Tuo labiau, kad ne visiems augalams sodinti dabar tinkamas laikas.

Apie tai laidoje Delfi Tema kalbėjome su profesionaliu sodininku Gediminu Cijūnaičiu, gediminosodai.lt savininku.


„Jei sodinukas užaugintas konteineryje, sodinti galime bet kada. Iškastais augalais prekiauti bus galima nuo spalio 15 d. Jei tokie augalai parduodami dabar, tai nusižengimas. Žmonės, kurie jau dabar perka augalus plikomis šaknimis, tikėtina, kad tokius augalus pirks dar kartą, nes pasodintieji žus“, – niuansus aiškina G. Cijūnaitis.

Profesionalas pabrėžia, kad augalas turi būti augęs konteineryje, o ne iškastas „sodo gale“ ir įbruktas į vazoną bei užpiltas žemių žiupsneliu. Patikrinti galima gana lengvai – tiesiog truputi truktelti augalą ir jei jis lengvai išlįs iš vazono su keliomis šaknelėmis, jo geriau tiesiog nepirkti. Augę konteineryje turi suformuotą stiprią šaknų sistemą ir iš vazonos juos pavyks išlupti nebent su visu „gniužulu“.

„Mugėse ir turgavietėse dar pasitaiko atvejų, kai piktnaudžiaujama. Nes užauginti augalą konteineryje sudėtingiau nei grunte. O vaismedžio ar uogakrūmio kasti iš dirvos dabar negalima, nes paros vidutinė temperatūra gana aukšta ir vyksta vegetacija“, – niuansus aiškina G. Cijūnaitis.

Sodininkas sako, kad ruduo jau įsibėgėja ir iš konteinerio į dirvą pasodintas augalas vegetuoja silpnai. Užteks jį vieną kartą gerai palaistyti. Daug priežiūros nereikės.

Sodinti galima ir pavasarį, tačiau keičiantis klimatui pavasariai pas mus jau tapo labai sausais. Reikia laistyti bent du kartus per savaitę ir taip sodinuku rūpintis bent tris mėnesius.

G. Cijūnaitis šeimos ūkyje mėgėjiškai rudenį siūlo sodinti uogakrūmius – avietes, serbentus, sausmedžius. Vaismedžiams palikti pavasarį, tačiau tam ruoštis galima jau dabar.

Suplanavus, kur koks augalas augs, patartina iškasti ir paruošti duobes, kad pavasarį būtų galima iš karto sodinti obelį, kriaušę ar vyšnaitę.

G. Cijūnaitis paaiškina ir kodėl reikia iš anksto ruošti duobes. Jei tai naujas sklypas, dažnai nutinka, kad žemė judinama – ir žemė po žeimos „pasėda“. Jei duobę iš anksto paruošime, per žiemą ji natūraliai susmegs ir lygis bus teisingas. Jei to nepadarysime, tai po metų sklypas susmegs ir neaišku kaip reikės gelbėti augalą.

Jei gruntas geras, užteks ir mažos duobelės – kelių kastuvių gylio. Jei dirva prasta, tada jau teks rausti metro pločio ir metro ilgio griovį bei tokio pat gylio duobę. Apačioje įpilti 2–3 kibirius molio, viršuje humuso. Nereikia, kad būtų sviestas sviestuotas. Tiesiog humusą sumaišyti su paprastu juodžemiu, o ne žvyru, kuris liko iškasus duobę.

„Tai paruošus vietą investicija atsipirks ir net žemaūgės obelys puikiai derės 25 metus ar ilgiau“, – sako profesionalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)