Pačios garsiausios stambiavaisių pomidorų veislės: „Kosmonaut Volkov“, „Sercevidnij“, „Marfa F1“, „Titan“, „Kaskad“ ir kt.

Viena iš stambiavaisių pomidorų auginimo paslapčių yra dvigubas daigų pikiavimas. Antrą kartą pomidorų daigai paprastai persodinami praėjus trims savaitėms po pirmojo pikiavimo. Antrojo pikiavimo metu stengiamasi maitinimo apimtis padidinti tris kartus. Tai leidžia iki pomidorų sodinimo į dirvą užauginti stiprią šaknų sistemą ir pristabdyti lapų masės augimą.

Pomidorų krūmai formuojami iš vieno ar dviejų stiebų, pašalinant pažastinius ūglius. Toks metodas leidžia dar iki persodinimo užauginti stambius pomidorus – iki 1 m aukščio su galinga, gerai išvystyta šaknų sistema.

Pomidorai – gigantai į dirvą sodinami kas 50 cm šachmatų lentos tvarka. Į kiekvieną parengtą duobę įkalamas iki 2,5 m aukščio kuolas, prie kurio bus rišamas augalas. Į kiekvieną duobę taip pat suverčiamas kibiras mėšlo, įdedami du šaukštai superfosfatų ir suberiama stiklinė pelenų.

Kad nuo pomidorų nenukristų pirmosios vaisių užuomazgos, žiedeliai apipurškiami boro rūgšties tirpalu (1 l vandens – 1 g boro rūgšties). Pomidorai laistomi kartą per septynias dienas.

Stambiavaisiai pomidorai turi vieną rimtą trūkumą: jie dažnai sutrūkinėja. Prisitvirtinimo prie krūmo vietoje pas juos dažnai susiformuoja geltona dėmė, o dalis indų gali sumedėti.

Itin dažnai sutrūkinėja rožinės ir šviesiai geltonos spalvos pomidorų veislės. Kad taip neįvyktų, reikia žinoti, dėl ko skyla pomidorai.

Paprastai pomidorai sutrūkinėja dėl ryškių augimo sąlygų pokyčių: ne tik dėl drėgmės svyravimų, bet ir dėl oro temperatūros šuolių, kurie itin dažnai pasitaiko rugpjūčio mėnesį. Prie neigiamų priežasčių, galinčių sukelti pomidorų trūkinėjimus, taip pat priskiriami:

Pomidorų perkaitimas dieną uždarytuose šiltnamiuose ir ryškus atvėsimas naktį;

Gausus pomidorų laistymas po ilgos pertraukos, kai ant šakų nokstančius pomidorus staiga pasiekia didelis vandens kiekis: tuomet plėsdamasis minkštimas iš vidaus suplėšo ploną vaisiaus žievelę;

Tręšimas koncentruotomis trąšomis, prieš tai nepalaisčius augalų;

Pernelyg skubotas krūmo formavimas, kai vienu metu nuo kiekvieno augalo pašalinami daugiau kaip trys lapai.

Jei žinosite šiuos veiksnius, galėsite išvengti pomidorų trūkinėjimo. Kartais pomidorų defektai atsiranda dėl mikroelementų stokos žemėje. Mes kalbame apie jodą, kalcį, varį ir geležį. Mitybinių medžiagų stoka atsiliepia krūmams, ypač viršutinei jų daliai: lapai susiraito ir pageltonuoja. Pašalinti disbalansą padės pomidorų tręšimas mikroelementų tirpalu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)