Kaip nustatė tyrinėtojai iš Šefildo universiteto, nuolatinis darbas savo sode (kai jūs bent keletą kartų per savaitę paimate į rankas kauptuką ar sekatorių, o ne kartą per metus palaistote kaktusą) ne tik teikia kulinarinę – praktinę ir dekoratyvinę – estetinę naudą, bet ir ryškiai sumažina streso lygį bei pagerina jūsų psichologinę būseną, rašo „BBC News“.

Naujo tyrimo autoriai tvirtina, jog anksčiau dirbant savo sode, buvo įžvelgiama tik fizinio aktyvumo nauda sveikatai, o į reikšmę psichologinei būklei nebuvo atsižvelgiama.

Mokslininkai atliko daug apklausų, per kurias respondentai nurodė įvairias priežastis, pastūmėjusias juos užsiimti sodininkyste. Tačiau daugiau negu pusė apklaustųjų tvirtino sode dirbantys vien tik dėl malonumo. Ketvirtadalis sakė, kad sodininkystė pagerina jų savijautą, sumažina įtampą, padeda atsipalaiduoti ir kai kuriais atvejais net padeda įveikti depresiją.

„Gaila, kad nepaisant augančių įrodymų dėl sodininkystės naudos sveikatai, politikai ir miesto planuotojai nelaiko šios sferos prioritetine, – apgailestavo tyrimo autoriai. – Kiemai prie gyvenamųjų namų vis mažėja, o kai kurie statytojai, ypač tankiai apgyvendintose vietovėse, apskritai neįtraukia jų į savo planus“.

„Iš esmės tai gali būti ne tik sodininkystė, bet, tarkime, žvejyba. Tai visai nesvarbu. Svarbiausia, kad būtų išsaugota pusiausvyra tarp darbo ir malonumo laisvalaikiu“, – teigė vienas iš tyrimo autorių, mokslų daktaras Rossas Cameronas iš Šefildo universiteto Kraštovaizdžio architektūros departamento.

Nors šie tyrimai buvo atliekami dar iki koronaviruso pandemijos, mokslininkai tvirtina pastebintys daug ženklų, kad priverstins sėdėjimas namuose ir į internetą persikėlęs socialinis bendravimas privertė žmones ieškoti naujų ar prisiminti senus pomėgius, tarp jų ir sodininkystę, kuri tapo netikėta išsivadavimo priemone nuo streso ir nepatogumų, kuriuos sukėlė karantinas bei įvairūs apribojimai.

„Panašu, kad sodininkystė neblogai apsaugo mūsų psichiką. Žmonės tikrąja to žodžio prasme išjungia žinias, kurios kelia vien neigiamas emocijas, ir eina dirbti į sodą, kur pamiršta neigiamas mintis“, – sakė R. Cameronas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)