aA
Pavasaris tradiciškai ne tik sodinukų, bet ir šašlykų kepimo sezonas.

Kartu su Tomu Rimydžiu, restorano Ertlio namas, kurio specializacija lietuviška bajoriška virtuvė, šefu virėju einame į Kalvarijų turgų ir ieškome mėsos, iš kurios galima iškepti tobulą šašlyką.

„Norint gero šašlyko reikia žinoti, kurios kiaulienos dalys tinkamos kepti ant žarijų, nes ne visą mėsą tam galima naudoti. Ideali šašlyko dalis – sprandinė, tačiau rekomenduoja nebijoti geros jautienos ir net veršienos. Dar geriau ėriena ar veršiena, kurios taip pat naudotos mūsų tradicinėje virtuvėje. Ant žarijų galima kepti netgi visą ėriuką. Šios mėsos privalumas toks, kad ji pakankamai riebi ir neišdžius“, – dėlioja T. Rimydis.

Ekspertas aiškina ir kaip reikia kepti mūsų tradicinį šašlyką iš marinuotos ir gabaliukais supjaustytos mėsos. Sprandinę, ar kitą mėsą supjaustyti 4–5 cm. Gabalais. Jie neturi būti smulkūs.

„Marinavimui naudojame svogūnus, krapus, aromatui galime pridėti šiek tiek česnako ir pridedame savo rankas. Viską susmulkinus 15–20 minučių mėsą masažuojame ir įtriname šiais prieskoniais. Auksinė taisyklė – šiame etape jokios druskos ir pipirų. Tai dažna klaida. Mėsą sūdyti reikia po kepimo, nes iš žalios mėsos ji išstums sultis ir šašlykas bus sausas “, – aiškina ekspertas ir sako, kad nereikia mėgautis marinavimu kefyre, mineraliniame vandenyje ar kituose skysčiuose.

Visi skysčiai išstums sultis ir šašlykas bus sausas.

Tinkamos žarijos, kai virš jų ranką galima išlaikyti bent 5–10 sekundžių. Nereikia labai karštos ugnies. Ir taisyklė, kad kai šašlyką pradedame kepti, nuo laužavietės negalima atsitraukti toliau kaip per metrą ir reikia nuolat dirbti – sukinėti mėsą, kad ji keptų, o ne džiūtų. Ant žarijų negali kristi taukai. Vadinasi sukame per lėtai.

„Iš 5 cm gabaliuko nereikia, kad jis pavirs 2 cm pločio gabaliuku. Mėsa turi būti rausva, to nereikia bijoti. Berti druską ir pipirus reikia ant iškepto produkto“, – aiškina ekspertas.

Kaip teisingąi kepti kaukazietišką šašlyką iš didelio mėsos gaminio – videoreportaže.

Virėjas sako, kad tobuliausia malka lapuotis, sakingų medžių medienos nereikėtų rinktis, tačiau maisto kokybei pagrindinis reikalavimas gera mėsa ir kaip ji gaminama, o ne įrankis, kuriuo tai daroma.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(244 žmonės įvertino)
3.7910

Kambariniai augalai, apie kuriuos galbūt negirdėjote – chlorofitai (8)

Yra kelios chlorofitų rūšys, kiekviena savaip graži ir patraukli.

Prie vieno Panevėžio daugiabučio išpuoselėti gėlynai supykdė kaimynus (52)

„Debesų sodas“ – taip vadinasi Panevėžyje, Nendrės gatvėje, prie daugiabučio esantis...

Šaltajam sezonui artėjant: kaip apsaugoti gyvūnus nuo šalčio – du svarbiausi dalykai (4)

Dauguma lauko sąlygomis gyvenančių ūkinių gyvūnų ir gyvūnų augintinių yra neblogai...

Profesionalės patarimai po pirmojo sniego: kokius augalus kada ir kaip dengti klaidos, galinčios tapti lemtingomis (9)

Šiandien pasnigo ir matau, kaip grupėse supanikavo žmonės, ką daryti, kuo dengti, ką dengti,...

Kaip užsiveisti sliekų ir jau po mėnesio turėti savo biohumuso (6)

Su sliekais galima pasigaminti praturtintos žemės, sumažinti taršą aplinkai. Kaip pasigaminti...

Top naujienos

Koalicijos partneriai vieni apie kitus nebepatyli: tik noras pasirodyti ar rimti byrėjimo ženklai (33)

Įtampos valdančiosios koalicijos sudėtyje ir toliau nesibaigia. Šį kartą klausimų apie...

Tvari ir darni Lietuva. Verslams teks žaisti pagal naujas taisykles, proveržis – net juodais laikomuose sektoriuose miestų sąrašas (0)

Žurnalas „Reitingai“ kartu su portalu „Delfi“ atliko didelio masto unikalų tyrimą apie...

D+Justina Maciūnaitė

Ragina atsigręžti į atsigaunantį Lietuvos miestą: paskaičiavo, per kiek laiko čia atsiperka būstas nuomai ir kiek galima uždirbti (1)

Nors tėvai daugelį mūsų turbūt mokė neskaičiuoti svetimų pinigų, bet vis tik paskaičiuokime....

Žiema užgrius dar gruodžiui neatėjus: šalį užvers sniegas, šals net iki -12 (21)

Naktį Lietuvą pasiekė pietinis ciklonas. Šiltuoju metų laiku tokie ciklonai paprastai negaili...

D+ Valerijus Morozovas, šeimos gydytojas

Gydytojas Morozovas apžvelgė 5 peršalimo gydymo būdus: kurie iš jų veiksmingi?

„Sloguoju, kosčioju, durna temperatūra – 37 laipsniai, peršti gerklę, jau net nuo užvakar....

Monika Marija – apie iki šiol slėptą vestuvių dienos detektyvą, kodėl išsiskyrė jos ir Gedimino Jauniaus keliai bei norą turėti vaikų (27)

Monika Marija ryžosi neeiliniam interviu ir atsisėdo į pašnekovės kėdę laidoje „Nepatogūs...

Šių įgūdžių iki 2030 reikės daugelyje darbo vietų – tai užtikrins geresnį darbo užmokestį (3)

Automatizuoti bei robotizuoti sprendimai keičia darbo rinką. Auga lengviau kintančioje aplinkoje...

Sabonio keltą grėsmę neutralizavę NBA čempionai pergalių seriją pratęsė parklupdydami „Pacers“ (2)

Pastaruoju metu savo sirgalius geresniu žaidimu džiuginę Indianos „Pacers“ (9-13) krepšininkai...

D+Raminta Petrauskaitė

Teisininkas atsako: ar galima atsisakyti liudyti teisme?

Šaukimas į teismą gali sukelti streso ne tik kaltinamajam ir nukentėjusiajam, bet ir liudytojui:...