Dažnas lietuvis neįsivaizduoja savo mitybos be bulvių. Nuo seno jos buvo naudojamos tiek pasaulio, tiek Lietuvos virtuvėje. Ne veltui bulvės šiandien yra ketvirtas maistinis augalas pagal svarbą pasaulyje. Tiesa, kad tokiomis taptų, jos turėjo nueiti ilgą ir sunkų kelią. Šiandien per metus visame pasaulyje bulvių yra užauginama daugiau nei 288 milijonai tonų.

Bulvė - kas tai
per daržovė?

Bulvė yra vienmetis augalas. Jos stiebas yra žalias, šakotas, apaugęs prigulusiais plaukeliais. Apatinėje stiebo dalyje susidaro įvairios formos ir spalvos stambūs gumbai, kurie ir yra vadinami bulvėmis. Bulvių augalas žydi baltai, rausvai, melsvai violetiniai arba tamsiai mėlynai. Nukritus žiedams, užsimezga tamsiai žalios uogos. Tiesa, jos yra nuodingos.

Istorija

Istoriniai šaltiniai rodo, kad bulvės pradėtos auginti jau 10 tūkst. m.pr.Kristų Pietų Amerikos vakarinėje dalyje. Andų kalnuose gyvenančios indėnų tautos valgė įvairias bulvių rūšis. Jie jas virė, kepė, džiovino.

Manoma, kad XVI amžiaus 3-iame ketvirtyje į Pietų Europą bulves parvežė ispanas Francisco Pizarro, tačiau europiečių jos ypatingai nesužavėjo. Antroje amžiaus pusėje Frencio Dreiko vadovaujami piratai apiplėšė ispanų laivus ir šitaip bulvės pateko į Didžiąją Britaniją, kur rado savo gerbėjų. Dar vėliau - 1744 metais, kai Prūsiją užpuolė badas, karalius Frederick Didysis įsakė valstiečiams valgyti bulves.

Būtent per Prūsiją bulvės pasiekė ir Prancūziją. 1775 metais Liudvikas XVI pakėlė grūdų mokesčius, dėl ko šoktelėjo duonos kainos. Buvo paskelbta, kad nereikia kovoti dėl duonos, o geriau valgyti bulves.

Tuo metu net karališkoji Prancūzijos šeima savo drabužius bei šukuosenas ėmė puošti bulvių žiedais, o laukai netoli Paryžiaus buvo apsodinti bulvėmis.

Iki XVIII amžiaus pabaigos bulvės paplito visoje Europoje.

Profesorius Stukas ragina bulves valgyti kasdien

Vilniaus universiteto profesorius Rimantas Stukas pataria bulves valgyti kasdien, tačiau atkreipti dėmesį, kaip jas gaminate. „Bulvę geriausia valgyti išvirtą garuose. Tokiu būdu ji nepraras savo gerųjų medžiagų. Joje yra labai daug mineralinės medžiagos kalio, kuris reikalingas širdies veiklai, ir vitamino C“, - teigė mitybos žinovas.
Anot jo, vitamino C bulvėse daugiausia būna jas ką tik išvirus, tuomet jas ir reikėtų valgyti. Profesorius tikina, kad praėjus trims valandoms nuo išvirimo, vitamino C bulvėse sumažėja apie 50 proc. Jei vis tik esate keptų bulvių gerbėjas, R. Stukas pataria jas kepti orkaitėje, patepus skardos dugną aliejumi. Anot mitybos specialisto, bulvė yra nekaloringas produktas.

Šiandien kalbėdami apie bulvę, nepriskiriame jos daržovių kategorijai, ją mes priskiriame krakmolingų produktų grupei. Net jei pažvelgtume į mitybos piramidę, pamatytume, kad bulvė vaizduojama prie grūdų, duonos, kruopų, bet ne daržovių, kadangi joje yra daug krakmolo R. Stukas Profesorius
TOP 10 šalys, kuriose bulvių
užauginama daugiausiai

Įdomu tai, kad bulvės auga beveik visomis klimato sąlygomis: nuo šaltų Andų šlaitų iki tropinių Azijos lygumų. Štai kodėl ūkininkai taip mėgsta šias daržoves. Nepaisant to, daugiausiai jų užaugina Kinija – ketvirtadalis suvartojamo bulvių kiekio pasaulyje užauga Kinijoje.

Bulvės rūšys ir porūšiai
Concordia
Jelly
Vineta
Laura
Colomba
Catania
1Concordia

Tai vidutiniškai ankstyva, net ir sunkiame dirvožemyje auganti, gerai išverdanti, krakmolinga bulvių veislė. Ji yra viena iš trijų populiariausių bulvių rūšių Europoje. Jų forma yra pastovi, vienodo dydžio. Šios bulvės yra atsparios plovimui, pakavimui ir transportavimui, todėl dažnai sutinkamos parduotuvėse visoje Europoje.

2Jelly

Tai vidutinio vėlyvumo bulvių veislė. Jų odelės yra geltonos, o vidus – ryškiai geltonos spalvos. Šios bulvės ypač yra mėgstamos ekologiškuose ūkiuose, nes jų derlius yra didesnis nei vidutinis. Be to, jos puikiai tinka sandėliavimui ilgą laiką. Būtent šias bulves daugelis šeimininkių renkasi gruzdintoms bulvytėms. Dėl didesnio krakmolo kiekio jų minkštimas yra švelnus ir tiesiog tirpsta burnoje.

3Vineta

Tai ankstyva, krakmolinga ir labai skani bulvių veislė. Jos yra mažesnio dydžio, pailgos formos. Jei norite nudžiuginti svečius cepelinais ar itin švelnios struktūros bulvių koše, rinkitės būtent šias bulves. Be to, šios bulvės nepilkėja, tad labai tiks ir prie šaltibarščių. Būtent ši bulvių veislė Lietuvoje yra populiariausia.

4Laura

Tai raudonųjų bulvių karalienė. Jos odelė yra raudonos spalvos, o vidus – sodriai geltonas. Šios bulvės yra nepamainomos virtuvėje. Jos puikiai tiks ir cepelinams, ir sriubai. Jos nėra linkusios tamsėti, todėl džiugins akį prie šaltibarščių ar bulvių salotose. Kaip ir „Jelly“ bulvės, „Laura“ dažnai pasirenkamos, norint pagaminti tobulas gruzdintas bulvytes. Jos taip pat tiks kugeliui ar bulviniams blynams.

5Colomba

Tai yra ankstyvoji bulvių rūšis, pasižyminti geltonu minkštimu ir apvalia forma. Tai universali veislė, kuri tinka beveik visiems bulvių patiekalams. Tiek virtos, tiek keptos net ir neįgudusios šeimininkės jos nenuvils. Dėl šios priežasties jos puikiai žinomos visame pasaulyje

6Catania

Tai labai ankstyva bulvių rūšis, todėl jei norite pirmieji mėgautis šviežiu derliumi, auginkite būtent šias. Šios bulvės yra didelės, pailgos formos, odelės lengvai nusilupa. Tiesa, augdamos jos mėgsta drėgmę, tad nepamirškite pastoviai drėkinti.