Rugsėjo pradžia prabėgo sąlyginai šilta ir stacionariuose bitynuose esančios bitės dar rado progą atsinešti nektaro, kitur rado ir žiedadulkių. Tačiau apie spalio vidurį temperatūrai nukritus žemiau 14 laipsnių bitės apsiskraido paskutinį kartą ir palaipsniui susimeta į žiemojimo kamuolį.

Tuo pačiu spalio pradžioje nuo pelių ant lakų galime uždėti tinkliuką arba grotelės, arba apversti lakos sklendę (tokią kuri turi groteles vienoje savo dalyje). Senos praktikos diktuoja, kad lakas žiemai, kai bitės jau neskraido, reikia palikti vienam koriui apie 2 cm. Tačiau naujos praktikos rodo, kad žiemai galima palikti atviras lakas per visą jų ilgį. Bitės reguliuodamos savo ventiliaciją jas užpikiuos kiek reikės. Einant artyn žiemos lakas nuo vėjo galėsime dengti skydais ar eglišakiais.

Taip pat yra gajus mitas, kad spalio mėnesį į avilius jau lysti negalima. Tačiau Spalio mėnesį yra geras laikas tikrinti bičių erkėtumą. Per rugpjūtį ir rugsėjį vagiliaujančios bitės galėjo parsinešti nemažą kiekį erkių. Jeigu reikia, bitės gydomos skysčiais arba dūmijamos (oksalo rūgšties arba tabako lapų ir pikio dūmais). Po kiekvieno gydymo reikia tikrinti bičių erkėtumą. Spalis yra svarbus mėnuo, jo metu aviliai kartais lieka tušti. To priežastis erkių platinami virusai arba nozemozės atmaina Nosema ceranae. Ir tarp bičiulių pasitaiko tokių kurie sako, kad „bitės išskrido”.

Vienas iš duonelės su medumi receptų: duonelę susmulkiname (kai kurie bičiuliai ją sumala su mėsmale) ir maišome su medumi santykiu 1:1 arba 2:1 (medaus : duonelės). Gausime labai gerą mišinį imunitetui stiprinti per žiemą.

Jeigu bičių šeima žuvo, avilio Iaką sandariai uždarome (kad plėšikaujančios bitės neįlystų), ir į veterinarijos laboratoriją vežame ištirti žuvusias bites.

Kol vidutinė paros temperatūra teigiama, šoninių apšiltinimų nereikia dėti. Apšiltinti lizdai gali paskatinti jaunas motinas vėl pradėti dėti kiaušinėlius. O tai paskatintu suvartoti labai daug maisto
Kartais prielakius bičiuliai prailgina lentomis ar šiferiu (šiferis, kaip kenksminga sveikatai medžiaga, iš vis nenaudotinas). Prailgintus prielakius reikėtų nuimti, nes jie padeda pelėms įlįsti į avilius.

Reikėtų atsižvelgti ar aplinkui avilius nėra medžių šakų ir krūmų kurie gali trintis į avilį ir keldami triukšmą taip trukdytų žiemoti. Ramybės sąlygomis dabar stipri 8 rėmų bičių šeima per parą sunaudoja apie 100/200 g maisto. Papildomas triukšmas gerokai padidina sunaudojamo maisto kiekį.

Pats laikas pasirūpinti sandėliuose sukrautais koriais, kad juose nesiveistų kandys. Kandys labai nemėgsta skersvėjo, todėl patalpose kuriose sandėliuojami koriai reikėtu sudaryti sąlygas skersvėjui „traukti“. Ant korių galime uždėti kempinę ar medžiagos gabalą sulaistyta acto esencija.

Ir žinoma prasideda įvairūs vidaus darbai – tvarkome rėmelius, skutame pikį, lydome senus korius, kuliame duonelę.

Nagingiems bičiuliams šis metų laikas virsta tikru darbymečiu. Gaminame rėmelius, spietines, meduves ir avilius ateinantiems metams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)