Kaip tinkamai pasiruošti šaldymui

Pirmiausia, šaldymui skirtos uogos turi būti prinokusios, bet nepernokusios, nepažeistos puvinio, gerai nuplautos, rašoma pranešime.

Užšaldyti ir laikyti uogas rekomenduojama ne mažesnėje kaip -18 ºC temperatūroje. Nusausintas uogas patariama paskleisti šaldiklyje vienu sluoksniu, kad jos nebūtų sulipusios ir greičiau sušaltų. Maždaug po 30 min. sušaldytas uogas galima suberti į specialius šaldymui tinkančius maišelius ar dėžutes. Kai užšaldomas plonas sluoksnis, šaldymo procesas yra greitas, tuomet vandens molekulių kristalizacija vyksta lėtai, nesuplėšo ląstelių, todėl atšildytos uogos lieka sveikos, tinka puošti.

Specialistai nepataria į šaldiklį dėti dėžučių ar maišelių su kambario temperatūros produktais. Kol indelyje uogos sušals, praeis para laiko, o dėl sparčios vandens molekulių kristalizacijos uogos sušals į gumulą. Kai norėsite atšildyti, uogos praras savo formą. Užšaldant netinkamoje temperatūroje, ląstelėse susidaro stambūs vandens kristalai, suardomos ląstelių sienelės, prastėja produkto mitybinė vertė.

Visiškai sušaldytas uogas patogiausia laikyti hermetiškai uždaruose induose, polietileno ar folijos pakuotėse. Prieš užsandarinant pakuotę, būtina iš jos išspausti orą bei palikti apie 1 cm tarpą galimam produktų išsiplėtimui.

Užšaldymui tinka visos uogos. Minkštosios uogos – žemuogės, braškės, avietės, gervuogės, mėlynės šaldomos neplautos. Geriausia skirtingos rūšies uogas šaldyti atskirai.

Kaip uogas atšildyti

Atšildyti rekomenduojama tiek uogų, kiek jų planuojama suvartoti per vieną kartą. Pakartotinai užšaldyti jau atšilusių uogų negalima, nes atšildžius pagreitėja mikrobiologiniai procesai, tad tokie produktai gali tapti nesaugūs vartoti.

Atšildyti galima tiek originalioje pakuotėje laikant šaldytuve, taip pat galima pasinaudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo funkcija ar atšildyti laikant kambario temperatūroje.

Prieš dedantį uogas į šaldiklį, pravartu pasižymėti ant jų laikymo maišelio ar indo datą, nes visi maisto produktai turi skirtingą galiojimo laiką, net ir laikomi šaldiklyje. Pasak specialistų, šaldytos uogos turėtų būti suvartojamos per sezoną iki kitų metų derliaus, t. y. per 6–8 mėn. nuo jų sušaldymo.

Atitirpintos uogos, laikomos šaldytuve, turi būti suvartotos ne ilgiau kaip per 24 val. nuo atitirpimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)