Rozmarinui būdingas stiprus, grynas, skvarbus aromatas. Jame yra medžiagų, kurios suaktyvina smegenų ląstelių darbą, praskaidrina protą ir stiprina atmintį, taip pat tonizuoja širdį, stimuliuoja širdies raumenį, normalizuoja sumažintą kraujo spaudimą.

Kvapiojo rozmarino auginimo namų sąlygomis ypatumai

Tokį aromatingą augalą labai pravartu turėti ant palangės. Rozmarinas puikiai auga gerai apšviestoje vietoje, o rudens-žiemos laikotarpiu jam būtinas papildomas apšvietimas. Jo šaknų sistema gerai išvystyta, todėl reikia pasirinkti didesnį vazoną, į kurio apačią būtina įpilti drenažo. Dirvožemis turi būti ne itin derlingas, neutralus ar šiek tiek šarminis, su mažais akmenukais.

Rozmarinas gali žūti nuo perlaistymo. Jis blogai reaguoja į aukštą kambario temperatūrą, tačiau sėkmingai peržiemoja patalpoje, kurioje plius 15 laipsnių.

Kvapiojo rozmarino naudojimas kulinarijoje

Rozmarinas lengvai toleruoja genėjimą. Šviežiai nupjautas šakeles galima naudoti bulvėms kepti su česnaku ir alyvuogių aliejumi ar kiaulienai troškinti. Reikia prisiminti, kad rozmarinas visiškai nedera su lauro lapais – aromatas virsta aštriu kvapu, ruošiamam patiekalui gali suteikti kartų poskonį.

Kvapiojo rozmarino panaudojimas medicinoje

Kaip vaistinė žaliava naudojami jauni ūgliai ir lapai. Arbatai – manoma, kad ja galima išgydyti melancholiją ir sušvelninti dvasinius išgyvenimus – ruošiamas mišinys iš vienodais kiekiais imamų žolelių: džiovintų rozmarino, jonažolės, mėlynių ir melisos lapų. Vieną arbatinį šaukštelį šio mišinio užpilkite stikline verdančio vandens ir uždengę dangteliu leiskite pritraukti.

Atsargiai! Rozmarino negalima naudoti hipertenziją turintiems žmonėms ir tiems, kurie vartoja homeopatinius preparatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)