti namo administratoriaus nustatytus mokesčius, nes kitaip iš karto užrūstins namų administratorius, kuris, ko gero, pradės skaičiuoti delspinigius ar netgi kreipsis į teismą, kad gyventojai laiku jam nesumoka.

Netgi Administracinės teisės pažeidimų kodekse naujai priimtos nuostatos visiškai nedrausmina namų administratorių. Aplinkos ministerija yra pripažinusi, kad sulaukė nemažai gyventojų skundų, nes namų administratoriai savivaliauja, vienvaldiškai priima sprendimus, nepaiso butų savininkų interesų, aplaidžiai atlieka savo pareigas. Pats gyvenimas padiktavo, kad buvo papildytas Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, sugriežtinantis daugiabučių namų administratorių atsakomybę už savo funkcijų netinkamą vykdymą. Bet sugriežtinta atsakomybė visai nedavė norimo efekto. Galima daryti labai paprastą išvadą, kad daugiabučių namų administratorių uždirbami pelnai yra daug veiksmingesnė motyvacija, negu Administracinės teisės pažeidimų kodekse nustatytos baudos ir jų prevencinė funkcija toliau nepažeidinėti teisės aktų.

Ypač teisinį nihilizmą ir aroganciją bei nesiskaitymą su namų gyventojais bravūriškai demonstruoja UAB „Antakalnio būstas“. Tikrasis UAB „Antakalnio būstas“ veidas gerai atsiskleidė, kai Vilniaus miesto Antakalnio mikrorajono Vileišio gatvės 15 namo gyventojai pasirašė jungtinės veiklos sutartį ir ją užregistravę Nekilnojamo turto registre Vilniaus savivaldybės administracijos sprendimų 2014 m. lapkričio mėnesio 20 d. jų namas buvo išbrauktas iš UAB „Antakalnio būstas“ administruojamų namų sąrašo. Nors pagal galiojančius teisės aktus per vieną mėnesį nuo išbraukimo datos UAB „Antakalnio būstas“ turėjo perduoti namo administravimo dokumentus ir iš namo gyventojų sukauptas lėšas namo atstovams, bet dar iki šiol tai nepadaryta. Jau praėjo trys mėnesiai, bet UAB „Antakalnio būstas“ akivaizdžiai ignoruoja teisės aktų reikalavimus ir teisėtus namo gyventojų prašymus. „Ponas“, atsiprašau, UAB „Antakalnio būstas“ nenori paleisti laisvėn savivaldybės priskirtų baudžiauninkų, atsiprašau – namo gyventojų. Žinoma teisybės galima būtų eiti ieškoti į teismą, bet namo gyventojams vėl reikia ieškoti nuosavų pinigų teismo ir advokatų išlaidoms padengti ir turėti nemažai teisinių žinių bei laiko. Visa bylinėjimosi našta užkraunama ant paprastų gyventojų pečių.

Vilniaus savivaldybės administracija, vadovaudamasis Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, už teisės aktų nesilaikymą administruojant daugiabučius namus gali surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus, bei skirti administracines nuobaudas namų administratoriams arba perduoti administracinių teisės pažeidimų bylas nagrinėti teismui.

Bet kas gali pasakyti, ar išvis bent vienas toks Vilniaus miesto savivaldybės administracijos žygdarbis buvo atliktas? Kodėl tokia savivalė ir gyventojų įbaudžiavinimas savivaldybei yra priimtinas?
Čia svarbu pažymėti, kad daugiabučių namų administratoriai prižiūri namo šilumos sistemas ir šilumos tiekimo subalansavimą visame pastate. Ne paslaptis, kad vilniečių šilumos sąskaitos nemaža dalimi priklauso ir nuo to, kaip efektyviai bus subalansuota visa namo šildymo sistema. Iš dvidešimt devynių Vilniuje veikiančių daugiabučių namų administratorių net dešimt iš jų, taip pat ir jau minėtas UAB „Antakalnio būstas“, priklauso vienam akcininkui – AB „City service“ grupei, kurios akcininkas yra gerai vilniečiams pažįstamas „Rubikonas“, šiuo metu persivadinęs „Icor“. Ši grupė Vilniaus mieste administruoja 1749 namus, o tai sudaro apie 44 proc. namų administravimo rinkos. Dėl teisybės reikia pažymėti, kad tas pats „Rubikonas“ („Icoras“) valdo šilumą vilniečiams tiekiančią „Lietuvos energiją“. Tokiu būdu „Rubikonas“ („Icoras“) ne tik gyventojams tiekią labai brangią šilumą, bet per savo dukterines įmones, administruojančias daugiabučius namus, reguliuoja gyvenamųjų namų šilumos punktus ir šilumos subalansavimą visame pastate. Kai yra tokia savivaldybės globojama vertikaliai integruota šilumos gamybos, tiekimo ir šilumos punktų priežiūros grandinė, tai nenuostabu, kodėl vilniečiams šilumos kaina yra viena iš brangiausių visoje Lietuvoje.

A. Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės programinėse nuostatose konkrečiai prisižadėta, kad ši Vyriausybė įsipareigoja aiškiai ir skaidriai tvarkyti šalies ekonomiką ir ūkį, užtikrinti valstybės valdymo ir savivaldos efektyvumą gerinant viešąjį administravimą. O tai reiškia ir daugiabučių namų administravimas turi būti skaidrus ir efektyvus, nes jis yra mūsų ekonomikos sudedamoji dalis.

Šiemet Kovo 11-ąją sukaks dvidešimt penkeri metai, kai Lietuva yra nepriklausoma. Visi Lietuvos žmonės išsikovojo šią laisvę ir pradėjo kurti naują valstybę, kurios paskirtis – įrodyti, kad visi lygūs įstatymui. Ir ne tik eiliniai namo gyventojai, bet ir pelnų besivaikančios daugiabučių namų administravimo bendrovės.

Kad pagaliau pasibaigtų paslėpti baudžiaviniai santykiai tarp daugiabučių namų administratorių ir namo gyventojų, kad daugiabučių namų gyventojai galėtų atsitiesti visu savo ūgiu ir pilna krūtine įkvėpti gaivaus nepriklausomybės oro dvelksmo, bereikia, kad A. Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė ir kol kas A. Zuoko vadovaujama Vilniaus miesto savivaldybė neužmirštų, kad jų turima valdžia – iš žmonių kilusi ir žmonėms tarnaujanti valdžia.

Septyni žingsniai, kurie padės Vyriausybei ir Vilniaus miesto savivaldybei įrodyti, kad jie iš tikrųjų tarnauja žmonėms:

1. Vyriausybei inicijuoti Lietuvos būsto strategijos atnaujinimą, kurioje būtų numatytas daugiabučių namų savininkų bendrijų steigimo skatinimas bei konkrečios priemonės didinti būsto savininkų gebėjimą tinkamai valdyti ir prižiūrėti būstą, užtikrinant savininkams teisę įsigyti geriausios kokybės paslaugas rinkoje už jiems priimtiną kainą.

2. Vyriausybei inicijuoti įstatymų pataisas, kad kasmet privalomai viešai būtų skelbiamos daugiabučių namų administratorių metines veiklos ir audituotos finansines ataskaitos.

3. Vyriausybei inicijuoti įstatymų pataisas, kad daugiabučių namų administratoriai visus pirkimus, susijusius su namų remontu, šilumos ir karšto vandens sistemų priežiūra bei komunaliniu aptarnavimu (šiukšlių išvežimas, liftų, inžinierinių tinklų priežiūra ir pan.) vykdytų griežtai vadovaujantis viešųjų pirkimų įstatymu.

4. Vilniaus savivaldybės administracijai privalomai viešai skelbti daugiabučių namų administratorių pasitvirtintus tarifus – administravimo, šilumos ir karšto vandens sistemų priežiūros, namo techninės priežiūros ir eksploatavimo bei šių ir kitų tarifų sudedamąsias dalis, kuriose aiškiai atsispindėtų būtinosios, ekonomiškai pagrįstos sąnaudos paslaugoms atlikti bei pagal teisės aktus nustatyta ne didesnė kaip 5 proc. pelno norma.

5. Vilniaus savivaldybės administracijai įpareigoti daugiabučių namų administratorius subalansuoti namų šildymo sistemas ir tokiu būdu sumažinti vilniečių mokamas sąskaitas už šildymą.

6. Vyriausybei inicijuoti įstatymų pakeitimus, kad kasmet butų vykdoma daugiabučių namų administratorių atestavimas arba būtų licencijuojama jų veikla. Daugiabučių namų administratoriams netinkamai vykdant savo funkcijas ar pažeidinėjant įstatymus būtų realūs svertai stabdyti jų veiklą atimant veiklos licenciją arba neperatestuojant jų.

7. Vilniaus savivaldybės administracijai viešai paskelbti skaidrumo ir viešumo reikalavimus, kuriuos pažeidus iš daugiabučių namų administratorių būtų atimama licencija.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas Vilniuje pasibaigė nužudymu – padurto vyro išgelbėti nebepavyko

Trečiadienio vakarą tarnybos skubėjo į konfliktą Vilniuje. Pranešama apie nužudytą vyrą.

Pirmasis Šaro žingsnis Berlyno link: svečiuose patiestas „Monaco“

Šarūnas Jasikevičius triumfuoja. Jo treniruojama Stambulo „Fenerbahče“ dramatiška pergale...

Sužvėrėję sovietų elito vaikai užgrobė lėktuvą, kad pabėgtų iš SSSR: pralieti kraują įkvėpė lietuvio istorija (1)

Prieš 40 metų Sovietų Sąjungoje buvo įvykdytas nusikaltimas, visiems laikams įėjęs į šalies...

Žaidimo „Stellar Blade“ apžvalga. Ką ten veikia egzotiškos išvaizdos pusnuogė seksuali korėjietiška pupytė? Provokuojantys vaizdai verčia raudonuoti krūtų liulėjimo technologija ir turinys po sijonu

„Stellar Blade“ dar iki numatyto pasirodymo (balandžio 26 dieną) jau spėjo sukelti nemažai...

Visi nori sužinoti 73-ejų moters grožio paslaptį: jokio botokso ir operacijų, gyvenimą ėmė keisti 40-ies (1)

Daugelis ironiškai žiūri į komentarus, kad kažkas atrodo kone perpus jauniau, nei iš tiesų yra....