Serbentams reikia priežiūros beveik ištisus metus – darbai prasideda kovą, baigiasi gruodį, žodžiu, atsikvėpti rūpestingi sodininkai gali tik sausį ir vasarį.

Serbentų priežiūra kovą

Genėjimas

Kovą genėjami serbentų krūmai. Šiam darbui reikia dienų, kai oro temperatūra ne žemesnė nei penki laipsniai šalčio. Reikia nugenėti visus nudžiūvusius, ligotus, sniego ar vėjo nulaužtus ūglius, taip pat tuos, kurie auga į lajos gilumą (dėl jų ji sutankėtų). Visus nupjautus ūglius reikia išnešti iš sodo ir sudeginti, kad ligos nepatektų į dirvą.

Profilaktika nuo grybelinių infekcijų

Apgenėjus serbentų krūmus, reikia atlikti profilaktiką nuo grybelinių infekcijų. 100 g vario sulfato ištirpinkite kibire vandens ir patepkite šakeles.

Trąšos

Kol sniegas ne iki galo nutirpęs, galima patręšti azoto trąšomis. Geriausia tręšti karbamidu: išpurenkite žemę po kiekvienu krūmu ir tolygiai išbarstykite po 15 g karbamido.

Šaknų auginimas auginiams

Apie kovo vidurį galima nupjauti būsimam dauginimui ūglių ir supjaustyti juos į 15 cm ilgio auginius. Auginius galima užkasti į sniegą arba nunešti į rūsį, kuriame temperatūra būtų apie nulį, kad iki sodinimo neišsprogtų pumpurai.

Nuskinkite serbentinės erkutės pažeistus pumpurus

Kovo pabaigoje atidžiai apžiūrėkite serbentų krūmus, ypač – pumpurus. Jei pastebėjote, kad dalis pumpurų nenatūraliai dideli, apskriti, išbrinkę, didelė tikimybė, kad jie užkrėsti serbentine erkute. Tokius pumpurus reikia nuskinti ir sunaikinti. Jei tokių pumpurų dauguma, galima nupjauti visą krūmą, paliekant tik nedideles ūglių dalis su pora pumpurų, arba išpjauti visus krūmus.

Nugenėkite miltlige užkrėstus ūglius

Jei ant ūglių viršūnių pastebėjote pilkšvai balkšvų dėmių, vadinasi plinta miltligė, kuri vėliau pereis į lapus ir į uogas. Pažeistus ūglius reikia nupjauti ir sudeginti.

Apgenėkite rudenį pasodintus sodinukus

Paskutinėmis kovo dienomis galima apgenėti rudenį pasodintus sodinukus, kurie nebuvo apgenėti rudenį. Kad sodinukai formuotųsi į krūmus, reikia juos nupjauti trumpai, paliekant ūglių dalis su pora sveikų pumpurų.

Dar kartą apžiūrėkite serbentų krūmus

Dar kartą apžiūrėkite serbentus – idealiu atveju visi senesni nei trejų metų krūmai turi būti su maždaug 15 ūglių, jeigu jų daugiau, galima nugenėti ir palikti jauniausius.

Serbentų priežiūra balandį

Kova su amarais

Balandį prasideda vegetacija, tai rodo sprogstantys serbentų pumpurai. Greitai augalus gali užpulti kenkėjai, pvz., amarai. Kad amarai nepakenktų sprogstantiems pumpurams ir jauniems lapeliams, krūmus reikia apiberti tabako dulkėmis, lygiomis dalimis sumaišytomis su medžio pelenais. Prieš tai krūmus reikia apipurkšti vandeniu. Jei kasmet amarų daug, į mišinį galima įberti ir gesintų kalkių.

Žemės purenimas po serbentų krūmais

Balandį laikas išpurenti žemę po serbentų krūmais. Išpurenkite žemę, kad nesusidarytų plutelė. Purenti reikia 7–9 cm gilumu, 50 cm atstumu nuo krūmo centro ir 3–5 cm nuo krūmo pagrindo.

Serbentų ręšimas

Balandžio viduryje galima tręšti fosforo ir kalio trąšomis. Iš fosforo trąšų serbentams tinka superfosfatas, iš kalio – kalio sulfatas. Kiekvienam krūmui reikia 15 g vienų ir kitų trąšų. Iš pradžių išpurenkite žemę, paskui išbarstykite trąšas, paskui ant žemės užberkite perpuvusio mėšlo.

Kai tik serbentai ima augti, lapoti, galima dar kartą paberti karbamido – 10 g po krūmu. Jei žemė sausoka, išpurenkite ir paliekite, paskui užberkite ant karbamido perpuvusio mėšlo.

Sodinkite serbentus

Balandis – tinkamas metas sodinti serbentų krūmus. Patartina spėti tai padaryti, kol ant sodinukų neišsprogo pumpurai.

Sumedėjusių auginių sodinimas

Balandį galima sodinti iš anksto pasiruoštus sumedėjusius serbentų auginius. Sodinkite į kruopščiai išravėtą, išpurentą žemę, ją iš anksto patręškite: kibiras perpuvusio mėšlo ir 12 g nitroamofoskos kvadratiniam metrui.

Juodųjų serbentų auginiai sodinami pasvirai, nukreipti į šiaurę. Raudonųjų ir geltonųjų serbentų auginiai sodinami tiesiai. Auginius įkaskite į žemę, kad paviršiuje liktų pora sveikų pumpurų, paskui apspauskite aplink žemę, kad tarp auginio ir žemės neliktų tarpo.

Serbentų auginių sodinimo schema – 20 cm tarp lysvių ir 10 cm tarp auginių. Pasodinus auginius, žemę paliekite – po kibirą vandens kvadratiniam metrui.

Apžiūrėkite rudenį pasodintus auginius

Reikia apžiūrėti rudenį pasodintus auginius. Pasitaiko, kad auginiai iššoka iš dirvos, tada reikia giliau įkasti ir apspausti žemę rankomis.

Dauginimas atlankomis

Balandį galima paruošti augalus arba atlenkti ūglius, jei planuojate dauginti vertikaliomis ar horizontaliomis atlankomis. Dauginant vertikaliomis atlankomis, reikia trečdalį ūglių apkaupti išpurenta žeme.

Horizontaliomis atlankomis dauginti skirtų ūglių kol kas nereikia apkaupti – ūglius paguldykite ant išpurentos žemės, prispauskite metalinėmis ar medinėmis kabėmis ir palikite.

Baltieji serbentai

Serbentų priežiūra gegužę

Jei gegužę pastebėjote ūglių, ant kurių susiformavo pilnaviduriai žiedynai, šiuos ūglius nupjaukite ir sudeginkite. Kai tokių ūglių dauguma, krūmus reikia išrauti ir sudeginti, jų vietoje patartina penkerius metus nesodinti serbentų. Reversija – pavojinga virusinė liga, su kuria beprasmiška kovoti.

Žemės purenimas

Per gegužę reikia tris kartus išpurenti žemę po serbentais, keturis kartus ją išravėti, penkis kartus palieti – šiuos darbus tolygiai išskirstykite per visą mėnesį. Galima patręšti – po šaukštelį nitroamofoskos po kiekvienu krūmu.

Apkaupkite ūglius, skirtus dauginti vegetatyviniu būdu

Balandį žemės paviršiuje sudėti ūgliai jau turėjo suformuoti vertikalius daigelius, juos iki pusės užberkite žeme.

Serbentų priežiūra birželį

Serbentų tręšimas

Birželį serbentai aktyviai auga. Jei ankstesniais mėnesiais jūs dėl kažkokių priežasčių netręšėte jų azotinėmis trąšomis, birželį galite patręšti, po kiekvienu krūmu papildami po arbatinį šaukštelį karbamido, o jei jau tręšėte, birželį galima serbentų nebetręšti.

Dirvos purenimas ir serbentų laistymas

Birželio mėnesį reikia keturis kartus išpurenti dirvą po serbentais, penkis kartus krūmelius palaistyti ir šešis kartus apravėti. Po kiekvienu krūmu reikia pilti po kibirą vandens.

Kova su serbentų ligomis ir kenkėjais

Pastebėjus, kad serbentai serga, reikia kovoti su ligomis naudojant fungicidus, o pastebėjus kenkėjus reikia naudoti insekticidus ir akaricidus.

Kad serbentų auginiai išleistų šaknis

Pirmąją birželio dekadą galima pradėti pjauti žalius serbentų auginius ir sodinti juos į šiltnamį dauginimui. Dauginant žaliais auginiais augalai būna sveikesni nei dauginant sumedėjusiais auginiais, tačiau pirmuoju atveju teks daugiau investuoti jėgų ir lėšų. Reikia ne tik pripjauti auginių, bet ir juos padalinti, taip pat reikia paruošti šiltnamį, apdengti jį plėvele ir paruošti mišinį iš derlingos žemės, humuso ir upės smėlio (lygiomis dalimis). Ant šio sluoksnio reikia užberti upės smėlio (apie 6 cm), o pirmas sluoksnis turi būti drenažas – galima naudoti keramzitą.

Serbentų auginius, kurių ilgis siekia 12-14 cm ir kurių viršūnėje yra keli lapai, reikia sodinti pagal schemą 7х7 cm, kai gylis siekia 3-4 cm.

Jei per karštį juos laistysite 6 kartus per dieną, o vėsesniu apniukusiu oru – 5 kartus per dieną, iki rugsėjo pradžios jie užaugins visavertes šaknis.

Žiedinės atramos

Į mėnesio pabaigą krūmus reikėtų apjuosti žiedinėmis atramomis, kad nuo uogų svorio krūmas neiškriktų.

Serbentų tręšimas

Tuo metu, kai uogos pradeda nokti ir įgauna spalvą, reikėtų krūmą patręšti mikroelementinėmis trąšomis, kad uogos užaugtų kokybiškos. 10 litrų vandens reikia išmaišyti 1,5 g vario sulfato, 2 g boro rūgšties, 6 g mangano sulfato, 2,5 g cinko sulfato ir 2,5 g amonio molibdeno rūgšties. Šiuo tirpalu reikia gerai sudrėkinti antžeminę augalų masę.

Kova su serbentų miltlige

Jei didelis kiekis serbentų uogų, ūglių ir lapų pažeistas, galima krūmą apipurkšti 1 proc. Bordo mišiniu (pagamintu iš vario sulfato ir gesintų kalkių). Tai jau paskutinis darbas prieš derliaus nuėmimą.

Serbentų priežiūra liepą

Serbentų derliaus nuėmimas

Liepos mėnesį, apytikriai nuo pirmos dekados pradžios prasideda uogų derliaus nuėmimas. Serbentų uogas reikia skinti kai jos visiškai sunoksta ir įgauna tipišką savo rūšiai spalvą.

Uogas rinkti reikia į vidutinio dydžio dėžutes, į kurias telpa iki dešimties kilogramų uogų.

Serbentų laistymas

Šį mėnesį taip pat reikia pasirūpinti kitų metų derliumi, todėl po pirmojo derliaus nuėmimo krūmus būtina palaistyti, kiekvienam krūmui skiriant po 10 l vandens.

Profilaktinės procedūros

Nuskynus uogas krūmą reikia apipurkšti fungicidais, o po penkių dienų – insekticidais ir akaricidais.

Serbentų priežiūra rugpjūtį

Serbentų tręšimas

Pačioje mėnesio pradžioje serbentų krūmus būtina patręšti fosforo arba kalio trąšomis, po kiekvienu krūmu užbėrus 10 g superfosfato ir 12 g kalio sulfato.

Dirvos purenimas ir serbentų laistymas

Reikėtų ir toliau purenti dirvą (2-3 purenimai), laistyti augalus (po kibirą po kiekvienu krūmu penkis kartus per rugpjūtį), rauti piktžoles (rugpjūtį užteks porą kartų kruopščiai nuravėti).

Atlankų apkaupimas

Rugpjūtį galima apkaupti krūmus su vertikaliomis atlankomis ir dar kartą apkaupti vertikalius ūglius, išaugusius ant horizontalių, taip pat per pusę jų ilgio. Tai būtina padaryti pačioje mėnseio pradžioje.

Serbentų priežiūra rugsėjį

Dirvos paruošimas serbentų sodinimui

Rugsėjį galima paruošti dirvą rudeniniam sumedėjusių auginių ir auginių su šaknimis, iškastų iš šiltnamio, sodinimui.

Auginių atskyrimas

Mėnesio pabaigoje vertikalias ir horizontalias atlankas reikia atskirti nuo motininių augalų ir pasodinti sklype.

Serbentų tręšimas

Mėnesio pabaigoje serbentų krūmus, jei rugjūtį jų netręšėte, galima patręšti fosforo ir kalio trąšomis pirmiau nurodytomis koncentracijomis.

Serbentų priežiūra spalį

Serbentų sodinimas

Galima ir toliau sodinti serbentus, jų atlankas ir auginius į pastovią vietą arba į laikiną lysvę.

Nukritusių lapų rinkimas ir šalinimas

Nukritusius lapus pageidautina surinkit ir sudeginti. Spalio mėnesį galima serbentų krūmus porą kartų palaistyti ir porą kartų po jais išpurenti dirvą.

Serbentų priežiūra lapkritį

Augalinių atliekų surinkimas

Šiuo metu reikia ir toliau rinkti augalines atliekas ir jas deginti.

Nulaužtų ūglių pjovimas
Galite apžiūrėti augalą ir pastebėję nulūžusius ūglius juos pašalinti.

Serbentų priežiūra gruodį

Papildomas pridengimas sniegu

Pageidautina apkasti augalus sniegu, kad jie be vargo peržiemotų.

Straipsnyje nurodytus terminus reikėtų vertinti apytikriai, jie gali pasislinkti į vieną ar į kitą pusę, priklausomai nuo oro sąlygų ir serbentų rūšies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)