Kaip rašoma portale hozvo.ru, priežasčių nuimti derlių kuo anksčiau gali būti kuo įvairiausių.

Pavyzdžiui, pomidorus galima skinti tada, kai jie pabąla. Tokia jų stadija vadinama šviesiuoju nunokimu. Ją pasiekusios šios daržovės nebeauga, o tik noksta. Saulutėje ant krūmų sunokę pomidorai, žinoma, šiek tiek saldesni ir skanesni, tačiau kai tenka gelbėti derlių, menkų skonio niuansų galima ir nepaisyti.

Daržovės ir vaisiai nunoksta todėl, kad išskiria etileną – vadinamąjį nokimo hormoną. Veikiamas šių dujų, daržovėse esantis krakmolas virsta cukrumi.

Nelaukiant, kol visiškai sunoks, galima skinti daugelį vaisių: kriaušes, obuolius, slyvas, svarainius, persikus, abrikosus ir kt. Išimtį sudaro vynuogės ir vyšnios. Pastarosios nuskintos pusžalės nesunoksta, nors dėl prarandamo vandens jų skonis gali kiek pagerėti. Dalykas tas, kad etilenas jų niekaip neveikia – kad sunoktų, jos turi likti ant medžio.

Daržovių nokinimas – šiek tiek sudėtingesnis reikalas. Tarkim, agurkams ir kitiems moliūginių šeimos augalams namie ne vieta: jie turi nokti lysvėse. Nevalia pamiršti, kad jaunesni agurkai dar ir skanesni, o moliūgas gali kad ir iki pirmų rudens šalnų pragulėti darže. Taigi, specialus nokinimas jų atveju ir šiaip neaktualus.

O štai paprikas, pomidorus ir baklažanus dirbtinai, namie nokinti galima. Todėl patyrę sodininkai, pastebėję maro protrūkio požymius, skuba nuimti bulvinių šeimai priklausančių daržovių derlių. Nuskintos neprinokusios daržovės nunoks greičiau, jei šalia bus padėtas nunokęs bananas, obuolys arba kriaušė: jie išskiria etileną ir greitina pusžalių daržovių nokimo procesą.

Verta atminti, kad nokinimo sėkmei įtakos turi oro sąlygos: lyjant arba pašalus nuskintos daržovės greičiau suges nei nunoks.

Beje, jei neprinokusius pomidorus sudėsite į šaldytuvą, kuriame laikosi ne aukštesnė kaip 8 laipsnių temperatūra, išimti jie nebenoks.

Nokimo procesą lėtina ir šviesos stoka. Nesvarbu, koks vaisius arba daržovė nokinama, patartina laikytis pagrindinių taisyklių.

Visų pirma, pamirškite apie šaldytuvą. Jame pabuvoję daugelis daržovių ir vaisių nebenoks. Visgi kai kuriais atvejais (tarkim, nuskynus nesunokusias kriaušes) į šaldytuvą arba rūsį padėtų vaisių nokimo procesas tik sustabdomas. Būtent todėl rūsyje ir laikomos rudeninės arba žieminės kriaušės. Prieš ruošiantis vartoti, nedidelis jų kiekis pernešamas į šilumą, kurioje vaisiai greitai nunoksta.

Nokstantiems daržovėms ir vaisiams būtinas pakankamas kiekis deguonies, todėl sandariai jų pakuoti negalima.

Nokinti galima tik nepažeistus, sveikus ir sausus vaisius. Jei yra dėmių, įskilimų arba suminkštėjusių vietų, vaisius greičiau suges nei nunoks.

Jokio universalaus sunokimo termino nėra – kiekvienu atveju nokimo procesas užtrunka skirtingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją