Kaip rašoma pranešime spaudai, sausio 18 d. Energetikos ministerija patvirtino paramos priemonės „Elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginių įrengimas namų ūkiuose“ projektų finansavimo sąlygų aprašą, kuriame pateikti reikalavimai ir kriterijai šiai paramai gauti.

Apraše numatyta, kad parama galės pasinaudoti individualių vieno ar dviejų butų gyvenamųjų arba sodo namų savininkai, įsirengę iki 10 kilovatų (kW) galios saulės elektrines, kuriomis gaminama elektros energija bus naudojama namų ūkio poreikiams.

Pateikiame Energetikos ministerijos nustatytus reikalavimus fiziniams asmenims, kurie nori įsirengti tokią jėgainę. Juos galima naudoti kaip atmintinę rengiant projektą.

Reikalavimai fiziniams asmenims

Fizinis asmuo, nuosavybės teise valdantis gyvenamosios paskirties vieno arba dviejų butų namą arba sodo namą, ir žemės sklypą, jei elektrinė bus įrengiama ant žemės;

Pastatai ir žemė turi būti įregistruoti VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registre (NTR) (statinio baigtumui reikalavimai nekeliami).

Reikalavimai įrangai

Turi būti nauja (nenaudota), atitikti įprastai tokiai įrangai keliamus ES standartus, ekologinius ženklus;

Saulės moduliams turi būti suteikta 10 m. produkto garantija ir 25 m. 80 proc. efektyvumo garantija;

Inverteriui turi būti suteikta 5 m. produkto garantija.

Paramos dydis

323,00 Eur už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios (parama atitinkamai mažėja, jei name yra registruotas verslo plotas (eliminuojamas verslo plotas iš bendro ploto, proporcingai sumažinant paramą).

Ką turi daryti fizinis asmuo, norintis gauti paramą?

Pateikti APVAi registracijos formą per kvietime nustatytą terminą;

Įdiegti saulės elektrinę per 9 mėn. nuo kvietimo pabaigos;

Pateikti APVAi mokėjimo prašymą per 9 mėn. nuo kvietimo pabaigos.

SVARBU! Sąskaitos ir apmokėjimai už įrangą gali būti išrašyti nuo einamųjų metų sausio 1 d, tačiau elektrinė negali būti įdiegta (deklaracija arba VEI pažyma patvirtina įdiegimą) iki registracijos formos APVA pateikimo dienos, kitaip nebus išmokama parama.

Kokius duomenis (be asmens rekvizitų) turi pateikti fizinis asmuo registracijos formoje?

Namo unikalų numerį;

Ketinamos įsidiegti elektrinės galingumą (įrengtąją galią);

Inverterio galingumą (pažymėti langelį iki 5 kW ar virš 5 kW);

Elektrinės įrengimo būdą (pažymėti langelį ant žemės ar ant pastato). 1.1. ant pastato arba integravus į pastatą – aukštesnis balas;

Ant žemės – žemesnis balas.
Iki 5 kW – aukštesnis balas;
Daugiau kaip 5 kW bet ne daugiau kaip 10 kW – žemesnis balas.

Pagal kokius prioritetinius kriterijus bus vertinami projektai?

1. Elektrinės įrengimo būdas:
2. Inverterio galia:

Ką darys APVA, gavusi registracijos formas?

Pasibaigus 60 dienų trukusiam kvietimui, APVA per 30 dienų įvertins pateiktas registracijos formas ir pagal prioritetinius kriterijus sudarys registracijos formų sąrašą;

Pagal sudarytą registracijos formų sąrašą nedelsiant (ne vėliau kaip per 3 darbo dienas) informuos fizinius asmenis apie jiems numatytą skirti finansavimą.

Ką daryti, gavus iš APVA pranešimą, jog numatytas skirti finansavimas?

Įdiegti saulės elektrinę;

Pateikti APVAi Išlaidų kompensavimo prašymą.

Kokius dokumentus reikės pateikti APVAi kartu su Išlaidų kompensavimo prašymu?

Sąskaitą faktūrą ir elektrinės perdavimo asmens nuosavybėn perdavimo-priėmimo aktą;

Įrenginio pasą ir/ar techninę specifikaciją;

Atestuoto rangovo deklaraciją apie elektrinės atitikimą teisės aktų techniniams reikalavimams, jei įdiegta iki 5 kW elektrinė, arba VEI pažymą apie energetikos įrenginių techninės būklės patikrinimą, jei įdiegta didesnės kaip 5 kW bet ne daugiau nei 10 kW galios elektrinė.

Kokie reikalavimai išlaidų pagrindimo dokumentams?

Elektrinės įsigijimo sąskaita faktūra turi būti išrašyta registracijos formoje nurodytam asmeniui arba registracijos formoje nurodyto pastato bendraturčiu;

Sąskaitoje faktūroje turi būti nurodyta elektrinės įrengtoji galia ir inverterio galia.

Per kiek laiko gausite išmoką?

Ne vėliau kaip per 60 kalendorinių dienų nuo fizinio asmens tinkamai įforminto Išlaidų kompensavimo prašymo ir visų privalomų pateikti dokumentų registravimo dienos, su sąlyga, jei bus atliekama patikra projekto įgyvendinimo vietoje, kad jos metu nebus nustatyta trūkumų.

Kokie įpareigojimai atsiranda gavus finansavimą?

5 metus be APVA rašytinio sutikimo negali perleisti, parduoti, įkeisti turto ar kitokiu būdu suvaržyti daiktinių teisių į elektrinę;

5 metus draudžiama parduoti elektros energiją ar naudoti ją ūkinei komercinei veiklai;

Sudaryti sąlygas APVA tikrinti, ar yra/veikia elektrinė per visą 5 metų laikotarpį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)