Arbūzai yra vienas iš pagrindinių vasaros atributų ir daugelio gyventojų pamėgtas šiltojo metų laiko skanėstas. Skirtinguose pasaulio kraštuose auginami arbūzai skiriasi savo dydžiu, forma ir netgi spalva, o kai kurios tautos šiam sultingam vaisiui turi netgi atskirą pavadinimą, pavyzdžiui, anglai jį vadina vandens melionu.
© Shutterstock nuotr.

Prekybininkai pastebi, kad šalies parduotuvių lentynose lietuviai arbūzų ima ieškoti jau gegužės mėnesį, maža to, dažnas turi savo metodą, kaip išsirinkti skaniausią.

Pirkimo pikas rugpjūtį

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, pirmųjų į Lietuvą atkeliavusių arbūzų gyventojai per dieną nuperka nuo kelių iki keliolikos tonų, o akcijų metu pardavimai išauga net keletą kartų. Tuo metu šiltomis dienomis, pačiame sezono įkarštyje, arbūzų pardavimai į viršų gali šoktelėti net ir keliolika kartų, rašoma įmonės pranešime.

„Pirmoji susidomėjimo arbūzais banga stebima jiems vos pasirodžius parduotuvių lentynose. Gyventojai būna išsiilgę ir noriai ragauja pirmąjį jų derlių. Pavasariop, kuomet orai vis dažniau lepina saulės spinduliais, arbūzų pardavimai nuosekliai auga ir ypač stipriai šokteli karštomis vasaros dienomis. Daugiausiai arbūzų nuperkama rugpjūčio mėnesį, tiesa, tuomet ir jų pasiūla būna didžiausia“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Pasak prekybos tinklo atstovės, pirmieji arbūzai į Lietuvą atkeliauja iš Ispanijos, Turkijos ir Graikijos, nes šiose šalyse jų sezonas prasideda anksčiausiai. Kiek vėliau parduotuves pasiekia itališki arbūzai, o antroje birželio pusėje pradedama prekiauti arbūzais iš Vengrijos, Ukrainos ir Rusijos. Iš pastarųjų šalių arbūzų į Lietuvą yra importuojama daugiausiai.

„Daugiausiai lietuviai nuperka įprastų arbūzų, tačiau vis dažniau nori išbandyti ir kitas jų rūšis – geltonuosius ar besėklius. Šie arbūzai parduotuvių lentynas pasieks jau artimiausiomis savaitėmis“, – sako B. Čaikauskaitė.

Kaip išsirinkti skaniausią?

B. Čaikauskaitė pastebi, kad arbūzų sezonui įsibėgėjant ir pasiūlai augant, jų kaina mažėja. Be to, kaip ir kitiems lietuvių pamėgtiems produktams, arbūzams dažnai taikomos įvairios akcijas ir specialūs pasiūlymai, kurių metu šių uogų nuperkama dar daugiau.

„Pastebime, kad gyventojai rinkdamiesi arbūzus turi savo kriterijus ir būdus, kaip atskirti sultingiausius ir labiausiai prinokusius. Dažnas pirkėjas visą arbūzą įsigyti yra labiau linkęs tuomet, kai šalia jo guli arbūzai perpjauti perpus ar mažesnėmis dalimis. Pasižiūrėję į juos pirkėjai siekia įvertinti arbūzo vidų bei jo kokybę. Be to, kreipiamas dėmesys ir į arbūzo dydį. Šiuo požiūriu pasirinkimas gana platus – prekiaujame nuo 3 kg iki 12 kg sveriančiais arbūzais“, – sako B. Čaikauskaitė.

Siekiant išsirinkti tikrai skanų ir sultingą arbūzą, siūloma atkreipti dėmesį į geltoną dėmę ant arbūzo žievės – kuo ji ryškesnė, tuo arbūzas yra sultingesnis. Taip pat neretai patariama pasižiūrėti į arbūzo uodegėlę – jei arbūzas buvo nuskintas sunokęs, ji turėtų būti sausa ir sudžiūvusi. Daugeliui turbūt yra tekę girdėti ir apie triukus, kuomet gerai sunokę arbūzai yra atpažįstami į juos pabeldus ar šiek tiek spustelėjus iš abiejų pusių. Pirmuoju atveju turėtų būti girdimas duslus garsas, o antruoju – traškesys.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

„Mano eksperimentas“ – kaip sekėsi liepos mėnesio nugalėtojai

DELFI tęsia organizuojamo konkurso „Mano eksperimentas“ dalyvių apžvalgą. Šį kartą...

Tabako auginimo ypatumai (8)

Daugelis šį procesą prilygina pomidorų auginimui. Nieko keisto, mat abu augalai, tiek tabakas,...

Kodėl džiūsta aviečių uogos (8)

Aviečių uogos džiūsta dėl įvairių virusinių ligų, kurias platina cikados ir amarai. Šie...

Rugpjūtį ruošiame braškes kitų metų derliui (3)

Rugpjūčio antroji pusė - gera pradžia atnaujinti arba pakeisti braškyną. Suskubkite tai padaryti...

Kam iškeliavo liepos mėnesio DELFI konkurso „Mano eksperimentas" prizas

DELFI tęsia konkursą, skirtą įdomiausiems žemės ūkio eksperimentams.

Top naujienos

Feisbuke uraganą sukėlusios karalienių įkvėpėjos ir jos vyro interviu apie turtus kraunančią veiklą ir tikrąjį gyvenimą (87)

Neseniai feisbuke it virusas paplito įrašas, kuriame Rasa Kaktytė kvietė moteris šypsotis,...

Mažoji Lietuva Anglijoje: pūsles ir varginantį darbą kenčia dėl 220 svarų per 3 dienas (189)

Mažoji Lietuva – taip šmaikščiai vadinamas vaisių ir daržovių pakavimo fabrikas Visbiče,...

Edita Mildažytė: esu pakankamai įtakinga, kad galėčiau priimti sprendimus ir vykdyti savo gyvenimo planą taip, kaip noriu (173)

DELFI tęsia įtakingiausiųjų rinkimus, kuriuose – ir didžiausią įtaką turinčios...

Karališkos vestuvių naktys, kurių nesinori prisiminti (14)

Jie ištarė santuokos priesaiką stebint 29 milijonams žmonių, tačiau princo Harry ir Meghan...

Savaitgaliui į namus vykę kariai pateko į avariją: vienas žuvo, keturi sužaloti papildyta (161)

Penktadienį, rugpjūčio 17 d., pavakare, kelio Molėtai–Pabradė 9-ajame kilometre, susidūrus...

Savaitgalio orai: viena diena bus ypač karšta (21)

Sunku patikėti, kad jau greitai imsime skaičiuoti paskutines vasaros dienas ir netrukus pasitiksime...

Skaitytojai dalijasi istorijomis: ką daryti, jei persekioja kelyje? (75)

DELFI skaitytojos istorija apie tai, kaip naktį ją automobiliu persekiojo nežinomas vyras...

Neįprastos vyrų ir moterų charakterio savybės, kurios atrodo seksualios priešingai lyčiai (15)

Seksualumas yra labai susijęs su kūnu. Žmonėms patinka matyti ir liesti kitų žmonių kūnus –...

Į festivalį „Karklė Live Music Beach 2018“ – net ir pėsčiomis (11)

Šiandien, penktadienį, Karklės miestelyje prasidėjo muzikos ir menų festivalis „ Karklė Live...

„Aprangos“ vadovas: turime sakyti atvirai, kad kainos nebus žemesnės (767)

„Nustokime gąsdinti žmones, kad pas mus aukščiausios kainos Europoje. Taip tikrai nėra, bet jos...