aA
Konstantinas Ostrogiškis – karinėmis pergalėmis prieš totorius ir Maskvos DK kariuomenę ne tik Lietuvos DK, bet ir Europoje išgarsėjęs didysis etmonas, dar amžininkų vadintas Scipionu. Jis taip pat labai sustiprino stačiatikių pozicijas Lietuvos DK.

Gimė apie 1460 Ostrogo pilyje, kunigaikščių Ivano Ostrogiškio ir Ivanaitės Bielskos šeimoje. Buvo du kartus vedęs: kunigaikštytes Tatjaną Alšėniškaitę ir Aleksandrą Sluckaitę. Iš pirmos santuokos turėjo sūnų Ilją, iš antros – dukrą Zofiją ir sūnų Konstantiną Vasilijų. Ankstyvoje jaunystėje pradėjo dalyvauti karo žygiuose. Už puikų pasirodymą kovojant su totoriais, vėliau 1492-1494 kare su Maskvos DK, 1497 nominuotas pirmuoju Lietuvos DK istorijoje didžiuoju etmonu iki gyvos galvos. Nuo tada su pertrauka Maskvos nelaisvėje, likusį gyvenimą paskyrė karo reikalams.

Rimtą nesėkmę didysis etmonas patyrė 1500 kovose su Ivano III kariuomene. 1500 vasarą pralaimėjęs prie Vedrošos, pats pateko į maskvėnų nelaisvę ir joje praleido 7 metus. 1507 pabėgusį iš nelaisvės K. Ostrogiškį gausiai apdovanojo Lietuvos dk Žygimantas Senasis. Jam sugražino didžiojo etmono buožę ir suteikė Voluinės maršalkos bei Lucko seniūno pareigas. 1514 didysis etmonas pasiekė didžiausią savo karinę pergalę. mūšyje ties Orša. Buvo sumušta daugiau kaip du kartus didesnė maskvėnų kariuomenė.

Tai keitė XVI a. pradžios Lietuvos DK karo su Rusija eigą, 4 metams sustabdyti Maskvos puolimai. Be to, pergalės įtakoje pavyko suardyti Europos vadovų kuriamą koaliciją prieš Jogailaičius. Už laimėjimą Žygimantas Senasis K. Ostrogiškiui suteikė naujų privilegijų: panaikintas draudimas stačiatikiams užimti aukščiausius postus valstybėje, K. Ostrogiškis gavo teisę antspauduoti raštus raudonu vašku, 1522 tapo Trakų vaivada. Paskutinę didelę pergalę didžiojo etmono vadovaujama kariuomenė pasiekė 1527 netoli Kijevo Olšanicos mūšyje sutriuškindama totorius.

K. Ostrogiškis nemažai nuveikė stiprindamas stačiatikių pozicijas Lietuvos DK. Jo dėka Vilniuje iškilo šv. Mikalojaus ir Švč. Trejybės bei buvo atstatyta Skaisčiausios Dievo Motinos cerkvės, Naugarduke fundavo Boriso ir Glebo cerkvę, taip pat sutvarkė cerkvę Ostrogo pilyje. Jis dalyvavo skirstant bažnytinius postus Kijevo metropolijoje, bendradarbiavo su stačiatikių raštijos atstovais.
Mirė 1530 08 10. Palaidotas Kijeve Pečioros Lauros vienuolyne.

Karalienės Bonos gydytojas italas Valentinas 1530 apie K. Ostrogiškį rašė: „Tai buvo garbingas vyras, drąsus ir lydimas sėkmės. (...) 64 mūšių nugalėtojas, 6 kartus patyrė nesėkmę, 3 metus buvo pančiuose įkalintas Maskvoje ir liko toks ištikimas savo graikų tikėjime, kad jį rusėnai laikė šventuoju“.

Tai yra 2007-2008 m. programos „Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos mokslininkų bendradarbiavimas: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendorius“ metu sukurto Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendoriaus enciklopedinio žinyno dalis.

© Lietuvos Istorijos Institutas ir Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Lietuvos istorijos institutas
    
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Sprendimas palikti Anušauską „prie suskilusios geldos“ rizikingas: jis turi kerštingo žmogaus įvaizdį (33)

Variantas, jeigu Arvydas Anušauskas liktų ir be krašto apsaugos ministro, ir be Seimo...

NT vystytojai griebiasi naujos strategijos kaip paskutinio šiaudo, tačiau pirkėjai turi išlikti budrūs (1)

Viešojoje erdvėje jau kuris laikas galima išvysti vieną nekilnojamojo turto (NT) vystytojų...

Įtampa tarp Izraelio ir JAV prasiveržė į viešumą (3)

Beveik kasdieniai skambučiai telefonu pasibaigė prieš kelis mėnesius. Dabar įtampa tarp Joe...

Dėl vairuotojų daromų klaidų siūloma privalomai kartoti mokymus įvardijo 5 dažniausiai daromas klaidas (18)

Eisme vairuotojams nepasitenkinimą kelia ne tik infrastruktūros problemos, tačiau ir kitų...

Rinkimų analitikas: 22 mln. balsų, kuriuos gavo Putinas, buvo suklastoti (10)

Apie 22 mln. balsų, kuriuos Vladimiras Putinas gavo per Rusijos prezidento rinkimus , buvo...

Žiaurus nusikaltimas Vilkaviškio rajone – savo namuose rasta nužudyta 95 metų moteris, girtas įtariamasis sulaikytas papildyta (1)

Pirmadienį Vilkaviškio rajone buvo įvykdytas žiaurus nusikaltimas. Pranešama apie rastą...

Skelbiami preliminarūs pirmųjų tarpinių patikrinimų rezultatai (1)

Nacionalinė švietimo agentūra skelbia pirmųjų tarpinių patikrinimų preliminarius apibendrintus...

Karas Ukrainoje. EVT pirmininkas: jei norime taikos, turime ruoštis karui Turkija pasirengusi bet kokiam vaidmeniui, kad padėtų Rusijai derėtis

Jei Europa nori gyventi taikiai, ji turi pereiti prie „karo ekonomikos“ režimo ir gerokai...

Orai vėl po truputį šils: galime sulaukti ir dviženklės temperatūros

Antradienio dieną Lietuvos orams įtaką darys aukštesnio slėgio laukas.