aA
Meška jau apsivertė ant kito šono, žiema - įpusėjo, tačiau Lietuvos kultūriniame gyvenime – išties karšta: įvairios organizacijos skelbia įvairiausias akcijas ir rinkimus. Štai Viešoji įstaiga „Lietuvos institutas“ jau trečiąsyk organizuoja projektą „LT tapatybė“, kurio tikslas atkreipti dėmesį į asmenis ir organizacijas, labiausiai garsinusias Lietuvos vardą pasaulyje praėjusiais metais ir skatinti juos tęsti bei aktyvinti šią veiklą.
knygos, skaityti, mokytis, studijos, švietimas
© Corbis
Viešoji įstaiga „Lietuviškos knygos“, besiruošdama tarptautinei Vilniaus knygų mugei, rengia akciją „Geriausios 2005-ųjų metų knygos rinkimai“. Ne už kalnų ir kovas, o tuomet teatro kritikai išrinks geriausius šalies teatro menininkus, kurie bus apdovanoti tradiciniais „Auksiniais scenos kryžiais“. Bet šiuosyk kiek plačiau apie „Geriausios knygos rinkimus“.

Pirmiausia, reikėtų atsakyti į klausimą, kas turėtų rinkti geriausias knygas – kritikai ar skaitytojai. O gal šios dvi viena kitai oponuojančios kastos tai galėtų daryti drauge? Be abejo, skaitomiausia knyga – nebūtinai geriausia, o dažniausiai - su retomis išimtimis - priešingai. Šiuo atveju VšĮ „Lietuviškos knygos“ ieškojo kompromiso: sudarė ekspertų komisiją, pateikusią penkių, jos manymu, geriausių knygų sąrašą, iš kurio skaitytojai išrinks vienintelę geriausią. Į minėtą komisiją po vieną atstovą delegavo „Literatūros ir meno“, „Šiaurės Atėnų“ ir „Metų“ redakcijos, interneto svetainių „omni.lt“, „bernardinai.lt“ ir „skaityta.lt“ redakcijos, o du atstovus skyrė akcijos organizatorė VšĮ „Lietuviškos knygos“.

Bet kyla klausimas, kodėl nesukonkretinamos ekspertų komisijos narių personalijos – t.y. vardai ir pavardės? Nejaugi akcijos organizatoriai iš anksto rūpinasi ekspertų saugumu ir ramybe, kad pastariesiems nereikėtų atsakinėti į nepatogius kolegų, profesionalų, skaitytojų klausimus dėl vienos ar kitos, nepatekusios arba, priešingai, patekusios į sąrašą knygos vertės. Viešumas (ypač tokio pobūdžio akcijose) – privalomas Be to, žinant ekspertų komisijos narių personalijas būtų daug lengviau suvokti, kodėl šiemet pasiūlytas būtent toks, o ne kitoks geriausių lietuviškų knygų penketukas.

Antra. Nelengva suprasti, kodėl tik aukščiau išvardintiems kultūriniams leidiniams teko garbė deleguoti į komisiją savo atstovus ?.. Juk už borto liko tokie autoritetingi kultūriniai leidiniai kaip, pavyzdžiui, „Naujasis židinys“, „Knygų aidai“, „Kultūros barai“, „Naujoji Romuva“, „Krantai“ ir kiti. Šios komisijos sudarymo principai taip ir lieka neaiškūs...

O gal VšĮ „Lietuviškos knygos“, užsiimančios lietuvių rašytojų kūrybos eksportu į užsienį, jau buvo parengusios preliminarų „geriausių“ knygų sąrašą, kuriam, atlikęs tam tikras kosmetines korekcijas, senų pažįstamų būrelis širdingai pritarė?..

Trečia. Turbūt visi puikiai žino sparnuotą frazę, jog lietuviai – poetų tauta, ir ko jau ko, bet aukštos klasės poetinės kūrybos pavyzdžių kiekvienais metais tikrai nepritrūksta. Tad visiškai neaišku, kodėl penkių geriausių knygų sąraše šiemet neatsirado vietos poezijai. Juk akcijos tikslas – skatinti skaitymą ir populiarinti šiuolaikinę lietuvių literatūrą. Ar tai reiškia, jog poezija nuo šiol jau nebelaikoma šiuolaikinės lietuvių raštijos dalimi ?.. O gal jos vietą akcijos rengėjų ir ekspertų sprendimu užėmė lengviau parduodama ir „suvirškinama“ eseistika, geriausiųjų sąraše pristatoma net trimis pozicijomis ?..

Ir pagaliau - ketvirta. Akcijos organizatoriams ateityje vertėtų pagalvoti, kaip patobulinti žaidimą „žymėtomis kortomis“ (kai skaitytojui pasiūlomas iš anksto parinktas knygų sąrašas). Juk knygų skaitymas ir šiuolaikinės lietuvių literatūros populiarinimas akcijos metu galėtų vykti keliais lygiais. Pavyzdžiui, geriausią metų knygą ar knygas (pagal žanrus - poezijos, prozos, eseistikos) išties galėtų rinkti autoritetinga (tik jokiu būdu ne „mistinių“) ekspertų komisija.

Paraleliai ekspertams, geriausias metų knygas galėtų išrinkti skaitytojai, balsuojantys internetu, paštu ar telefonu. O šalia to būtų neprošal ne tik iš didžiųjų miestų, bet ir rajonų centrų, miestelių, kaimų bibliotekų surinkti duomenis apie skaitomiausias lietuviškas knygas.

Viską susumavus atsirastų erdvės sugretinimams, susidarytų išsamesnis situacijos vaizdas. Geriausios knygos rinkimų idėja puiki, skambi, tačiau ganėtinai komplikuota. Tad pasirengti jos įgyvendinimui derėtų atsakingiau, apsvarsčius visus „už ir prieš“.

O kol kas pirkite Laurą Sintiją Černiauskaitę, Kęstutį Navaką, Gintarą Beresnevičių, Jurgą Ivanauskaitę ir Sigitą Parulskį. Juk ši akcija pirmiausia skatina pirkti ir yra paranki pelno siekiantiems ūkio subjektams – t. y. leidykloms. Atsiversti pirkinius bus galima ir vėliau, pasibaigus rinkimams.

„Aktualioji kultūra“, sekmadieniais 9.05 val. (kart. 18.05 val.).

Žinių radijas
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas Vilniuje pasibaigė nužudymu – padurto vyro išgelbėti nebepavyko

Trečiadienio vakarą tarnybos skubėjo į konfliktą Vilniuje. Pranešama apie nužudytą vyrą.

Lietuvą užėmęs ciklonas vis dar rodo savo charakterį: sinoptikai įvardijo, kokių nemalonumų jis pažers

Ketvirtadienio dieną pietinis ciklonas, judėdamas į šiaurę, vis dar rodys savo charakterį.

Sužvėrėję sovietų elito vaikai užgrobė lėktuvą, kad pabėgtų iš SSSR: pralieti kraują įkvėpė lietuvio istorija (1)

Prieš 40 metų Sovietų Sąjungoje buvo įvykdytas nusikaltimas, visiems laikams įėjęs į šalies...

Žaidimo „Stellar Blade“ apžvalga. Ką ten veikia egzotiškos išvaizdos pusnuogė seksuali korėjietiška pupytė? Provokuojantys vaizdai verčia raudonuoti krūtų liulėjimo technologija ir turinys po sijonu (5)

„Stellar Blade“ dar iki numatyto pasirodymo (balandžio 26 dieną) jau spėjo sukelti nemažai...

Visi nori sužinoti 73-ejų moters grožio paslaptį: jokio botokso ir operacijų, gyvenimą ėmė keisti 40-ies (3)

Daugelis ironiškai žiūri į komentarus, kad kažkas atrodo kone perpus jauniau, nei iš tiesų yra....