Kas kartą apžiūrėdami sodą atkreipkite dėmesį į ūglius aplink kamieną ir augančią žolę. Jie ne tik paima daug maistingų medžiagų iš vaisius mezgančių medžių, bet ir yra prieglobstis kenkėjams. Todėl ir žolę, ir ūglius reikia laiku šalinti.

Kokie dar darbai laukia sodininkų liepą? Liepą prinoksta agrastai ir serbentai. Įprastai raudonieji ir geltonieji serbentai tvirtai laikosi ant krūmų, o juodieji gali nubyrėti, taigi nesusivėlinkite nurinkti šių uogų.

Avietės skinamos, kai sunoksta. Jos noksta bangomis, taigi stebėkite, kad neprarastumėte dalies derliaus. Uogas geriausia apžiūrėti kas 5–7 dienas.

Šiuo metu galima patręšti krūmus karvių mėšlo ar žolės užpilu– 1–2 l kibirui vandens. Į tirpalą galima įdėti fosforo ir kalio trąšų. Po kiekvienu krūmu pilkite po 1–2 kibirus. Taip pamaitinsite krūmus, jie geriau augs ir megs vaisių duosiančius pumpurus kitiems metams.

Darbai darže liepos mėnesį

Pagrindiniai darbai darže – ravėjimas, tręšimas ir žemės purenimas.

Auga aguročiai. Pirmus mažus aguročius svarbu nuskinti kuo anksčiau, kad netrukdytų augti kitiems.

Ant moliūgų krūmų palikite po 4–5 moliūgus, jei norite, kad jie užaugtų dideli.

Žieminius česnakus bus galima nurinkti, kai lysvėje palikti po porą laiškų atsities. Česnakų galvutes džiovinkite gerai vėdinamoje, sausoje vietoje. Į laisvas lysves galima sodinti žalumynus arba sideratus, kad lysvėse nepriaugtų piktžolių.

Rugpjūčio pradžioje ar viduryje nurenkami svogūnai, taigi likus 15–20 dienų iki nurinkimo nustokite juos laistyti, kad svogūnai pradžiūtų ir nurinkti neimtų pūti.

Subręsta žiediniai kopūstai. Kad jie būtų balti, galima suimti viršutinius lapus virš galvų. Jei brokoliai labai išstypsta, galima nugnybti viršūnes – tada geriau augs šoniniai žiedynai.

Liepą apskabykite pomidorų daigus ir šiltnamyje, ir lysvėse. Jei auginate aukštų rūšių pomidorus, būtina nuskabyti ir viršūnes. Tada augalai skirs visas jėgas ne augimui, o užsimezgusių vaisių nokinimui.

Pomidorai ir agurkai mėgsta trąšas, taigi patręškite juos karvių mėšlu ar žolių antpilu, derindami tręšimą su laistymu. Į trąšas būtų naudinga įberti pelenų arba kompleksinių mineralinių trąšų.

Laistykite, jei žemė atrodo sausa, arba jei ilgai nėra lietaus. Laistykite šiltu vandeniu. Laistoma arba anksti ryte, arba vakare, kad saulė nenudegintų augalų.

Liepą, kai pražysta bulvių krūmai, apžiūrėkite ar nėra kolorado vabalų lervų. Jei neturite laiko rankomis nurinkti šių parazitų, yra pirkti juos naikinančių preparatų.

Mėnesio pradžioje ar iki vidurio sėjami ridikai ir ropės žiemai. Sėkite sėklas retai, su 5–6 cm tarpais.

Darbai gėlyne liepą

Nepamirškite gėlių. Kai kurios rūšys jau nužydėjo. Jie neketinate rinkti sėklų, nudžiūvusius žiedus nuskinkite – tada lysvės atrodys tvarkingai. Periodiškai gėlynus reikia apkaupti, laistyti, tręšti.

Nukirpkite nužydėjusius bijūnų žiedus – krūmas atrodys dekoratyviau. Nužydėjusį krūmą patręškite perpuvusiu mėšlu arba mineralinėmis trąšomis gėlėms.

Daugiamečių augalų kelmelius po žydėjimo galima išskirstyti į mažesnes dalis. Jei norite, kad melsvių lapai būtų gražūs, dekoratyvūs, stiebelius su žiedais apskritai nuskabykite.

Liepą darbų darže ir sode daug, svarbu tinkamai juos suplanuoti ir dirbti su malonumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)