Daržas rūsyje

Miežiškiuose su šeima ūkininkaujanti Regina Valiukienė sėjos darbus pradėjo jau antroje vasario pusėje. Paprastai daigus ūkininkai augina šildomuose šiltnamiuose, tačiau miežiškietė sumanė kitaip. Susirgus visai šeimai, daigai pasėti ir įkurdinti namo rūsyje. Spaudžiant dideliam šalčiui, šiltnamius būtų tekę smarkiai šildyti, būtų prireikę gerokai didesnės priežiūros, jėgų, o ir sąnaudos būtų buvusios didesnės. Tuščiame rūsyje pakako tik pareguliuoti apšvietimą.

„Gerai rūsyje – drėgna, šilta. Idealios sąlygos. Daigelius tik vakar išnešėme į šiltnamius. Karantinas savo eiga, o ūkininkas eina savo vaga. Reikia stengtis, nes ateina tie patys pirkėjai, paklausa yra, stengiamės dirbti taip, lyg nebūtų pandemijos“, – sako R. Valiukienė.

Bus ir daigų, ir gėlių

Ūkininkės teigimu, maždaug per porą savaičių daigai šiltnamyje jau bus sustiprėję. Kol kas R. Valiukienė neskuba jų pardavinėti. Įvairių rūšių kopūstinių daržovių, salotų, petražolių ir kitus daigus pirkėjams galės pasiūlyti maždaug po poros savaičių ar dar vėliau. Iki to laiko ūkininkė planuoja užauginti ir šalčiams atsparių gėlių. Jau dabar kai kurios sukrovusios žiedus. Ūkininkės teigimu, pernai pavasarį našlaičių net pritrūko – buvo labai šalta, tad šilumamėgės gėlės liko nepaklausios.

„Gamta pati pasako, kada perka vasarines gėles“, – šypsosi R. Valiukienė.

Daigai šiltnamyje

Nepatikėjo, kad savi

Pernai jau gegužę miežiškėnai prekiavo pačių užaugintomis kaliaropėmis.

„Žmonės net netikėjo, kad tokį ankstyvą derlių patys užauginome“, – pamena R. Valiukienė.

Pasak ūkininkės, kada pirmąjį šviežių daržovių derlių pasiūlys šiemet, irgi priklausys nuo orų.

„Gamta pasiima savo. Kaip reikia, taip ir pasitvarko. Pašalo šiemet nėra, gali orai keistis labai greitai: šiandien – šalta, rytoj – pavasaris, o tada visiems reikia vienu kartu sodinti“, – patenkinti išaugusią paklausą pasiruošusi R. Valiukienė.

Ūkininkams jau dabar skambina pirmieji pirkėjai, besidomintys daigais. Nors, R. Valiukienės pastebėjimu, išaugusi prekyba sėklomis, vis daugiau daržininkų bando patys užsiauginti daigų, tačiau tam reikia ir žinių, ir sąlygų.

„Ankstyvųjų daigų visada reikia. Vėliau, kai sušyla, žmonės ir patys sėja, bet pirmutinių daigų ieško pirkti. Tokie visada pasiteisina“, – sako R. Valiukienė.

Kokios šiemet bus daigų ir pirmų šviežių daržovių kainos, ūkininkė dar neprognozuoja. Jos manymu, kainos gali likti tokios pat arba šiek tiek pakisti – tai priklausys ir nuo žmonių perkamosios galios.
Dar nežinia, kokią įtaką karantinas turės prekybai. Pernai apie pusę produkcijos Valiukai pardavė iš namų. „Mes tai užauginame, bet svarbiausia, kad žmonės galėtų važinėti į kitas savivaldybes“, – susirūpinusi miežiškėnė.

Daigai šiltnamyje

Pomidorai neapsimoka

Žemės ūkio bendrovės Dembavos šiltnamių, per sezoną užauginančių apie 400 tonų produkcijos, direktorius Algimantas Staškus sako, kad šiltnamiai jau pradedami ruošti naujam derliui, rengiamasi agurkų sėjai.

Dujomis šildomuose bendrovės šiltnamiuose daugiausia auginami trumpavaisiai agurkai. Pasak A. Staškaus, nuo pomidorų pasėjimo iki derėjimo praeina ilgas laikas, o jų kainos nedidelės, tad šios daržovės nėra pelningos.

„Dabar kilogramas pomidorų apie eurą kainuoja“, – sako A. Staškus.

Pirmasis agurkų derlius paprastai skinamas balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje. Bendrovės vadovo teigimu, tuomet šildymo sezonas jau būna pasibaigęs ir žmonės turi laisvesnių pinigų. Tiesa, daržovių augintojams baimės varo pandemija. Bendrovėje yra daug rankų darbo. Jei atsirastų koronaviruso židinys, anot direktoriaus, būtų prapultis.

„Jeigu kas įvyktų išauginus, bet nepradėjus skinti produkcijos, tada jau gali palaidoti visą šių metų derlių“, – baiminasi A. Staškus.

Eksportuoja kaimynams

Žemės ūkio bendrovė savo išaugintą produkciją parduoda prekybos centruose, taip pat dalį eksportuoja į Latviją, Estiją. A. Staškaus manymu, agurkus žmonės pirko ir pirks. Pasak jo, lietuviška daržovė visada buvo populiaresnė ir priimtinesnė už atvežtinę. Bendrovės vadovas pastebi, jog šviežių daržovių poreikis toks, kad tai, kas užauginama Lietuvoje, be problemų būtų galima vien joje ir parduoti. Tik vietiniams daržovių augintojams konkurenciją sudaro prekybos centrų atsivežta pigi produkcija.

A. Staškus spėja, kad šiųmečio derliaus kainos išsilaikys panašios kaip pernai. Direktoriaus teigimu, dabar pardavinėjami lietuviški agurkai išauginti moderniuose šiltnamiuose, o šaltą žiemą juos reikėjo ir daugiau šildyti, ir papildomo apšvietimo. Visa tai sukelia pirmojo derliaus kainą. Vėliau pasiūla išauga ir kainos būna panašios kaip ir kasmet.

Ruošiasi sėjai

Panevėžio rajono, Karsakiškio seniūnijos ūkininko Pauliaus Čerkeso šiltnamiuose, užimančiuose apie 34 arus, taip pat vyksta paruošiamieji darbai auginti trumpavaisius agurkus.

„Kol kas dar neturime pasisodinę ir pasisėję. Šiemet kiek vėliau pradėsime“, – planuoja P. Čerkesas.

Dalį daigų ūkininkas perka, o dalį užsiaugina. Pirmuosius agurkus sėti P. Čerkesas planuoja apie kovo vidurį. Pirktinių daigų laukia maždaug pirmą balandžio dešimtadienį.

Pirmojo derliaus ūkininkas laukia apie gegužės vidurį.

P. Čerkesas viliasi, kad karantinas šiemet nepablogins situacijos iš savo užaugintos produkcijos visus metus gyvenantiems žemdirbiams.

„Dabar karantinas ilgiau užsitęsė. Žmonės gal labiau skaičiuos pinigus – turi mažiau pajamų, nes daug kas ir darbo neteko“, – svarsto ūkininkas.