Šį sezoną žmonės pamėgo ir naujovę – skiepytus daigus.

„Daigai įskiepyti, todėl jie kur kas didesni ir derlingesni. Pomidoras auga iki dviejų metrų ir išleidžia plačias šakas. Tai vokiška technologija, kuri atėjo iki Lietuvos ir mūsiškiai jau išmoko ją taikyti“, – pasakoja skiepytais pomidorais ir agurkais prekiaujantis Remigijus Jarockas, „Nojaus medelyno“ atstovas.

Tokios skiepijimo nauda aiški – daigas pomidoras, o šaknis moliūgo, kurios kur kas didesnės nei raudonskruostės daržovės ir iš dirvos paima kur kas daugiau naudingų medžiagų. Šaknų sistema trigubai efektyvesnė ir tiek pat didėja derlius.

Skiepytas daigas kainuoja nuo 5 eurų, paprastų pomidorų ir agurkų daigai po eurą.

Medelių kainos pora eurų didesnės nei pernai. Vidutiniškai vazone dviejų metų vaismedis (kriaušė, obelis) kainuoja 15 eurų, pernai buvo 12. Iškasti iš grunto dabar 10 eurų.

„Šiemet lietuviai nori egzotiškų vaisių – persikų, abrikosų ir gana daug perka kaulavaisių – trešnių slyvų. Abrikosai, išauginti vazonuose, 20–25 eurai. Brangesni skiepyti šilkmedžiai, kurių lapus žmonės naudoja arbatoms. Už juos prašome 110 eurų, 50–70 eurų maumedžiai“, – pasakoja R. Jarockas ir sako, kad šilkmedžio lapų arbata padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai svarbu sergant diabetu.

„Sezonas vėluoja dviem savaitėm, bet mums pavyko sustabdyti daigų augimų ir jie neperaugo. Daigus tiesiog laikėme vėsiai ir jie neišstypo, nes tokių pirkėjai nenori. Tačiau mes patys sodiname „blogus“ ir jie duoda puikų derlių. Augumo nereikia bijoti“, – sako Eligijus Debesiūnas, parduodantis „Dzūkų ūkio“ daigus ir juokauja, kad perka viską iš eilės. Nėra taip, kad ieškotų vienos rūšies.

Agurkai pomidorai kainuoja po eurą, smulkesnės daržovės pigiau petražolės, kopūstai, salierai po 30 centų, bazilikai 40 centų.

„Žmonės ieško naujų pomidorų rūšių. Dabar madingi mėsingi avietiniai pomidorai. Jų auginimas nuo įprastinių nesiskiria. Kalbant apie veisles, geriausiai perka „Rodničiok“ ar „Jaučio širdies“, nors jų skonis šiais laikais jau nebe pats geriausias“, – apie pokyčius pasakoja pardavėjas, tačiau pastebi, kad jei prieš keletą metų pirkdavo po 30–40 daigų, tai dabar tik 3-5.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)