Agrofirmos „Sėklos“ sėklų skyriaus ir produkto vadovė Liucija Kunigiškytė atskleidžia svarbiausius patarimus ir pristato naujausią išradimą, leidžiantį namie sodinti daug lengviau.

Pats palankiausias laikas auginti

L. Kunigiškytė pasakoja, kad žmonės dažnai renkasi auginti įvairiausius mikrožalumynus savo namuose. Anot jos, šio metodo klasika išlieka pipirnė, kurios pikantiško skonio žali lapeliai dažniausiai auginami Velykoms. Specialistė pabrėžia, kad pastaraisiais metais populiaresni tampa brokoliai, ridikėliai, saulėgrąžos taip pat pavasarį mikrožalumynai auginami iš porų, jie salotoms suteikia svogūnų ir porų skonį.

„Mikrožalumynai naudojami įvairiai, dedami į salotas, iš jų gaminami žalieji kokteiliai. Užaugintų žalumynų nereikia apdoroti termiškai, nes tuo metu žūsta visi vitaminai. Juos galima auginti net 12 mėnesių per metus, tačiau dabar yra pats palankiausias laikas, kai dienos tampa ilgesnės, o žmonės jau nori tų žalumynų. Priklausomai nuo auginamos rūšies, derlių galite turėti net po 6-14 dienų“, – plačiau pasakoja ji.

Mikrožalumynai – tai maži (7–10 cm aukščio) valgomieji augalai: burokėliai, ridikėliai, brokoliai, bazilikai, saulėgrąžos ir kt. Jie, kitaip nei daigintos sėklos, daiginami dirvožemyje ar ant sterilaus pluošto, be to, valgomi be šaknų.

Galima auginti trejopai

Pasak jos, mikrožalumynų auginimas namų sąlygomis gali būti net trejopas. L. Kunigiškytė aiškina, kad pirmajam sodinimo būdui reikia tiesiog supilti sėklas į specialias daiginimo talpas. Vyriausioji agronomė atskleidžia ir kiek buitiškesnį metodą, kai inde išklojami keli sluoksniai popierinių rankšluosčių ir ant jų suberiamos sėklos. Anot jos, tai lengvas, bet pavojingas būdas, nes pasėlis labai greitai išdžiūsta ir galima perdžiovinti sėklas.

„Trečią būdą aš vadinu kombinuotu, nes indo apačioje pilamas ekologiškas dirvožemis, o ant viršaus dedama popierinė servetėlė, bet gali jos ir nebūti, po to sėjame sėkleles. Auginant su žeme tos sėklos ne taip greitai perdžiūva, jūs galite turėti geresnį derlių.

Šiam auginimui labai svarbi yra temperatūra, auginti reikėtų šildomose patalpose, kambariuose, kuriuose yra apie 20 laipsnių, reikalinga saulėta, galbūt net pietinė palangė. Jeigu auginama tamsiaisiais mėnesiais, kada iš tikrųjų būna tamsu, tada bent 6 valandas papildomas apšvietimas būtinas. Mikrožalumynų auginimui svarbiausios trys pagrindinės sąlygos: vanduo, šiluma ir šviesa“, – patarimais dalijasi ji.

Mikrožalumynai po tyrimams naudojama valdomo LED apšvietimo spektro lempa/ A. Viršilės nuotr.

Auginimo privalumai

V. Kunigiškytė užtikrina, kad auginant viename inde galima maišyti net kelias rūšis mikrožalumynų, ypač jeigu norite užsiauginti ridikėlius. Pasak jos, pasodinus kelias rūšis kartu, šie žalumynai dygs vienodą dienų kiekį, bet turėsite žalių ir bordo spalvos lapelių.

„Nereikėtų maišyti trumpai ir ilgai dygstančių žalumynų, tarkime ridikėlio su poru, nes porai sudygsta per 14-21 dieną, o ridikėlius galima valgyti praėjus 6-8 dienoms po sėjos. Kovo mėnesį dienos tampa ilgesnės ir mes mikrožalumynus auginame be papildomo apšvietimo“, – tikina specialistė.

Pasak V. Kunigiškytės, šio sodinimo didžiausi privalumai yra tai, kad augalai užauginami labai greitai, taip pat jie yra savi ir šviežūs, nes užauginami namie. Jos teigimu, prekybos centruose parduodamų žalumynų auginimas būna pristabdytas, neretai jie gali būti ir pašaldyti.

„Manau, kad šis auginimas žmogui yra artimiausias, nes tai galima padaryti pačiam ir turėti greitą rezultatą. Tai yra elementaru ir nesunku, kiekvienas gali būti daržininku ant savo palangės. Ant kiekvienos sėklų pakuotės yra aprašyta rūšis, specialios piktogramos, kurios nurodo sėjos ir derėjimo laiką bei auginimo atstumus. Mes parduodame produktą su receptu ir čia dviračio išradinėti nereikia”, – sako pašnekovė.

Naujasis išradimas sodinimui

Jos teigimu, agrofirma „Sėklos“ šiemet yra parengusi technologinį išradimą, kuris leis žmonėms auginti mikrožalumynus daug paprasčiau. L. Kunigiškytė atskleidžia, kad toji naujiena yra sėklų kilimėliai, kuriuose sėklos išdėstytos vienodais atstumais ant popieriaus.

„Tie popieriniai kilimėliai tiesiami į auginimo vietą, galima į vazoną ar lovelį. Taip sėti yra labai patogu ir greita, kadangi sėklos yra išdėstytos vandeniui laidžiame popieriuje, jis gerai absorbuoja ir aprūpina sėklas drėgme. Taip sodinant sėklos sudygsta greičiau, palengvinome sėją ir pagreitinome derlių. Turime tokias kilimėlių kolekcijas, vienoje pakuotėje yra keturios skirtingos rūšys mikrožalumynų”, – šio sezono naujovę pristato ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)