Rugpjūtis yra aktyvaus pomidorų nokimo laikotarpis. Tačiau būtent šį mėnesį mūsų klimato zonoje pradeda svyruoti oro temperatūra: dienomis būna dar šilta, tačiau naktimis – jau vėsu. Dėl tokių svyravimų šiltnamiuose pradeda kauptis kondensatas, konstrukcijos viduje padidėja oro drėgnumas. Būtent drėgmė skatina grybelines ligas, kurios tampa pirmąja pomidorų žūties priežastimi. Kadangi rugpjūtį pomidorus galima tręšti tik skystomis trąšomis, labai svarbu stebėti trąšų proporcijas: jūs turite pamaitinti pomidorus būtinais elementais, tačiau nepadidinti oro drėgmės šiltnamyje.

Kalbant apie pačias trąšas, rugpjūtį pomidorus galite patręšti karbamidu. Šios trąšos sustiprins pomidorų imunitetą, apsaugos juos nuo įvairių ligų ir pratęs derėjimo laikotarpį. Tačiau tręšdami nepersistenkite: vienam augalui pakaks 2 – 3 l trąšų tirpalo (valgomasis šaukštas karbamido kibirui vandens).

Pomidorus galite patręšti ir pelenų tirpalu (500 g sauso produkto 10 l vandens). Nors tokios trąšos nėra tokios efektyvios kaip karbamidas, jos paspartina vaisių nokimą. Pelenų tirpalu laistykite tik pomidorų šaknis ir vienam augalui skirkite ne daugiau kaip 2 – 3 l tirpalo.

Jei ant pomidoro šakų kabo dar daug smulkių nesunokusių vaisių, jums vertėtų patręšti ne tik augalo šaknis, bet ir patį augalą. Kibire vandens ištirpinkite valgomąjį šaukštą karbamido bei 250 g pelenų ir šiomis trąšomis apipurkškite visą augalą. Be to, kad tokia procedūra paspartins pomidorų nokimą, ji pasitarnaus ir grybelinių ligų profilaktikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)