Arbūzai yra vienas iš pagrindinių vasaros atributų ir daugelio gyventojų pamėgtas šiltojo metų laiko skanėstas. Skirtinguose pasaulio kraštuose auginami arbūzai skiriasi savo dydžiu, forma ir netgi spalva, o kai kurios tautos šiam sultingam vaisiui turi netgi atskirą pavadinimą, pavyzdžiui, anglai jį vadina vandens melionu.
© Shutterstock nuotr.

Prekybininkai pastebi, kad šalies parduotuvių lentynose lietuviai arbūzų ima ieškoti jau gegužės mėnesį, maža to, dažnas turi savo metodą, kaip išsirinkti skaniausią.

Pirkimo pikas rugpjūtį

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, pirmųjų į Lietuvą atkeliavusių arbūzų gyventojai per dieną nuperka nuo kelių iki keliolikos tonų, o akcijų metu pardavimai išauga net keletą kartų. Tuo metu šiltomis dienomis, pačiame sezono įkarštyje, arbūzų pardavimai į viršų gali šoktelėti net ir keliolika kartų, rašoma įmonės pranešime.

„Pirmoji susidomėjimo arbūzais banga stebima jiems vos pasirodžius parduotuvių lentynose. Gyventojai būna išsiilgę ir noriai ragauja pirmąjį jų derlių. Pavasariop, kuomet orai vis dažniau lepina saulės spinduliais, arbūzų pardavimai nuosekliai auga ir ypač stipriai šokteli karštomis vasaros dienomis. Daugiausiai arbūzų nuperkama rugpjūčio mėnesį, tiesa, tuomet ir jų pasiūla būna didžiausia“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Pasak prekybos tinklo atstovės, pirmieji arbūzai į Lietuvą atkeliauja iš Ispanijos, Turkijos ir Graikijos, nes šiose šalyse jų sezonas prasideda anksčiausiai. Kiek vėliau parduotuves pasiekia itališki arbūzai, o antroje birželio pusėje pradedama prekiauti arbūzais iš Vengrijos, Ukrainos ir Rusijos. Iš pastarųjų šalių arbūzų į Lietuvą yra importuojama daugiausiai.

„Daugiausiai lietuviai nuperka įprastų arbūzų, tačiau vis dažniau nori išbandyti ir kitas jų rūšis – geltonuosius ar besėklius. Šie arbūzai parduotuvių lentynas pasieks jau artimiausiomis savaitėmis“, – sako B. Čaikauskaitė.

Kaip išsirinkti skaniausią?

B. Čaikauskaitė pastebi, kad arbūzų sezonui įsibėgėjant ir pasiūlai augant, jų kaina mažėja. Be to, kaip ir kitiems lietuvių pamėgtiems produktams, arbūzams dažnai taikomos įvairios akcijas ir specialūs pasiūlymai, kurių metu šių uogų nuperkama dar daugiau.

„Pastebime, kad gyventojai rinkdamiesi arbūzus turi savo kriterijus ir būdus, kaip atskirti sultingiausius ir labiausiai prinokusius. Dažnas pirkėjas visą arbūzą įsigyti yra labiau linkęs tuomet, kai šalia jo guli arbūzai perpjauti perpus ar mažesnėmis dalimis. Pasižiūrėję į juos pirkėjai siekia įvertinti arbūzo vidų bei jo kokybę. Be to, kreipiamas dėmesys ir į arbūzo dydį. Šiuo požiūriu pasirinkimas gana platus – prekiaujame nuo 3 kg iki 12 kg sveriančiais arbūzais“, – sako B. Čaikauskaitė.

Siekiant išsirinkti tikrai skanų ir sultingą arbūzą, siūloma atkreipti dėmesį į geltoną dėmę ant arbūzo žievės – kuo ji ryškesnė, tuo arbūzas yra sultingesnis. Taip pat neretai patariama pasižiūrėti į arbūzo uodegėlę – jei arbūzas buvo nuskintas sunokęs, ji turėtų būti sausa ir sudžiūvusi. Daugeliui turbūt yra tekę girdėti ir apie triukus, kuomet gerai sunokę arbūzai yra atpažįstami į juos pabeldus ar šiek tiek spustelėjus iš abiejų pusių. Pirmuoju atveju turėtų būti girdimas duslus garsas, o antruoju – traškesys.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Teisinga kultūrų kaita lysvėje

Nereikia galvoti, kad mišrus sodinimas yra tik skirtingų kultūrų derinys toje pačioje lysvėje....

Verpimas verpste ir kodėl viena vilna kanda, kita ne (1)

Monika Šimonėlė, buvusi miestietė, kuri dabar Šventos k. (Švenčionių raj.)kuria avių ūkį.

Kokia turi būti teisinga sėjomaina darže. Patarimai

Darže dėl augalų sąveikos ir tam, kad būtų galima gauti gerą derlių ir išvengti ligų,...

Liaudiškos ir ekologiškos priemonės, kurios efektyvios baidant uodus (11)

Uodų spiečiai šiemet puola itin gausiai, tačiau karui su jais ginklų turite nemažai – nuo...

Augalai, kurių negalima sodinti šalia vienas kito (7)

Tarp sodo augalų kur kas dažniau vyrauja tarpusavio pagalba nei nesantaika grįsti santykiai,...

Top naujienos

Ukrainietis kreipėsi į Trumpą ir lietuvius: ar jūs žinojote apie šiuos nusikaltimus?

Gerbiamas JAV prezidente, ar amerikiečių ir lietuvių kariniai patarėjai žinojo apie Ukrainos...

Geros žinios norintiems parduoti naudotą automobilį: dabar lengva kaip niekada (105)

„Ukrainiečių daugėja kiekvieną dieną. Galima taip pasakyti: dabar yra ukrainiečių daugėjimo...

Tyla prieš audrą: prabilo apie „valstiečių“ gretose bręstantį maištą ir jo dalyvius (529)

Virš valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime pakibo...

Savaitės orai: trumpam teks išskleisti skėčius, o savaitgalį – maloni staigmena (1)

Antradienį skėčius reikėtų pasiimti daugelyje rajonų, o artėjant savaitgaliui sugrįš...

Smulkaus verslo realybė: buvęs partneris prasiskolino, o dabar mėto pėdas (26)

„Jis galimai sukčiavo“, „tiesiog piktybiškai apgavo“, „aš jį jau beveik sapnuoju“ –...

Po kritikos ministras atsiima siūlymą drausti „istoriją iškraipančias“ prekes

Po kritikos dėl galimo žodžio laisvės varžymo ūkio ministras Virginijus Sinkevičius atsiėmė...

Šaltiniai: „neįveikiama“ Putino ginkluotė patyrė visišką fiasko (164)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiais metais jau gyrėsi, kad jo šalis turi naują...

Pranešk naujieną DELFI ir laimėk naujausią mobilųjį telefoną (5)

Pagrindinio naujienų portalo DELFI skaitytojai, pasidalinę savo pastebėtomis naujienomis...

Vilniuje partrenkta stirna atsidūrė automobilio salone sostinėje transporto spūstys (29)

Antradienio rytą Vilniuje susidarė didžiulės transporto spūstys dėl keliose pagrindinėse...

Migdolų pienas: kodėl vertinamas labiau už kitus augalinius gėrimus (7)

Migdolų pienas visame pasaulyje tapo vienu populiariausių augalinių pienų . Ir netgi turint...