Katės paprastai nuniokoja ne tiktai kambarinius augalus bet ir daigus: nuskabo lapelius, iškapsto žemę arba žaidžia su daigais tol, kol visiškai juos sudoroja. Dėl tokio kačių elgesio jų šeimininkams tenka gerokai pavargti, kad užsiaugintų gerų, kokybiškų daigų. Žinoma, gelbsti tam tikros gudrybės. Būtent apie jas derėtų pakalbėti išsamiau.

Tegul šalia daigų auga ir tokių augalų, kurių katės nemėgsta

Kates nuo daigų labai sėkmingai atgraso tokie augalai, kurių šios nemėgsta, todėl būtinai pasirūpinsite, kad jų netrūktų patalpoje, kurioje sustatyti daiginamų kultūrų vazonėliai. Atminkite, kad katės negali pakęsti stiprų kvapą skleidžiančių augalų.

Vienas iš puikių kambarinių augalų, kurio katės nemėgsta dėl stipraus kvapo, – tai rozmarinas. Šis augalas ne tik padės atbaidyti katę, bet ir aprūpins šviežiomis šakelėmis, labai praverčiančiomis ruošiant maistą ir paskleidžiančiomis namuose subtilų aromatą. Vazonėlį su rozmarinais galima pastatyti priešais daiginimo lovelius, kad, norėdama juos pasiekti, katė turėtų apeiti neabejotiną savo priešą – rozmariną, tik šito ji veikiausiai nedarys.

Katėms nepatinka ir toks kambarinis augalas kaip margenis, taigi, ir jis gali suveikti kaip daigų apsauga.

Dar viena kačių atbaidymo priemonė – kaktusai. Reta katė išdrįsta mesti iššūkį dygiems šių augalų spygliams.

Tegul daiginimo vazonėliai skleidžia katei nepatinkantį kvapą

Katei atgrasus kvapas gali efektyviai apsaugoti daiginamas kultūras, todėl vertėtų pasistengti, kad tokį kvapą skleistų daiginimo loveliai ir vazonėliai. Jeigu pabersite Kajeno paprikų, katė ilgam pamirš stelažą, ant kurio tie vazonėliai sustatyti.

Beje, patarimas panaudoti citrusinių vaisių žieveles paprastai nepasiteisina: katėms tokia apsauga – nė motais. Tačiau jei turite eterinio citrusinių vaisių aliejaus, galite pamėginti porą kartų per dieną pakvepinti juo vazonėlius ir lentynėles.

Po palange, ant kurios daiginamos kultūros, galima išdėlioti medžiagos skiaučių, vatos diskelių ar pan., ant kurių būtų galima užlašinti po kelis lašus spygliuočių eterinio aliejaus. Katėms taip pat nepatinka acto ir eukaliptų eterinio aliejaus kvapai. Beje, prekių gyvūnams parduotuvėse galima rasti specialių kates nuo kambarinių augalų atbaidančių purškalų, pagamintų aitriųjų paprikų ir eterinių aliejų pagrindu.

Pasirūpinkite katėms patinkančiais augalais

Ypač atkakli katė būtinai ras būdą, kaip grybštelėti letena per daiginamus augalus. Tačiau gyvūno trauką prie to, kas jam užginta, galima nuslopinti pasiūlant jam patinkančių ir daug lengviau prieinamų augalų, prie kurių netektų brautis pro sumaniai sustatytus apsaugos barjerus.

Šiuo tikslu galima panaudoti paprastąsias katžoles arba įprastą žolytę, kurios pavyksta įsigyti gyvūnų prekių parduotuvėse. Keletą plastikinių vazonėlių su šiomis kultūromis išstatykite skirtingose namų vietose, kad katei nekiltų pagundos lįsti prie vertingesnių augalų.

Ant vienos iš palangių rekomenduojama auginti katėms patinkančią žolytę.

Kad katė negalėtų prisigauti prie daigų, juos galima aptverti grotelėmis arba naudoti atitinkamos konstrukcijos stelažą (pvz., su tinkleliu).

Ką daryti, jei katė ėmė dergti į daiginimo lovelį

Kartais daigų vazonėliais katės įjunksta naudotis kaip asmeniniu tualetu. Jeigu katė taip elgiasi, galbūt jai nepatinka naudojamas kraikas, o gal jo laiku nesutvarkėte ir jis tuo tarpu buvo pridergtas. Atminkite, kad visada geriau naudoti specialų kačių kraiką, o ne smėlį arba žemę. Kad augalai liktų saugūs, galima pasielgti ir radikaliai – tiesiog neleisti katės į tą kambarį, kuriame daiginamos kultūros.

Kai kurie daržininkai pasistengia įsigyti arba patys susimeistrauti įstiklintus stelažus arba mini šiltnamius su papildomu apšvietimu. Pro tokias konstrukcijas jokia katė neprasibrauna. Daiginimo stelažą galima aptraukti retoku tinkleliu arba apsukti maistine plėvele. Jei daiginimo loveliai sustatyti ant palangės, žemę galima apsaugoti kokiu nors mulčiu, žvirgždu, akmenėliais, kankorėžiais.

Į daigų indelius galima prismaigstyti dantų krapštukų: pajutusi skausmingą bakstelėjimą, katė nebenorės vaikštinėti tarp daigų.

Ką daryti, jei katė stengiasi numesti vazonėlius nuo palangės

Ant palangės šilta ir jauku, todėl katės šią vietą ypač mėgsta, bet kai ji užstatyta vazonėliais, dalis patogumo dingsta. Šiaip jau namuose apgyvendintai katei derėtų nuo pat pirmos dienos drausti miegoti ant palangės, ypač jei žinote, kad atėjus eiliniam pavasariui palangę teks paskirti daigams. Taikyti gyvūnui fizinių bausmių šiukštu nereikia: pakaks jei katę apipurkšite vandeniu (negausiai, aišku) ir ant palangės paliksite purkštuvą.

Pratinti katę nuo palangės reikia pradėti nuo mažumės. Dar visiškai mažam kačiukui nereikia leisti tenai miegoti, ėsti, todėl miegui pasiūlykite daug patogesnį variantą, o ėdalui naudokite tik konkrečioje vietoje pastatytus dubenėlius. Kraštutiniu atveju leiskite katei okupuoti tik dalį palangės.

Įrenkite katei vietą miegoti aukščiau palangės – ant spintos arba šaldytuvo. Specialią konstrukciją su skirtingame aukštyje sumontuotomis pakopomis galima įsigyti ir gyvūnų prekių parduotuvėse: ją katė būtinai įvertins. Jeigu gyvūnas ant palangės šildosi, galima nupirkti arba pagaminti prie radiatoriaus tvirtinamą lentynėlę arba savotišką hamaką.

Sėdėti ant palangės ir stebėti, kas vyksta lauke, katė gali ir iš nuobodulio, todėl pasistenkite pažaisti su augintiniu, parūpinkite jam žaisliukų. Kai katė kiek nuvargs, nesunkiai užmigs ir specialiai miegui skirtoje vietoje. Namuose gali būti net kelios kartoninės dėžutės, kuriose katė galėtų ne tik žaisti, bet ir miegoti. Įpratinkite katę prie pavadėlio. Ypač greitai prie jo įpranta Siamo ir Bengalijos, taip pat Kurilų trumpauodegės katės.

Jei katė demonstruoja norą numėtyti vazonėlius, žemę pamėginkite apkloti maistine plėvele arba tiuliu. Vazonėlius galima apklijuoti lipnia juosta taip, kad lipnioji pusė atsidurtų išorėje: katėms nepatinka jausti lipnumą ir jas suerzina atplėšiant prilipusį kailį pasigirstantis garsas. Kates gali atbaidyti ir aliuminio folija. Indelius su daigais galima sustatyti į dėžes ir uždegti stiklu. Kaip priedanga nuo katės galėtų tikti net ir nebenaudojamas narvelis arba pintinė.

Stelažą su daigais rekomenduojama apsukti įprastu tinkleliu arba tiulio užuolaida, pralaidžia šviesai ir orui.

Ką daryti, jei katė taikosi nuėsti daigus

Jei katė taikosi nuėsti daigus, vadinasi, jai trūksta vitaminų. Jei katė ilgaplaukė, ji gausiau šeriasi ir neišvengiamai prisiryja kailio, o šis, patekęs į virškinimo traktą, periodiškai susivelia į gumulus. Ėsdamas įvairias žoles gyvūnas stengiasi išprovokuoti vėmimą ir taip išsivalyti skrandį. Toks poreikis sumažės, jei katę dažnai šukuosite, šersite specialiu ėdalu, teikiančiu plaukų gumulų formavimosi profilaktiką. Patartina išmėginti ir specialią pastą, taip pat vitaminais papildytus skanėstus.

Jei katę ypač vilioja sudygusios kultūros, vietoj jų galima pasiūlyti sudaiginus avižas arba kviečius užaugusios žolytės. Jos lapelių galima prikarpyti į katės ėdalą. Per kartą nepanaudotą žolytę reikėtų padėti į šaldytuvą: tada ji liks šviežia net keletą dienų. Uždenginėti plėvele avižų nereikia. Taip pat nereikia laistyti ar persodinti į žemę. Katę gali nudžiuginti ir vazonėlis su paprastosiomis katžolėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)