Artėjant Kalėdoms, gėlių parduotuvės, medelynai ir sodo centrai į vitrinas pristato vazonuose augančių spygliuočių, gausiai išpuoštų dekoracijomis ir apipurkštų dirbtiniu sniegu. Žmonės noriai juos perka, vildamiesi, kad šis medelis džiugins juo ne vienerius metus. Tačiau po savaitės ar kelių nuo eglutės, kadagio ar kėnio nubyra spygliai ir medelį tenka išmesti. Kodėl taip atsitinka?

Išdžiūvo, tai išdžiūvo

Žinote, kas prieš Kalėdas dažniausiai patenka į parduotuves? Spygliuočiai, kurie užsistovėjo sandėlyje. Vasarą jų neišpirko, per žiemą jie gali neišgyventi, todėl gruodžio pradžioje jie skubiai išrikiuojami parduotuvių augalų skyriuose. Tokie šventiniai medeliai atrodo labai patraukliai, tačiau mažai kas žino, kad iš tikrųjų jie yra... žuvę. Esmė ta, kad po žūties spygliuočiai dar 2 – 4 savaites gali išsaugoti savo pirminę išvaizdą. Tačiau po to spygliai pradeda byrėti.

Iš sodo spygliuočių kambaryje geriausiai išgyvena tujos, tujeniai ir kukmedžiai.

Nustatyti spygliuočio būklę galima dviem būdais.

1. Palieskite šakeles pirštais. Jeigu jos yra trapios ir lūžinėja, tai akivaizdus ženklas, kad augalas yra žuvęs.

2. Patikrinkite šaknų sistemą. Jei pavyksta augalą ištraukti iš vazono, atkreipkite dėmesį į šaknų galiukus. Jie turi būti balti arba vos gelsvi, tačiau visuomet sultingi.

Dar vienas patarimas: neverta pirkti spygliuočio, jeigu žemės jo vazone yra sausos. Visiškai išdžiūvus žemei, eglutė patiria negrįžtamų pokyčių. Jei lapuotį dar galima atgaivinti, pradėjus gausiai jį laistyti, tai spygliuočių šis triukas nebeišgelbės. Išdžiūvo, tai išdžiūvo.

Ne visos spygliuočių rūšys tinka kambariams

Kalėdoms dažniausiai puošiamos eglės. Tačiau prekybininkai dar siūlo įsigyti pušaičių, kėnių ir kadagių. Tačiau nė viena iš šių spygliuočių rūšių augti kambaryje negali – patalpų viduje pernelyg šiltas ir sausas oras.

Iš sodo spygliuočių kambaryje geriausiai išgyvena tujos, tujeniai ir kukmedžiai. Tiesa, namų viduje jie tampa kaprizingi. Šie augalai turi ramybės periodą, kurio reikia laikytis. Kitu atveju jie žus.

Šiuos augalus reikėtų laikyti nuo 6 iki 12 laipsnių šilumos temperatūroje. Geriausia, jeigu jie žiemotų lodžijoje ar apšiltintame balkone.

Šiuos augalus reikėtų laikyti nuo 6 iki 12 laipsnių šilumos temperatūroje. Geriausia, jeigu jie žiemotų lodžijoje ar apšiltintame balkone.

O ką daryti, jeigu jums padovanojo vazone augančią eglutę ar kėnį? Ar įmanoma išsaugoti juos iki pavasario, o tuomet pasodinti sode? Įmanoma. Tik jokiais būdais ne kambaryje! Žiemoti šie augalai turi lauke, todėl ideali jiems vieta – šaltas balkonas. Tačiau prieš išnešdami ten spygliuotį, turite apšiltinti jo šaknis. Pats paprasčiausias variantas – vazoną su spygliuočiu įstatyti į kibirą su pjuvenomis (jų galima įsigyti gyvūnų prekių parduotuvėse). Pjuvenų sluoksnio storis po vazono dugnu ir aplink šonus turėtų siekti ne mažiau 5 cm.

Svarbūs momentai

Pasodinti eglutę savo sode galėsite balandį, kai tik atitirps dirva. Duobė tokiai eglutei kasama vos didesnė už vazoną – tokio gylio ir pločio visiška pakanka. Pasodintą spygliuotį reikia gausiai palaistyti.

Atkreipkite dėmesį, kad persodinant spygliuočius į dirvą, jokiais būdais negalima nuo jų šaknų nukratyti vazoninio substrato. Eglučių šaknų sistema auga simbiozėje su ypatingais grybais. Jei nupurtysite senas žemes, augalas gali žūti.

Persodinę medelį, turėsite jam padėti ištverti stresą. Adaptacijos periodu, maždaug 2 – 3 savaites, medelį reguliariai laistykite. Maždaug mėnesį į dirvą persodintą eglutę taip pat reikėtų saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Ant jos galite užmesti agroplėvelę ar iš šakelių pastatyti laikiną priedangą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)