Pranešama, kad Lenkijoje naujas ligos protrūkis nustatytas Ostruvo rajone (iš viso kaimyninėje šalyje užregistruota 13 protrūkių), ūkyje, kuriame buvo laikoma per 6,6 tūkst. ančių, rašoma pranešime spaudai.

Antras paukščių gripo protrūkis Rumunijoje užfiksuotas Maramures regione esančiame vištų dedeklių ūkyje. Jame buvo laikoma daugiau kaip 22,7 tūkst. paukščių.

Pirmą kartą ligos protrūkis šiais metais pasireiškė ir Čekijos Respublikoje (Vysocina regione). Šioje šalyje židinys užfiksuotas smulkiame ūkyje, kur buvo laikoma 15 naminių paukščių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, pastarąjį mėnesį paukščių gripo protrūkių iš viso užregistruota penkiose ES valstybėse, 19-oje paukščių ūkių ir 1 atvejis laukinėje faunoje. Šiuose ūkiuose auginti per 393 tūkst. paukščių buvo sunaikinti, o aplinkui patvirtintus protrūkių židinius nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Atsakingos šalių veterinarijos institucijos vykdo sustiprintą kontrolę, užtikrinančią, kad visi naminiai paukščiai būtų laikomi uždaryti tvartuose, o iš apribojimų zonų nevyktų paukščių ir jų produktų judėjimas.

VMVT, aktyviai bendradarbiaudama su Lietuvos ornitologais ir Žemės ūkio ministerijos specialistais, nuolat stebi situaciją ES valstybėse bei laukinių paukščių migraciją, kuriai prasidėjus liga gali patekti ir į Lietuvos teritoriją. Planuojama, kad tik pasirodžius pirmiesiems paukščių migracijos požymiams, gyventojams bus nurodoma laikyti naminius paukščius pastatuose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, kurios įrengtos taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais. Apie prasidėjusią paukščių migraciją bus paskelbta iš anksto.

Siekiant apsaugoti Lietuvos paukštininkystės ūkius bei vartotojus nuo galimai virusu užkrėstos paukštienos, imamasi aktyvių kontrolės priemonių, nuolat vykdomos patikros keliuose, turgavietėse, maisto tvarkymo ir prekybos įmonėse.

Lietuvos paukščių laikytojus raginame išlikti itin budriais ir atidžiai stebėti auginamus paukščius. Privaloma laikytis biologinio saugumo priemonių, saugoti paukščius nuo bet kokio kontakto su laukiniais paukščiais, negirdyti jų atviro telkinio vandeniu, lesalus ir kraiką laikyti laukiniams paukščiams nepasiekiamoje vietoje. Taip pat raginama dažnai plauti ir dezinfekuoti rūbus, batus ir įrankius, naudojamus atliekant paukščių priežiūros darbus, paukščius laikyti patalpoje su stogu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)