Šalia didžiųjų žemės ūkio ir pieno perdirbimo bendrovių Lietuvoje po saulę savo vietą bando išlaikyti ir smulkieji ūkininkai. Netoli Kauno įsikūręs save tipiniu smulkiuoju ūkininku vadinantis Jurgis Pažėra pastebi, kad miestiečiai atsigręžia į natūralius produktus, todėl išparduoti gaminius problemų nekyla.

Šiandien J. Pažėra ūkyje augina 75 melžiamas karves, kurios per parą duoda 500-600 l pieno. Vasarą kiekis padidėja iki 1000 litrų.

Ūkyje gaunamas pienas čia pat ir perdirbamas – rankiniu būdu gaminami sūriai, varškė, sviestas, grietinė. J. Pažėra teigia, kad parduoti produkciją yra mažiausias rūpestis.

Pats pieno gavimo ir perdirbimo procesas – labai paprastas, Lietuvoje naudojamas kelis šimtus metų. Ūkininkas teigia, kad jo gaminiai kokybe nenusileidžia prekybos centruose parduodamai produkcijai.

Tiesa, toks pieno verslas turi savų ypatybių. Vasarą ir žiemą ne tik ženkliai skiriasi pieno primilžiai. Skirtingais sezonais keičiasi ir žaliavos sudėtis, tuo pačiu tai atsiliepia visai gamybai.

„Mes negalime stebėti technologinį procesą taip, kaip didžiosios įmonės. Mūsų veiklai didelę įtaką turi oro temperatūra, gyvulių pašarų racionas. Pienas nuolat kinta – keičiasi baltymų – riebalų santykis. Idealiai vienodos produkcijos niekada nepagaminsi tokiom sąlygom. Čia yra rankų darbas“, – smulkaus ūkininkavimo specifiką vardina J. Pažėra.

Kaip vyksta pieno perdirbimo procesas žiūrėkite DELFI TV parengtame reportaže.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tėvai net neįsivaizduoja, kuo gali baigtis jų atostogos su vaikais: gresia baudos (4)

Kada noriu, tada ir atostogauju – su tokiu tėvų požiūriu susiduriantys mokytojai patenka į...

Kai kurie dalykai Baltarusijoje – neįtikėtinai pigūs (9)

Nemažai alkoholį vartojančių vyrų ir moterų, daug kur rūkoma, palyginti nebrangu, o skoniai...

Nykstančios Lietuvos paradoksas: rinkimuose išryškėjo įdomi tendencija (167)

Diskusijų dėl dvigubos pilietybės įteisinimo fone išryškėjo įdomus mūsų šalies paradoksas...

Patekęs į avariją nusivylė draudimu: daugiau su jais reikalų neturėsiu (190)

Draudimo paslaugų kainos kyla kaip ant mielių, tačiau garantijų, kad ištikus bėdai žmogus...

Išskirtinė vieta pavalgyti Vilniuje: pasiūlė tai, ko dar niekas kitas neturi (23)

Legendomis apipintame Šventaragio slėnio skvere, Vilniuje, kur pro langus matyti pati Katedra,...

Sušalę vilniečiai: gatvės praeivių stilius stebina net ir žiemą

Suspaudus stingdančiam šalčiui DELFI Stilius nutarė pasižvalgyti po Vilniaus senamiestį ir...

Chirurgas perspėja, koks pilvo skausmas – pavojingiausias, ir kaip atitolinti vėžį (40)

Kiekvienais metais nustatoma apie 1600 naujų storosios žarnos vėž io atvejų ir apie 1000...

Jei bijote pasenti – teks laikytis šių taisyklių (11)

Kiekviena karta siekia išsaugoti jaunystę ir tam tikslui naudoja pačius įvairiausius metodus....

Atostogos lietuvių pamėgtame Egipte: ką veikti nenorintiems drybsoti pliaže (7)

Poilsiautojų iš Lietuvos gretose Egipto kurortai Hurgada ir Šarm aš Šeichas jau daugiau nei...

Rusijos oligarchų žaidimai – pasiruošimas naujam Kremliaus režimo etapui (18)

2017 m. gruodį Rusija minėjo Visos Rusijos nepaprastosios komisijos, geriau žinomos tiesiog kaip...