Tinkamas paruošimas

Norėdami kuo ilgiau išlaikyti bulves, burokus ar morkas per žiemą, pirmiausiai atidžiai atsirinkite ilgalaikiam sandėliavimui tinkamus vaisius. Jie turi būti sveiki, nepažeisti, nepakenkti graužikų ar ligų. Nukasę ar nurovę tuoj pat nupjaukite lapus, tačiau stenkitės nepažeisti vaisiaus viršūnės. Negalima nupjauti pagrindinės šaknies – per pjūvį šakniavaisis gali būti užkrėstas puviniu ir ne tik supūti pats, bet ir supūdyti likusį derlių.

Iškastos daržovės žiemą daug ilgiau laikysis, jei nuėmę jas dienai ar dviem paliksite ant dirvos. Per šį laiką vaisiai apdžius ir sutvirtins savo odelę prieš sukraunant laikyti vėsiame rūsyje.

Jei ruduo ilgas ir šiltas, nukastus šakniavaisius galite pridengti ir palaikyti lauke tol, kol rūsys neatvės iki 5-6 °C.

Laikymo sąlygos

Visi šakniavaisiai gali būti laikomi smėlyje, durpėse ar susluoksniuoti. Laikykite jas vėsioje, drėgnoje, neįšąlančioje vietoje, pastovioje 0-4 laipsnių temperatūroje.

Medinė dėžė dažnai tam gali būti idealus konteineris. Dugne paskleiskite smėlio, durpių ar pjuvenų sluoksnį, ant jo uždėkite neplautas, bet apdžiovintas (ne šlapias) šakniavaises daržoves. Tada užpilkite tuo pačiu smėlio, durpių ar pjuvenų sluoksniu ir dėkite daržoves toliau. Kai dėžė bus pilna, uždenkite ją orui nelaidžiu dangčiu.

Kai kurie šakniavaisiai – porai, krienai, pastarnokai – gali žiemoti dėžėse su smėliu, įkastose į žemę sulig paviršiumi. Uždenkite dėžę dangčiu, apklokite sausais lapais ar šiaudais, uždenkite plėvele, prispaudę, kad nenupūstų vėjas.

Morkų žievelė plonesnė nei kitų šakniavaisių, jos greitai vysta, todėl iškastas būtina susluoksniuoti su švariu drėgnu smėliu, kraikinėmis durpėmis, ar apiberti kreida be kalkių (10 kg morkų — 120-200 g kreidos). Galite sluoksniuoti džiovintais svogūnų ar česnakų lukštais, arba prieš sluoksniuojant apipurkšti svogūnų lukštų tirpalu. Morkas tinka užpilti ir pušų pjuvenomis – jos turi terpentino, kuris saugo nuo puvinių, taip pat gerai laikosi neužrištuose plastmasiniuose ar popieriniuose maišuose.

Bulvės dažniausiai sandėliuojamos rūsiuose kaupuose, todėl karts nuo karto stenkitės jas perrinkti, išmesti supuvusias ar pradedančias pūti. To nereikėtų daryti dažnai, kadangi kiekvienas perkrovimas aktyvina vidinius procesus – dygsta gumbai, mažėja masė, šiek tiek pakinta temperatūra, taigi išlieka puvinio rizika. Taip pat atkreipkite dėmesį į išpilto bulvių sluoksnio storį – jis negali būti didesnis nei pusantro metro.

Burokėliai ne tokie reiklūs. Juos sandėliuoti paprasčiau. Jei kiekis, kurį norite išsaugoti per žiemą, yra nedidelis, sudėkite juos į polietileno maišelius, pradurkite skyles, kad nuolat vėdintųsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)