Apžvelgsime, kokia situacija yra stambios žemės ūkio technikos sektoriuje ir kodėl kartais labiau apsimoka traktorių ar kombainą nuomotis nei pirkti.

Populiausia – trumpalaikė nuoma

Lietuvoje yra du žemės ūkio technikos nuomos tipai: ilgalaikė nuoma ir trumpalaikė. Įprasta, kad ilgalaikė nuoma trunka 3-5 metų, tačiau ši nuomos rūšis nėra populiari, nes geresnis variantas - tiesiog nusipirkti traktorių ar kombainą. Paskaičiuota, kad tokiu atveju jie kainuotų 30 proc. pigiau, todėl ilgalaikės nuomos pavyzdžių Lietuvoje nėra daug. Kiekvienas ūkis ar bendrovė linkę labiau vertinti ir skaičiuoti, kad geriau turėti nemažus pinigus kainuojančią techniką nuosavybės teise. Nesvarbu – ar tai lizingas, ar paskola.

Daug populiaresnė yra trumpalaikė nuoma. Lietuvoje yra 4 stambios traktorius ir kombainus nuomojančios įmonės. Pasak nuomotojų viena iš priežasčių, kodėl ūkininkai nuomojasi traktorius yra vadinami skubūs nesuplanuoti atvejai.

„Žemės ūkio technikos parkas Lietuvoje yra pakankamai senas, remiantis statistiniais duomenimis, jis viršija 15 – 20 metų. Neretai dėl šio fakto nutinka taip, kad per patį darbų piką turima nuosava technika tiesiog sugenda. Tokiais atvejais kad nestotų darbai ūkiams tenka nuomotis,“, – DELFI sakė įmonės „East West Agro“ (EWA) Technikos padalinio direktorius Remigijus Savickas.

Specialistas tvirtina, kad nuomotis techniką labiau linkusios įmonės ar bendrovės, joms mašinų reikia čia ir dabar. Išsinuomojo kombainą, padirbo ir jis važiuoja toliau. Ūkininkai, šeimos verslai labiau linkę traktorius ar kombainus nusipirkti.

„Jie skaičiuoja, kad tas traktorius jiems per 10 metų nuvertės iki 0. O nuomai išleistų tuos pinigus per 7 metus, ūkininkas supranta, kad tai yra jo daiktas, jo nuosavybė ir jis juo gali naudotis 365 dienų per metus“, - sako R. Savickas.


Papildomos technikos prireikia porai mėnesių per metus

Apibendrindamas žemės ūkio technikos modelį Lietuvoje R. Savickas konstatuoja, kad brangiai kainuojančias mašinas nuomojasi tie ūkio subjektai, kurie ir patys turi savo parką, o papildomų pajėgų jiems prireikia per darbymetį pavasarį ar rudenį. Tokių, kurie visiškai neturi mašinų ir vien tik nuomojasi, specialistas nežino.

Šiuos teiginius patvirtina ūkininkas Vaidas Jonušas iš Skuodo rajono. Vyras pabrėžia, kad papildomai traktorius nuomojasi tik sezono įkarštyje.

„Turime savo 10 traktorių, tačiau metuose yra du mėnesiai, kuomet jų neužtenka, todėl mes nuomojamės papildomai 2 traktorius. Juos pirkti, eksploatuoti ir laikyti dėl dviejų mėnesių per metus mums neapsimoka.

Galima būtų palyginti, jei buto remontui reiktų vieno brangaus įrankio, kuris bus naudojamas kartą per metus. Tikrai neverta jo pirkti, geriau išsinuomoti. Įprasta, kad dideli ūkiai visi turi savo techniką, papildomai nuomojama tada, kai nuimamas derlius. Kad kas nors visiškai neturėtų technikos ir vien tik nuomotųsi, tokių atvejų nežinau“, - aiškino V. Jonušas.

Bendrovė „Natūralus pluoštas“ praėjusiais metais įsigijo kombainų ir specialių pjovyklių, skirtų pluoštinių kanapių derliaus nuėmimui. Pasak bendrovės direktoriaus Raimondo Petreikio, pluoštinių kanapių auginimas – dar labai jauna verslo šaka Lietuvoje, todėl ūkininkai neturi specializuotos technikos.

„Pjovyklėms reikalingi traktoriai, kuriuos nuomosime. Iš viso šį sezoną iš skirtingų tiekėjų nuomosime aštuonis traktorius, kurių pagalba ne tik nuimsime derlių, bet ir vartysime nupjautus šiaudus ir juos presuosime.

Pluoštinių kanapių derliaus nuėmimo periodas yra trumpas, mums traktoriai reikalingi tik dviem mėnesiams, šiam laikotarpiui juos ir nuomosime. Nusprendėme neįsigyti, o nuomoti traktorius, nes negalime jų įdarbinti visus metus, todėl nuoma – finansiškai patrauklesnis sprendimas“, - DELFI teigė R. Petreikis.

EWA Technikos direktoriaus R. Savickas tikina, kad dar viena priežastis, kodėl įmonės ar bendrovės labiau linkę nuomotis - finansiškai įsipareigojimais neapkraunamas balansas. Jeigu įmonė pirktų kombainą, turėtų skolą 300 tūkst., o jei nuomotų tai skola siektų 50 tūkst. vieniems metams.

„Nėra tokio didelio įsipareigojimo. Be to, didelės bendrovės taip pat nori turėti pilną technikos priežiūrą, kurią jie gauna kartu su nuoma. Tokios bendrovės nuomos pagrindu kasmet gali gauti naujesnę techniką, esant reikalui, galima išsinuomoti galingesnį traktorių nei prieš metus. Taip neprisirišama prie pirktinės technikos. Įmonės sumoka daugiau pinigų, bet jų mintys ramesnės“, - šypsosi R. Savickas.

Kainos

Technikos kaina priklauso nuo sezono, komplektacijos ir nuo nuomos trukmės. Mažo traktoriaus kaina yra nuo 15 eurų valandai, didesnio – apie 40 eurų. Mėnesiui traktorių galima išsinuomoti nuo 1.5 tūkst. iki 4.5 tūkst. eurų. Kombainų nuomos kainos: nuo 10 iki 19 tūkst. eurų sezonui.

Lietuvoje padargų nuomos nėra, įprasta, kad ūkininkai turi savo padargus. Taip pat retas kartu su nuoma samdosi ir operatorių. Ūkiai yra linkę pasitikėti savo darbuotojais, jie skaičiuoja, dar vieną atlyginimą mokėti netikslinga.

„Esu pastebėjęs, kad techniką nuomojančios įmonės kartu su operatoriais pačios stringa surinkti gerų operatorių, nes jie reikalingi per metus tik porai mėnesių. Geras specialistas nesėdės 10 mėnesių be darbo. Tokiais atvejais tenka imti mažiau patyrusius, studentus ar praktikantus. Čia daugiau kalba eina apie kombainų operatorius. Tokius operatorius pasamdęs ūkis nusivilia, atvažiuoja kombainas su operatoriumi ir padaro daug didesnį nuostolį nei jei ūkininkas turėtų savo operatorių. Čia atsiranda atsakomybės problema. Todėl dažniausiai technika nuomojama be operatoriaus“ , – tikina R. Savickas.

Vyras pastebi, kad žemės ūkio technikos nuomos poreikis su kiekvienais metais auga ir technikos nuomojama vis daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)