aA
Pavasaris tradiciškai ne tik sodinukų, bet ir šašlykų kepimo sezonas.

Kartu su Tomu Rimydžiu, restorano Ertlio namas, kurio specializacija lietuviška bajoriška virtuvė, šefu virėju einame į Kalvarijų turgų ir ieškome mėsos, iš kurios galima iškepti tobulą šašlyką.

„Norint gero šašlyko reikia žinoti, kurios kiaulienos dalys tinkamos kepti ant žarijų, nes ne visą mėsą tam galima naudoti. Ideali šašlyko dalis – sprandinė, tačiau rekomenduoja nebijoti geros jautienos ir net veršienos. Dar geriau ėriena ar veršiena, kurios taip pat naudotos mūsų tradicinėje virtuvėje. Ant žarijų galima kepti netgi visą ėriuką. Šios mėsos privalumas toks, kad ji pakankamai riebi ir neišdžius“, – dėlioja T. Rimydis.

Ekspertas aiškina ir kaip reikia kepti mūsų tradicinį šašlyką iš marinuotos ir gabaliukais supjaustytos mėsos. Sprandinę, ar kitą mėsą supjaustyti 4–5 cm. Gabalais. Jie neturi būti smulkūs.

„Marinavimui naudojame svogūnus, krapus, aromatui galime pridėti šiek tiek česnako ir pridedame savo rankas. Viską susmulkinus 15–20 minučių mėsą masažuojame ir įtriname šiais prieskoniais. Auksinė taisyklė – šiame etape jokios druskos ir pipirų. Tai dažna klaida. Mėsą sūdyti reikia po kepimo, nes iš žalios mėsos ji išstums sultis ir šašlykas bus sausas “, – aiškina ekspertas ir sako, kad nereikia mėgautis marinavimu kefyre, mineraliniame vandenyje ar kituose skysčiuose.

Visi skysčiai išstums sultis ir šašlykas bus sausas.

Tinkamos žarijos, kai virš jų ranką galima išlaikyti bent 5–10 sekundžių. Nereikia labai karštos ugnies. Ir taisyklė, kad kai šašlyką pradedame kepti, nuo laužavietės negalima atsitraukti toliau kaip per metrą ir reikia nuolat dirbti – sukinėti mėsą, kad ji keptų, o ne džiūtų. Ant žarijų negali kristi taukai. Vadinasi sukame per lėtai.

„Iš 5 cm gabaliuko nereikia, kad jis pavirs 2 cm pločio gabaliuku. Mėsa turi būti rausva, to nereikia bijoti. Berti druską ir pipirus reikia ant iškepto produkto“, – aiškina ekspertas.

Kaip teisingąi kepti kaukazietišką šašlyką iš didelio mėsos gaminio – videoreportaže.

Virėjas sako, kad tobuliausia malka lapuotis, sakingų medžių medienos nereikėtų rinktis, tačiau maisto kokybei pagrindinis reikalavimas gera mėsa ir kaip ji gaminama, o ne įrankis, kuriuo tai daroma.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(238 žmonės įvertino)
3.7941

Kokią klaidą lengva padaryti ruošiant avietes žiemai – profesionalo komentaras kaip avietes apsaugoti nuo šalnų (3)

Gediminas Cijūnaitis , gediminosodai.lt savininkas, dalinasi patirtimi, kaip elgtis su avietėmis,...

Eksperto patarimai, kaip namuose išnaikinti peles (15)

Atšalę orai pilnai į namus sugrąžina ne tik mus, bet ir graužikus, kurie po laukuose praleistos...

Profesionalo patarimai, kaip mėgėjams išsaugoti obuolius ir kriaušes kodėl kartu negalima laikyti obuolių ir kriaušių (2)

Svečiuojamės pas profesionalų sodininką Gediminą Cijūnaitį, gediminosodai.lt savininką, ir...

Žieminiai česnakai - pats laikas sodinti šias paslaptis žino ne visi (11)

Česnakai – neįnoringi augalai, jų galima netręšti, jie auga minimaliai laistant. Žieminius...

Spalio darbai darže ir šiltnamyje (3)

Darže rudenį darbų – tik vienas kitas. Reikia nuimti kopūstų derlių, iškasti salierų ir...

Top naujienos

Prostitucijoje išnaudotų lietuvių istorijos sukrėtė net visko mačiusią pareigūnę iš Švedijos: viena jų tapo filmu (143)

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui prostitucijoje išnaudotų lietuvaičių istorijos yra...

Ilgiausia apgultis istorijoje: du dešimtmečius siaubo iškentę miestelėnai maro protrūkio laukė kaip išganymo (5)

Osmanų imperijos karo su Venecijos respublika metu Kandijos miestas (dabar – Heraklionas ,...

Aukštaitijos sostinė stoja? Darbdaviai jau skaičiuoja susitraukusius pelnus ir pereina į taupymo režimą (170)

Lietuvos ūkio variklis sukasi visu pajėgumu. Pastaraisiais metais augusi ekonomika išjudino ir...

Ekspertai: po Lenkijos rinkimų politikoje labiausiai tikėtinas tęstinumas (12)

Lenkijos valdančiajai dešiniųjų pažiūrų partijai „ Įstatymas ir teisingumas “...

Po skyrybų dramos – atviras Andriaus Šedžiaus interviu apie vaikus: apie tai vėliau teks papasakoti ir mažyliui (72)

Neseniai skyrybas išgyvenęs verslininkas Andrius Šedžius dabar visą savo dėmesį sakosi...

Sunkiai sergančios aktorės Anastasijos Zavorotniuk dukra pasidalijo jautria žinute (54)

Šeštadienį, spalio 12-ąją, sunkiai serganti aktorė Anastasija Zavorotniuk kartu suvyru Piotru...

Mirotičiaus šou laimėjo „Barcelonai“ trilerį prieš „Valencia“, Kulboka padėjo nugalėti „Baskonia“ (1)

Nikola Mirotičius surengė fenomenalų pasirodymą bei vienas ant savo pečių ištempė...

Metusi mokytojos darbą emigravo į Norvegiją: griauna stereotipus apie fabrikuose žuvį dorojančius tautiečius (170)

Pedagogės Laimutės Skiudulės vardą, be abejo, žino kone kiekviena Stavangerio ( Norvegija )...

Kokią klaidą lengva padaryti ruošiant avietes žiemai – profesionalo komentaras kaip avietes apsaugoti nuo šalnų (3)

Gediminas Cijūnaitis , gediminosodai.lt savininkas, dalinasi patirtimi, kaip elgtis su avietėmis,...

Ant bangos: Rapšys iškovojo dar vieną auksą Berlyne (54)

Įspūdingą formą šį sezoną demonstruojantis Danas Rapšys iškovojo dar vieną aukso medalį...