Balandį ir netgi gegužės pradžioje lauke augalams dar gali būti labai šalta, bet šiltnamyje – jau pats tas. Tik, aišku, ne visiems. Tarkim, su pomidorų arba paprikų daigais skubėti nederėtų. Sėti agurkus taip pat dar per anksti. Visgi šio to naudingo užsiauginti galima.

Iš ankstyvųjų žalumynų labiausiai rekomenduojami – salotos, pipirnės, gražgarstės, svogūnų ir česnakų laiškai, krapai, ridikėliai, burokėlių bei morkų lapeliai. Anksti pavasarį šiltnamyje galima ir gėlių susidaiginti.

1. Salotos

Ankstyviausias salotas šiltnamyje galima užsiauginti iš... pačių salotų. Tiems, kurie mėgsta pirkti nedideliuose indeliuose augančias salotas, net turimų įpročių keisti nereikės, tik indelius, užuot išmetę, jie turės įstatyti į vandenį. Salotų indelius rekomenduojama pradėti rinkti likus 2–3 savaitėms iki augalų persodinimo į šiltnamį. Persodinant tuos indelius, žinoma, reikia nuimti. Štai taip pavyks užsiauginti pirmąjį salotų derlių.

Antrąjį derlių planuokite iš pasėtų salotų. Jau balandžio viduryje tiesiai į dirvą galima berti šalčiui atsparių salotų rūšių sėklas. Tokios salotos greitai auga, todėl jau gegužę pasiseka sulaukti derliaus.

Trečiasis salotų derlius uždera iš gegužės pradžioje pasėtų sėklų. Gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje jau galima mėgautis tokiu metu pasėtomis salotomis.

Vėliau sėti salotų jau neapsimoka, nes jos bus vien kietos ir išstypusios.

Be įprastų salotų, galima sėti ir pipirnes bei gražgarstes.

2. Svogūnų laiškai

Šiltnamyje nesunku užsiauginti svogūnų laiškų. (Ropinius svogūnus reikia sodinti lauke sukastose lysvėse.)

Norint užsiauginti svogūnų laiškų, sodinti reikia įprastą svogūnėlį. Tai galima daryti visą balandį ir dar gegužės pradžioje. Kuo stambesnis svogūnėlis, tuo greičiau sulauksite derliaus.

Po vieną skabyti taip užsiaugintų svogūnų laiškų tikrai neverta: raukite visą augalą kartu su svogūnėliu, kadangi naudos iš jo nebesulauksite.

3. Krapai

Jei šiltnamyje pasisėsite krapų, skabyti juos galėsite pradėti dar pavasarį arba vasaros pradžioje.

ridikėliai

4. Ridikėliai

Ridikėlius rekomenduojama sėti balandį–gegužę. Jų derlius subręsta gegužės pabaigoje–birželio pradžioje.

5. Burokėliu ir morkų lapai

Ankstyvieji žalumynai – tai ne tik svogūnų bei česnakų laiškai, bet ir burokų bei morkų lapeliai. Jų pavyks užsiauginti panaudojant nupjautas daržovių viršūnėles.

6. Gėlių daigai

Jeigu namie gėlių daiginti neįmanoma, kai kurias rūšis laisvai galite sėti šiltnamyje, o vėliau persodinti į gėlyną. Taip elgtis galima su vienmečiais astrais, serenčiais, gvaizdūnėmis, nasturtėmis, medetkomis, kvapiaisiais pelėžirniais, godetijomis ir kt.

Ankstyvojo žalumynų auginimo šiltnamyje taisyklės

Tiesą sakant, tų taisyklių tėra viena. Sėklas, svogūnėlius arba šakniavaisius reikia berti ar sodinti taip, kad liktų pakankamai vietos pomidorų, paprikų ir baklažanų daigams, taip pat agurkams. Jei šio nurodymo nepaisysite, gali nutikti taip, kad nesulaukus derliaus reikės naikinti pusę neapdairiai įveisto ankstyvųjų žalumynų daržo.

Jeigu vietas numatysite tinkamai (ankstyvuosius žalumynas rekomenduojama sėti lysvės pakrašty), gegužę–birželį šiltnamis pavirs darnios kultūrų simbiozės pavyzdžiu. Vis dėlto birželio viduryje, kai bazinės kultūros paūgės, ankstyvąsias geriau pašalinti, kad sumažėtų pretendentų į vandenį ir maisto medžiagas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)