Kruopštus paruošimas

Visus vaisius stenkitės nuskinti iki pirmųjų šalnų – pašalę jie bus pažeidžiami ir sandėliuojami greitai suges. Žiūrėkite, kad skinami vaisiai būtų pakankamai sunokę, nes per anksti nuskinti nebus skanūs, pernokę – greitai suges. Tam, kad obuoliai sunoktų gražiau, rugsėjo pradžioje nugenėkite vienmečius obelų ūglius – juos pašalinus rudenį, pavasarį neaugins vilkūglių.

Taip pat svarbu, kad vaisiai būtų atsargiai skinami, o ne renkami nukritę. Tarp krituolių pasitaikys daug pažeistų, kurie pradės pūti ir sugadins net ir sveikus vaisius.

Nuskinkite visus vaisius – nepalikite ant medžių supuvusių ar ligotų nei kriaušių, nei obuolių ar slyvų. Palikti ramybėje žiemai ligų sukėlėjai toliau sėkmingai vystosi, sudaro poras, kuriomis plinta puviniai. Nebetinkamus ar supuvusius vaisius surinkite ir sunaikinkite.

Nuskintą derlių surūšiuokite ir atsargiai sukraukite į dėžutes sandėliavimui. Valyti ar plauti vaisių nerekomenduojama, nes tokiu būdu nuvaloma ant obuolių susidariusi vaško plėvelė, kuri padeda vaisiui apsisaugoti nuo puvimo bei pelėsio.

Laikymo sąlygos

Kuo greičiau vaisiai atvėsta, tuo ilgiau laikosi, todėl patalpas, kur laikysite obuolius, vėdinkite.

Stenkitės, kad į sandėliavimo patalpas ar rūsį nepatektų graužikai, vabzdžiai, medžių lapai ar kitos atliekos, galinčios paskatinti puvimą, todėl sandariai uždenkite visas vėdinimo angas.

Rekomenduojama obuolių laikymo patalpoje temperatūra neturėtų viršyti 5 laipsnių (idealiu atveju tai pastovi apie 0,5 – 1 laipsnių temperatūra). Vėsesnėje aplinkoje smarkiai sulėtėja vandens garavimas bei vaisiaus nokimas, todėl ilgiau išsilaiko skoninės savybės.
Rinkdamiesi, kur laikysite obuolius žiemai, nepamirškite, jog šie itin gerai sugeria įvairiausius aplinkos kvapus, todėl venkite artimos bulvių ar kitų daržovių draugijos

Kas liko lauke

Soduose likusių vaismedžių taip pat nereikėtų pamiršti. Kamienus apriškite gofruoto popieriaus juostomis, kurias prieš žiemą nuimsite, taip sunaikindami nemažai medį kamavusių kenkėjų. Apravėkite erdvę po medžiu, pabarstykite kalio ir fosforo trąšomis, papurenkite šakėmis. Jei vaismedis jaunas ir šaknys nėra plačiai išsikerojusios, apkaskite kastuvu, kad reikiami mineralai jas pasiektų.

Taip pat nepamirškite dar rudenį (saulėtą spalio-lapkričio dieną, iki didesniųjų šalnų) vaismedžius nubalinti – apsaugosite medžius nuo daugelio kenkėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)