aA
Kalvarijų turgavietėje kartu su bajoriškos virtuvės restorano „Ertlio namas“ šeimininku Tomu Rimydžiu aiškinamės, ką šiandien mėgsta lietuviai. Tiksliau, ką jie iš naujo atrado.

Ne pirmus metus mėsa prekiaujantis Donatas ir Tomas sako, jog dabar tautiečiai tarsi išprotėjo dėl produkto, kuris dar neseniai buvo visiškai nevertinamas ir skirtas nebent buljonams – vadinamųjų cukrinių kaulų, kuriuose daug kaulų čiulpų.

„Kaulų čiulpai vertinga ir ypatingai stipraus skonio jautienos dalis. Iš šių kaulų galima gauti tobulą padažą ir sultinį“, – aiškina T. Rimydis ir sako, kad jei norite ypatingai gurmaniško patiekalo, svečiams galite patiekti pačius kaulų čiulpus.

Tačiau bajoriškos virtuvės žinovas iš karto įspėja, kad kaulų čiulpų ruošimas ilgas procesas.

„Pardavėjas jau parduodamas gali supjaustyti kaulą, tada imamas šis gabalas ir lėtai kepamas krosnyje, ant grilio ar žarijų. Jis taip ruošiamas 12 valandų ir tada gaminį galima patiekti“, – dėsto virėjas.

Restoranai tokį patiekalą gurmanams atneša visame kaule. Kartais pabaigoje čiulpai dar būna išimami, pakepinami ir sudedami atgal.

Kaip sako virėjas, jei svečius norite nustebinti patys, ryte kaulą reikia pašauti į orkaitę ir vakare, susirinkus svečiams, čiulpus bus galima patiekti visame kaule. Tai bus išskirtinis patiekalas, kurį sunku rasti netgi aukštos klasės restorane.

Jei norite buljono, kuris gali būti saugomas šaldiklyje ir naudojamas įvairiems gaminiams – kaulai supjaustomi gabalais, šaunami į krosnį ir sausai kepami 200 laipsnių temperatūroje, kad visi vienodai apskrustų vos ne iki tamsiai rudos beveik nuodėgulio spalvos. Tokie kaulai dedami į puodą, užpilami šaltu vandeniu, pridedama prieskoninių žolelių, daržovių ir verdami 2–3 paras. Kiekvieną rytą puodas papildomas vandeniu. Baigus virti, kaulai išmetami ir lieka, pasak T. Rimydžio, puikus padažas. Jis gali būti naudojamas tiek kaip padažas mėsai, tiek kaip bazė įvairioms sriuboms, paskaninti košei.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(96 žmonės įvertino)
3.2812

10 svogūninių augalų, kuriuos reikia pasodinti rudenį

Kasmet laukiame pavasario kaip šventės, nekantraujame, kada nubus mylimi darželio augalai. Pirmieji...

Nuskynus obuolius darbai nesibaigia – kaip teisingai paruošti medelius žiemai tręšimas ir kova su ligomis (4)

Nors vidurdienį saulė dar tebesiridinėja žeme, ūkanoti rytai ir vėsūs vakarai išduoda...

Kaip prižiūrėti gyvūnų kanopas (8)

Kitaip nei laukiniai jų protėviai, šiandieniniai arkliai dažnai nebegali pasigirti tvirtomis ir...

Bulviakasio siurprizai – bulvė gigantė (19)

Bulviakasis nuolat peteikia siurprizų.

Prasideda prekyba sodinukais – plinta naujas metodas, kuriuo nesąžiningi prekeiviai apgaudinėja pirkėjus kokios šio rudens kainos (19)

Prasideda prekyba rudeniniais sodinukais, tačiau nesąžiningi pardavėjai jau sugalvojo, kaip...

Top naujienos

Gyvai / Išskirtinai DELFI Dienai – Ingrida Šimonytė. Apie sprendimus prieš Seimo rinkimus vyksta apklausa (20)

Išskirtinai DELFI DIENAI – Ingrida Šimonytė. Apie sprendimus prieš Seimo rinkimus, būtinas, bet...

Venckienės tėvai sulaukė atsakymo iš Prezidentūros

Į prezidentą Gitaną Nausėdą rugsėjo pradžioje kreipęsi buvusios teisėjos Neringos Venckienės...

Po išpuolio Saudo Arabijoje – pasiūlymas iš Rusijos papildyta 15.00 (123)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasiūlė Saudo Arabijai , kurios naftos...

Seime jau skamba nuogąstavimai: naujas įstatymas gali taikytis į asmenų privačią erdvę (37)

Antradienį Seime pateikiant naujos redakcijos Lygių galimybių įstatymo projektą skambėjo...

Vėstant orams – gera prognozė dėl šildymo kainos (16)

Spalį, šildymo sezono pradžioje, vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina šalyje turėtų...

Naftos kainų šokas, kokio pasaulis seniai nematė, – pačiu netinkamiausiu ekonomikai metu (71)

Rekordinis naftos kainų šuolis po dronų atakos Saudo Arabijos naftos perdirbimo gamykloje ištiko...

Jei norite gauti daugiausiai naudos sveikatai, teks keisti įpročius: pasakė, kaip paruoštas pomidoras sveikiausias

Buityje tai daržovė , botanikoje – uoga, o pagal Europos Sąjungą – vaisius. Kad ir kaip...

Specialistai ir garsios mamos apie viešus žvaigždžių vaikų gyvenimus: kaip žinomumas atsiliepia mažųjų raidai?

Žinomumas neabejotinai turi savo kainą ir būtent dėmesys - kartais pageidaujamas, o kartais...

Rinktinių nariai nuotaikingai prisijungė prie Kauno „Žalgirio“ treniruočių (5)

Sezonui besirengianti Kauno „Žalgirio“ komanda antradienį į rytinę treniruotę pagaliau...

Vilniaus širdyje – prancūziška dvasia alsuojantis skonių festivalis

Antradienį Vilniaus paveikslų galerijos kieme – šurmulys ir triukšmas: čia vyksta prancūziško...