Buityje tai daržovė, botanikoje – uoga, o pagal Europos Sąjungą – vaisius. Kad ir kaip bepavadinsi, pomidoras liks viena mėgstamiausių daržovių ant lietuvių stalo. Su grietine, su aliejumi ar tiesiog su druska. Pomidorai – viena mėgstamiausių ne tik lietuvių, bet ir kitų tautų atstovų daržovių. Nors jų priežiūra reikalauja nemažai kantrybės, gausus ir skanus derlius atperka įdėtas pastangas. Pomidorai ne tik skanūs, bet ir itin sveiki.

Pomidoras – kokia
tai daržovė?

Nors biologine prasme pomidorai yra uogos, kasdienybėje jie priskiriami daržovėms. Tai bulvinių šeimos augalas, kilęs iš Pietų Amerikos. Jo giminaičiai yra tabakas, bulvės, paprika, baklažanai. Jie auga beveik visur. Šiltesniame klimate auga lauke, šaltesniame pradedami auginti šiltnamiuose, o praėjus šalnų pavojams, persodinami į lauką.

Istorija

Anot įvairių šaltinių, pomidorus į Europą iš Meksikos atvežė ispanai. Pirmiausiai ši daržovė pateko į Karibus, paskui pasirodė Filipinuose ir paplito po visą Aziją. Kadangi didžioji Italijos dalis anuomet taip pat priklausė ispanams, ši daržovė netrukus paplito ir ten. Pirmasis įrašas apie pomidorą rastas būtent Italijoje 1544 m. Jis buvo pavadintas auksiniu obuoliu – Pomi D‘oro (itališkai – aukso obuolys). Tuomet jie nebuvo raudoni – pomidorai buvo geltoni ir nedideli. Tiesa, maistui pomidoras buvo pradėtas naudoti ne iš karto. Pradžioje tai buvo daugiau dekoratyvinis, vaistinis augalas ar net afrodiziakas.

Kadangi Italijos bei Ispanijos klimatas labai tiko pomidorų auginimui, daržovė sparčiai išplito Viduržemio jūros regione. Kiek vėliau pomidorai pateko ir į Didžiąją Britaniją. Tiesa, britai ne iškart jais susižavėjo, kadangi buvo žinoma, jog pomidoro stiebas ir lapai yra nuodingi – jie veikia virškinimo bei nervų sistemą. Dėl šios priežasties britai bijojo valgyti ir pačius pomidorus, o augalą augino tik dėl jo išvaizdos. Apie 200 metų pomidorai Didžiojoje Britanijoje be dekoratyvinės paskirties buvo naudojami tik medicinoje. 1700-ųjų viduryje klaidinga nuomonė pradėjo sklaidytis ir britai po truputį ėmė įtraukinėti pomidorus į savo valgiaraštį.

Pomidoro
susiformavimas

Pomidorų daigai iki sodinimo į augimo vietą užauga per 45-50 dienų, todėl optimaliausias sėjos laikas yra nuo vasario 25 iki kovo 15 dienos. Sėklos geriausiai sudygsta esant ne mažiau kaip 20 °C temperatūrai.

Asset 1
Slink žemyn su pelyte ir pamatyk
Kaip pomidorai iš augintojų atkeliauja į parduotuvių lentynas?
Profesorius Stukas: pomidorų nauda sveikatai – neginčijama

VU Visuomenės sveikatos katedros vadovas prof. Rimantas Stukas sako, kad šiuolaikinė visuomenė jau turi visas galimybes pasirinkti, kokiems maisto produktams, kokį apdorojimo būdą naudoti. Pasak jo, visuomet turime galvoti, kaip paruoštas patiekalas bus naudingesnis sveikatai ir kaip galėtume išryškinti tam tikras ingredientų savybes. Pavyzdžiui, neįprasta šiluma apdoroti kai kurias daržoves, tačiau tokiu atveju, jos netgi tampa naudingesnės už šviežias.

Anot profesoriaus, likopenas aktyvus išlieka ir pomidorų sultyse ar tyrėse. O tai yra labai gerai. Anot jo, pomidoruose esantis likopenas apsaugo nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio, taip pat nuo cholesterolio kaupimosi.

Kai kurios medžiagos, veikiamos temperatūros, netgi suaktyvėja. Visai prasminga kai kurias daržoves pavartoti apdorojus šiluma. Pavyzdžiui, pomidoras. Jeigu mes jį valgome žalią, vitaminų pasisaviname, bet jei norime, kad suaktyvėtų likopenas, medžiaga, kuri yra panaši į vitaminus, pomidorą turime apdoroti šiluma. Ši medžiaga yra biologiškai aktyvi, pasižyminti antioksidaciniu poveikiu. Likopenas aktyvus tampa tik apdorojus šiluma, netgi 100 laipsnių temperatūroje likopenas nesuyra. Pomidorų nebūtina virti, norint suaktyvinti likopeną. Kartais užtenka tiesiog pakaitinti – galima įdėti į orkaitę. R. Stukas Profesorius
TOP10 šalių, kurios užaugina
daugiausiai pomidorų

Įdomu: Iš viso pasaulyje užauginama apie 170,8 milijonai tonų pomidorų. Beveik trečdalis jų užauginama Kinijoje. Pomidorai auginami įvairiose šalyse ir naudojami įvairiuose patiekaluose. Pomidorai dabar yra ketvirta populiariausia prekybos centruose parduodama šviežia daržovė po bulvių, salotų ir svogūnų.

Pomidorų rūšys ir porūšiai
Romantika
Cherry
Chocmato
Avietiniai
Slyviniai
Jaučio širdis
1Romantika

Ant lietuvių stalo šie pomidorai atkeliauja iš Olandijos. Jie saldūs, sodrūs ir mažai skysčio turintys pomidorai. Jų skoninės savybės išlieka tos pačios ištisus metus.

2Cherry

Truputį rūgštesni nei „Romantika“ pomidorai, nes turi daugiau skysčio ir sėklyčių. Jie kietoki, todėl tinka salotoms, kepimui ar užkandžiams. Tiesa, vyšninių pomidorų porūšių taip pat daugybė: galima rinktis iš slyvinių, geltonų ir net juodų vyšninių pomidorų. Dėl savo universalumo vyšniniai pomidorai yra mėgstami visais metų laikais.

3Chocmato

Savo išvaizda labai panašūs į juoduosius „Kumato“ pomidorus, tačiau jų skoniai skiriasi. Šie pomidorai pasižymi sodria juoda spalva, tačiau yra gerokai švelnesnio ir ne tokio intensyvaus skonio.

4Avietiniai

Šiuos pomidorus ypač mėgsta daugelis lietuvių. Jie yra saldūs ir „mėsingi“, todėl labai tinka salotoms ir kepimui. Be to, labai tinka kaip užkandis prie sūrio. Avietiniais šie pomidorai vadinami greičiausiai dėl savo švelniai rožinės spalvos.

5Slyviniai

Tokį pavadinimą jie gavo dėl savo pailgos formos. Jų būna geltonų ir raudonų. Šie pomidorai yra ne tokie saldūs ir kietesni, todėl tinka konservavimui.

6Jaučio širdis

Įdomios formos, labai „mėsingi“ ir saldūs, jei augdami gavo pakankamai saulės – tai yra būtina sąlyga norint užauginti saldų ir sultingą pomidorą. Tiesa, Lietuvoje jie nėra auginami, todėl ant mūsų stalo patenka iš Olandijos ir Ispanijos.