Tačiau kopiant į naują atsinaujinančios energijos amžių, privalu žinoti nuo ko pradėti ir kaip įsirengti saulės elektrinę. DELFI kviečia susipažinti su praktiniu šios procedūros vadovu – kokius žingsnius ir kaip reikia praeiti, kad galėtum tapti vadinamuoju gaminančiu vartotoju. Tai yra žmogumi ar įmone, kuris galės sau gaminti elektros energiją, o ateityje ją parduoti tinklui.

Maksimali skiriama lėšų suma vienam projektui įgyvendinti negalės viršyti 14,5 tūkst. eurų. Konkrečią sumą galima pasiskaičiuoti projekto paraiškos formoje esančioje skaičiuoklėje arba pasitikrinti adresu www.apva.lt. Pavyzdžiui, įsirengus 5 kW saulės elektrinę galima gauti 1680 eurų kompensaciją, o 10 kW elektrinei - 3360 eurų. Kompensuojamos bus tik išlaidos, kurios buvo patirtos nuo 2015 metų sausio 1 dienos iki projekto įgyvendinimo laikotarpio pabaigos, bet ne vėliau kaip iki 2019 metų kovo 31 dienos.

Kvietimą paskelbusi Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) išmokoms yra numačiusi skirti 3,3 mln. eurų. Anot Energetikos ministerijos pranešimo, parama gali pasinaudoti individualių vieno ar dviejų butų gyvenamųjų namų (išskyrus nebaigtus statyti, sodo pastatus) savininkai, įsirengę iki 10 kilovatų (kW) galios saulės arba vėjo elektrines, kuriomis gaminama elektros energija bus naudojama savo poreikiams.

„Į išmokas taip pat galės pretenduoti namų savininkai, įsirengę karšto vandens ir šilumos energijos gamybai skirtus saulės kolektorius arba šilumos siurblius. Parama taip pat skirta ir taršių iškastinio kuro (mazuto, skalūnų alyvos, gamtinių dujų, akmens anglies, durpių) katilų keitimui į biokurą naudojančius katilus arba šilumos siurblius“, – rašoma pranešime.

Norint gauti paramą, visi išvardyti energijos gamybos įrenginiai, gaminantys energiją iš atsinaujinančių išteklių, turi būti įrengti jau po namo statybos užbaigimo. Papildomai iškastinio kuro katilų keitimui išmokos bus skiriamos tik tais atvejais, kai išlaidos yra patirtos praėjus ne mažiau kaip penkiems metams po gyvenamojo namo statybos, nurodo ministerija.

DELFI parengė atmintinę, kokį kelią reikia nueiti norint gauti šią paramą

1. Įvertinti, koks yra metinis namų ūkio elektros energijos suvartojimo poreikis

Pagal tai nusprendžiama, kokios galios elektrinės reikės. Vidutiniškai viename bute per metus yra suvartojama apie 1200 kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos. Mažame individualiame name elektros sąnaudos sudaro apie 3000 kWh, o dideliame name – maždaug 5000 kWh per metus.

2. Įvertinti, kur būtų galima ją įrengti

Reikia pagalvoti, ar turima užtektinai vietos ant stogo ar kieme, kur būtų galima sumontuoti elektrinę. Saulės elektrinė gali būti diegiama ne tik ant stogo, bet ir ant žemės. Įprastai moduliai dėstomi į pietų pusę, kampu nuo 5º iki 90º. Lietuvoje efektyviausia nustatyti 34º-38º pasvirimo kampą.

Saulės jėgainė

Jei namo stogo plokštuma, ant kurios montuojama saulės elektrinė, nėra atsukta į pietų pusę, atitinkamai mažėja sugeneruojamos energijos kiekis. Tam, kad saulės energija būtų panaudojama efektyviausiai, krentantys spinduliai su plokštuma turi sudaryti statų kampą.

3. Paraiškos pateikimas

Nusprendus įsirengti saulės elektrinę, pirmiausiai reikia pateikti paraišką tapti elektros energiją gaminančiu vartotoju – tą atlikti paprasta savitarnos svetainėje www.manogile.lt, nuėjus į skiltį „Elektros ir dujų įvedimas“ bei joje spustelėjus iš eilės užrašus „Elektra“, „Sutartys ir objektai“ bei „Paraiškos ir prašymai“. Kartu su paraiška gali reikėti pateikti dokumentus, įrodančius nekilnojamo turto nuosavybę.

4. Pasirašoma sutartis

Gavę paraišką, ESO atstovai paruošia ir elektroniniu paštu atsiunčia vartotojui Prijungimo sąlygas bei Prijungimo sutartį, kuria turi pasirašyti vartotojas – šį veiksmą jis taip pat gali atlikti elektroniniu būdu. Gavę pasirašytą minėtą sutartį, ESO atstovai vartotojui pasirašyti atsiunčia Elektros energijos pirkimo-pardavimo sutartį. Visos šios procedūros užtrunka nuo penkių iki dešimties darbo dienų.

5. Patikimo rangovo pasirinkimas

Dabar vartotojas jau gali įsirengti saulės elektrinę. Svarbu pasirinkti atestuotą montavimo įmonę, kuri įrengs elektrinę ir pateiks laisvos formos deklaraciją, patvirtinančią, kad elektrinės įrengimo darbai atlikti kokybiškai, laikantis teisės aktų reikalavimų, įranga suderinta ir išbandyta bei atitinka Elektros įrenginių įrengimo taisyklių reikalavimus. Pasitikrinti, ar įmonė turi atestatą, galima Valstybinės energetikos inspekcijos svetainėje http://vei.lrv.lt

Galiausiai per dvi darbo dienas atvyksta ESO specialistai, kurie įrengia išmanųjį dvipusės apskaitos prietaisą – skaitliuką, kuris fiksuoja tiek į tinklą patiektą, tiek iš tinklo paimtą elektros energijos kiekį.

Verta paminėta, kad tikrai nėra būtina patiems įsivertinti visų šių aspektų, tą gali atlikti ir saulės elektrines montuojančių įmonių specialistai. Dažnu atveju, visos procedūros užtrunka iki 10 darbo dienų, neskaičiuojant saulės elektrinės įrengimo darbų, kurių trukmė priklauso nuo rangovo bei vartotojo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)