Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos dėstytoja Valdutė Varnaitė-Milaknienė pataria, kaip reikėtų puošti kapavietes bei aiškina, kokios gėlės tinkamiausios sodinti kapuose.

Priderinti prie kapavietės

„Gėlė turi tikti ir derėti kapavietėje. Paminklai ir plokštės yra skirtingų spalvų ir formų, todėl labai svarbu, kad gėlė toje vietoje atrodytų tinkamai. Reikėtų atkreipti dėmesį į gėlės aukštį, formą ir spalvą. Jei kalbame apie daugiamečius augalus, tai juos perkame dar visai nedidelius, o per kelis metus jie gali užaugti.

Jei kapavietė yra uždengta granito plokštėmis, rekomenduočiau pasodinti vienos veislės ir spalvos augalus, ir išlaikyti minimalistinį stilių. Jei žemę yra norima apsodinti, tada yra siūlyčiau sodinti kiliminius augalus“, – aiškina specialistė.

Nepersistengti

Gėlininkė pataria renkantis augalus nepersistengti. Dažnai žmonės sumaišo daug skirtingų gėlių, augalų rūšių. Nereikėtų eksperimentuoti su daug spalvų, nes estetiškai tai atrodo nekaip. Tiesiog saikingai pasodinti vienos, dviejų rūšių gėles ar augalus.

Atsižvelgti į augalo poreikius

„Labai svarbu pasidomėti, kokioje aplinkoje gėlė auga geriausiai. Augalus galima skirstyti į mėgstančius šviesą ar labiau pavėsį, reiklesnius drėgmei ar galinčius ilgiau augti sausoje žemėje. Prieš perkant gėles geriausia yra įvertinti, kokioje vietoje jos augs ir tada pasitarti su augintojais ar prekybininkais“, – sako V. Varnaitė-Milaknienė.

Jeigu vieta yra saulėta, geriausiai tiks čiobreliai, katpėdė, kaulasėkliai, laumakė, šilokai. Iš naujesnių augalų – paromišija. Taip pat gazanijos, bet jų žiedai atsiveria tik saulėtą dieną.

Jei yra visiškas pavėsis, labai tinka mažoji žiemė, tačiau reikia paminėti, kad ši gėlė yra labai plintanti, todėl jai yra reikalinga papildoma priežiūra.

Mažiausiai priežiūros

Yra ir tokių žmonių, kurie kapavietes lanko rečiau, per šventes, ar metines, todėl jiems V. Varnaitė-Milaknienė rekomenduoja sodinti krūmus.

„Vienoms gėlėms reikia mažiau, kitoms daugiau priežiūros, tačiau jeigu norime žiedų, bent minimali priežiūra yra reikalinga. Todėl siūlyčiau sodinti įvairius krūmelius ar nedidelius medelius, Dabar labai populiarus krūmelis – erika. Tai labai panašus augalas į viržį, tačiau pastarieji žydi rudenį, o erikos – pavasarį“, – aiškina gėlininkė.

Tačiau tiems, kurie visgi nori savo artimųjų kapus papuošti žiedais, specialistė pataria šias gėlių rūšis.

„Jei jau labai norime puošti kapavietes gėlėmis, bet neturime laiko jų prižiūrėti, rekomenduočiau šluotelinį flioksą ir palergonijas. Šioms gėlėms reikia mažiausiai priežiūros. Na, o jei norime gėlės, kuri būtų atspari daugeliui gamtos sąlygų, kuo puikiausiai tiks našlaitės. Tačiau nereikia pamiršti, kad šias gėles po 1,5 – 2 mėnesių reikėtų pakeisti“, – primena V. Varnaitė-Milaknienė.

Štai jau antrus metus prie kapinių gėlėmis prekiaujanti Janina sako, kad būtent našlaitės pavasarį yra dažniausiai perkamos gėlės.

„Labiausiai perka našlaites, o va ledinukus (aut. – begonijos) nelabai sodina, nes bijo, kad nušals“, – pasakoja moteris.

Pasak prekybininkės, neretai, pirkdami žmonės mėgsta ir pasiderėti.

„Kaip žmogus paprašo, būna, kad „nuleidi“. Būna, kad ir pasideri, o kartais ir iškarto nuperka. Savaitgalį laukiame daugiausiai pirkėjų, nors ir dabar jau puošiasi ir tvarkosi žmonės. Jeigu nesitvarkytų, čia nestovėtume“, – juokiasi moteris.

Populiariausių gėlių kainos prekyvietėse:

Vazonėlis našlaičių – apie 60 euro centų;

Begonijos – nuo 3 iki 5 Eur;

Šlamučiai – apie 2 Eur;

Palergonijos – apie 3 Eur;

Serenčiai – nuo 40 euro centų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)