Norint išvengti nemalonių žiemos siurprizų, svarbu atkreipti dėmesį netgi į smulkmenas, kurios paprastai neatrodo itin reikšmingos, patariama portale „MSN Lifestyle“.

Ledas

Jei namas nėra tinkamai apšiltintas ir jame neveikia efektyvaus vėdinimo sistema, gali pradėti formuotis ledo sankaupos bei luitai. Norint išvengti šios grėsmės, reikia reguliariai apžiūrinėti namą iš lauko, tikrinant, ar nesiformuoja ledo gabalai ir pastogėje nėra varveklių. Po ledu gali imti kauptis vanduo. Kai jo susikaups per daug, persipildys lietvamzdžiai ir vanduo ims tekėti sienomis. Su laiku vanduo gali prasiskverbti pro perdengimą ir imti lašėti nuo lubų.

Židinio filtras

Židinio filtrą, anot specialistų, derėtų keisti maždaug kartą per mėnesį. Šio nurodymo paisantys namų savininkai, esą, ne tik pailgina židinio tarnavimo trukmę, bet ir pagerina namuose tvyrančio oro kokybę bei sumažina elektros energijos kaštus.

Siurblys

Pavasarį, kai ima tirpti sniegas, o lietūs žemę merkia daugiau negu reikėtų, problemos tikėtinos tuo atveju, jeigu siurblys nesusidoros su tenkančiu krūviu. Norint užbėgti nesklandumams už akių, siurblį reikėtų patikrinti žiemą.

Prieangio grindinys

Jeigu ant prieangio grindų arba į namą vedančio betonuoto tako pastebėjote įtrūkimų, juos turite užglaistyti prieš žiemą, nes šaltis, vanduo ir ledas įtrūkimus tikrai paplatins ir pavasarį išvysite dukart platesnius plušius nei rudenį.

Lietvamzdžiai

Lietvamzdžių valymas – privalomas punktas bet kurio namo savininko darbų sąraše, ir taip yra ne be pagrindo. Dėl apleistų lietvamzdžių gali gerokai nukentėti namas, nes lietaus ir tirpstančio ledo vanduo ilgainiui ims tekėti sienomis ir sunktis į vidų, o kartais net į pamatus. Net ir išvalius lietvamzdžius rudenį, būtina stebėti, kad jie ir vėl neužsikimštų.

Prie lauko čiaupų jungiamos žarnos

Žarnas būtina atjungti nuo laiko vandens čiaupų. Tiktai atrodo, kad šitai nesvarbu, bet žarnos žiemą gali sutrūkinėti, nes jų viduje paprastai užsilieka vandens. Taigi, prieš žiemą nepamirškite ne tik atjungti žarnų, bet ir tvirtai užsukti čiaupo.

Termoizoliacija

Jei termoizoliacinės medžiagos kokybiškos, žiemą name visada šilta, o karštomis vasaros dienomis – vėsu. Svarbu ir tai, kad termoizoliacija padeda taupyti elektros energiją. Deja, ją mėgta pelės ir šikšnosparniai, todėl užėjus šalčiams patikrinkite, ar šie gyvūnai neįjunko į termoizoliaciją, ypač palėpėje.

Ventiliacijos angos

Turite pasirūpinti, kad ventiliacijos angose nebūtų sniego ir ledo, todėl žiemą angas reikia reguliariai tikrinti. Jei ventiliacijos angos bus užsikimšusios, viduje ims kauptis anglies monoksidas.

Durys ir langai

Net ir nuo menkiausio skersvėjo namo viduje gali imti kauptis kondensatas, o ilgainiui užsiveisti pelėsis. Kad taip nenutiktų, reikia pasirūpinti, kad visi langai ir durys tinkamai užsidarytų. Langų ir durų sandarumas ne tik apsaugo nuo pelėsio, bet ir padeda taupyti elektros energiją.

Kaminas

Kaminą būtina išvalyti kiekvieno sezono pradžioje. Tik taip pavyks atsikratyti besikaupiančių kenksmingų kreozoto apnašų ir tokių šiukšlių kaip lapai ar paukščių lizdai, galinčių tapti net gaisro priežastimi.

Kenkėjai

Rūpestingi namų šeimininkai privalo reguliariai tikrinti, ar namo pamatuose, prie durų staktų ir langų neatsirado kokių nors plyšių, per kuriuos į vidų gali patekti ne tik drėgmė, bet ir graužikai – pelės, žiurkės ir net voverės.

Medžių šakos

Gausus sniegas, ledas ir stiprus vėjas gali gerokai pakenkti medžiams, todėl sausas ir pažeistas medžių šakas reikia nupjauti – taip sumažės vėjo keliamo pavojaus namui tikimybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)