Tiesiog šiltas pavasaris lėmė, kad augalų vegetacija šiemet kur kas ilgesnė nei įprastai. Pateikiame klasikinę schemą, kaip buvo įprasta elgtis „normaliais“ metais. Korekcijas kiekvienas įsives pats. Tuo labiau, kad geriausias laikas sodinti šiuos augalus kai vidutinė dirvos temperatūra nukrinta iki 14–15 laipsnių.

Žieminių česnakų sodinimas

Česnakams patinka derlinga žemė, todėl prieš sodinimą ją patręškite. 1 kvadratiniam metrui reikėtų pusės kibiro gerai perpuvusio mėšlo ir perpuvusių medžio drožlių, 1 litro medžio pelenų, smulkinto vištų mėšlo ir gesintų kalkių. Viską kruopščiai išmaišykite grėbliu ir įmaišykite šio mišinio į dirvą 10 cm gylyje. Česnakų negalima tręšti šviežia organika (jie ims pūti), chloruotu kaliu ir šlapalu – česnakams jie nepatinka.

Kad derlius būtų gausesnis, žieminius česnakus sodina 2 etapais – rugsėjo pabaigoje ir spalio viduryje.

Dėl tos pačios priežasties česnakus sodina įvairiame gylyje. Vieną eilę – 4 cm, kitą – 8 cm gilumu. Daromos 2 eilės 25 cm atstumu ir 10–15 cm intervalais tarp skiltelių. Jei yra vietos, geriau sodinti rečiau.

Prieš sodinimą česnakų skilteles reikia nupurkšti kokiu nors antigrybeliniu preparatu.

Česnakus geriausia sodinti po ankštinių, agurkų, kopūstų ar pomidorų. Negalima sodinti į žemę, kurioje augo svogūnai ir kiti svogūniniai augalai – jų tokios pačios ligos, negalima sodinti po žemuogių – abu augalai užsikrečia nematodais.

Kuo skiriasi žieminiai ir vasariniai česnakai?

Daugelis sodininkų perka česnakų skilteles sodinimui sodo prekių parduotuvėse arba interneto parduotuvėse. Vis tik praktika rodo, kad ne visi parduodami česnakai būna žieminiai. Kaip atskirti vasarinius česnakus nuo žieminių?

1. Skiriasi šių rūšių česnakų galvutės.

Žieminių česnakų galvutės didesnės, skiltelių skaičius įprastai lyginis – 6, 8, 10 ir t.t. Galvutės centre būna stiebas, o aplink jį išsidėsčiusios skiltelės.

Vasarinių česnakų skiltelės mažesnės, jų daugiau, jos išsidėsčiusios mažėjančia spirale: išorėje – didesnės, viduje – smulkesnės. Vasariniai česnakai neturi stiebų.

Ką daryti, jei vietoje žieminių česnakų įsigijote vasarinių? Vasarinius česnakus išsaugoti labai sunku – jų galvutės tai džiūna, tai pūva. Taigi nelaukite iki pavasario, sodinkite rugsėjo pabaigoje. Vasariniai česnakai mažiau atsparūs, todėl atšiaurią žiemą be sniego gali iššalti. Tiesa, ši problema nesunkiai išsprendžiama: vėlyvą rudenį pasodintu česnakus mulčiuokite 3 cm sluoksniu mėšlo arba komposto, ant viršaus – 5 cm sausų lapų sluoksniu (pavasarį juos būtinai nuimkite, kad paskui būtų lengviau prižiūrėti daigus ir ravėti).

Taip apdengti vasariniai česnakai puikiai peržiemos. Be to, rudenį pasodinus susiformuos didesnės galvutės ir skiltelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)