Iškaskite, padalinkite ir persodinkite daugiamečius augalus. Ankstyvą rudenį, kai žemė dar šilta, geras laikas perkelti augalus, kurie dar suspės pasiruošti ramybės periodui. Prieš sodindami šaknis valandai galite pamerkti į vandenį. Ruošdami duobę, išpurenkite kietą žemę – sutrupinus grumstus, šaknys galės į ją skverbtis. Įterpkite neorganinių medžiagų, kad augalai lengviau prigytų.

Sodinkite visžalius ir vasaržalius medžius, krūmus, gyvatvores. Duobėje į žemę įmaišykite gerai perpuvusio mėšlo, komposto arba saują kaulų miltų. Krūmai turėtų įsišaknyti iki spalio pabaigos. Svarbu, kad augalai tvirtai įleistų šaknis dar žemei neįšalus.

Pasigaminkite komposto. Išnaudokite paskutinę pjautą žolę, sugrėbtus lapus, tinkamas maisto atliekas (vaisių, daržovių likučius, kavos tirščius, kiaušinių lukštus ir t.t.) komposto pasigaminimui. Kompostuodami konterineriuose, maistingos, mišku kvepiančios žemės turėsite jau kitam pavasariui.

Mulčiuokite augalus – apsaugosite augalų šaknis nuo temperatūros pokyčių ir išlaikysite žemėje esančią drėgmę žiemos metu. Berkite 5–7 cm mulčio sluoksnį aplink krūmus, medžius, kitus daugiamečius augalus, palikdami aplink augalą nedidelį apvalų nemulčiuotą plotą oro cirkuliacijai. Turėkite omenyje, jog mulčas neturi kontaktuoti su augalo stiebu ar kamienu.

Genėkite gyvatvores – rugsėjį tai darykite paskutinį kartą šį sezoną.

Patręškite rožes. Aplink krūmines ir laipiojančias rožes, išberkite saują kalio sulfato. Tai paskatins ūglių medėjimą ir apsaugos nuo šalčio.

Nugenėkite besidriekiančias ir laipiojančias rožes. Žydėjusius stiebus nukarpykite iki žemės. Kamieninių rožių žydėjusias šakas kirpkite iki paskutinio stiebo.

Padalinkite daug atžalų išauginančius krūmus. Išretinkite daug atžalų išauginančių krūmų (jazminų) šakas, kad intensyviau vystytųsi šaknys.

Sutvarkykite gėlynus: išraukite vasarines vienmetes gėles, nukarpykite vystančias daugiametes.

Persodinkite rododendrus ir azalijas. Duobę pripilkite specialaus erikinių augalų dirvožemio mišinio arba sodinkite į konteinerį.

Sodinkite svogūninius vilkdalgius – tam puikiai tiks saulėta vieta su laidžiu, pakankamai šarmo turinčiu dirvožemiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)