4
Draugai: 0
Kūčia SENOVIŠKIAUSIA BŪTINŲ BŪTINIAUSIA LIETUVIŠKA KŪČIA Nuo senų senovės ant kūčių stalo pagrindinis valgis buvo KŪČIA (kutia, kutinys, kūtelė. Atsiradusi nuo senovinio lietuviško žodžio – kūtavoti, (tai yra saugoti, globoti), ruošiama iš mirkytų grūdų (senų senovėje – avižų) arba žirnių, pasaldintų medumi, pagardintų aguonomis bei riešutais ir skirta pavaišinti į puotą pakviestas protėvių vėlės. Kai kuriose Lietuvos vietose vėlesniais laikais (devynioliktame amžiuje) KŪČIA buvo ruošiama iš virtos grucės (perlinių kruopų). TAI AUKOS PATIEKALAS, VALGOMAS PAČIŲ AUKOTOJŲ. Ankstyviausias šaltinis, kuriame buvo paminėtos lietuvių švenčiamos Kūčios, tai Volfenbiutelio Postilė – prie 1573 m. sudarytas lietuviškų pamokslų rinkinys, XIX a. pabaigoje surastas Vokietijoje, Volfenbiutelio miesto bibliotekoje. Šaltinyje kalbama apie tai, kad lietuviai buria “su kūčiomis, su grūdais, žirniais, maišytais su medumi, norėdami apsiginti nuo velnių ir perkūno”. Tai paliudija ir M. Pretorijus, sakydamas: “Kūčių vakarą lietuviai visų gyvulių tvartuose barsto grūdų ir žirnių, kad gerai sektųsi auginti gyvulius. Kalėdų dieną, eidami į bažnyčią, pasiima žirnių ir grūdų, o, grįžę namo, atiduoda žąsims ir vištoms”. Grūdai ir žirniai – labai svarbi Kūčios sudėtinė dalis. Kalėdos – tai bažnytinė šventė, o Kūčios – namų šventė, tiksliau net ne šventė, o pasiruošimas šventam vakarui, ritualinei vakarienei, kurios svarbiausias patiekalas yra KŪČIA. Kūčios ruošimo receptas: Stiklinę avižų, rugių, kviečių ar miežių grūdų, arba Lietuvoje augintų senųjų margųjų (pilkųjų) žirnių nuplauti ir pamerkti kelioms paroms, kasdien keičiant vandenį. Senovėje taip išmirkyti grūdai, žirniai ir pupos būdavo valgomi po pasninkavimo. 100 g aguonų nuplikyti, 2 kartus permalti mėsmale (anksčiau būdavo sutrinamos piestoje). Trintas aguonas išmaišyti su 100 g medaus, 100 g kapotų riešutų. Ant išmirkytų grūdų aguonų trintinį užpilti tik prieš pat valgant, nes ilgiau pastovėjus grūdai sukietėja ir tampa neskaniais.
Balsuoti
Kodėl verta dalintis?

Kiekvienas, per jūsų nuorodą, konkurse apsilankęs ir užsiregistravęs žmogus didina jūsų šansą laimėti pagrindinius ar savaitės prizus! Už kiekvieną prisijungusį naują dalyvį jam surinkus bent 10 balsų, jūs taipogi būsite apdovanotas 10 papildomų balsų.

Kiti dalyviai
Žiūrėti visus
Kaip laimėti prizą?

Įkelkite patiekalo receptą ir jūsų gaminio nuotrauką, kvieskite draugus ir pažįstamus aktyviai balsuoti ir surinkę daugiausiai balsų, tapkite nugalėtoju!

Kodėl verta dalintis?

Populiariausių receptų ir nuotraukų autoriai bus apdovanoti „Norfa“ prizais!

1 vieta – 100 EUR suma apsipirkimui NORFA;
2 vieta – 60 EUR suma apsipirkimui NORFA;
3 vieta – 30 EUR suma apsipirkimui NORFA.