Pašildžius saulutei, su nekantrumu jos lėks į lauką apsiskraidyti ir tada prasidės bityne pagrindiniai darbai. Tad trumpai apžvelkime, kokius darbus reikėtų nuveikti bityne kovo mėnesį, rašo www.medauskalnas.lt.

1. Po žiemos atšyla orai, bitės išskrenda į lauką apsiskraidyti, todėl reikia pasirūpinti, kad prie lakų nebūtų negyvų, po žiemos išmirusių bičių.

2. Taip pat reikia patikrinti, ar bičių šeima jau pradėjo auginti perus. Po apšiltinimo medžiaga pakišame ranką, jei pajuntame šilumą, vadinasi, bitės jau augina perus. Jei taip, tada reikia papildomai apšiltinti avilius, kad jei netikėtai vėl spūstelės šaltesni orai, kad nesušaltų perai. Tam labai gerai tinka keli sluoksniai laikraščių, nes popierius labai gerai sulaiko šilumą.

3. Reikia patikrinti, ar avilyje yra pakankamai maisto. Atsargiai, neiškeldami korių iš avilio, kad neatšaldytume lizdo, patikriname korius, kurie yra lizdo kraštuose. Jei jie lengvi, reikėtų juos pakeisti kitais, kuriuose būtų atidengto medaus ir duonelės. Jei tokių korių atsargoje neturite, galima ant rėmelių uždėti kandi tešlos.

4. Atšilus orams iki 10 – 12 laipsnių, reikėtų išvalyti avilių dugnus, pakeisti sudrėkusius apšiltinimus, iš lizdo išimti bitėmis neaptūptus korius, nes papildomi koriai atvėsina lizdą, o auginat perus bitėms reikia šilumos.

5. O jei orai sušils iki 15 laipsnių, reikėtų atlikti pirmąja bičių šeimų apžiūrą, įvertinti kaip peržiemojo, ir atsižvelgiant į tai susiplanuoti sekančius darbus.

Na ir žinoma, kol neprasidėjo pagrindiniai darbai su bitėmis, dar kartą peržiūrime bityno inventorių: sutvarkome rėmelius, išlydome senus korius, jei reikia paremontuojame avilius, prielakius ir ramiai laukiame bičių apsiskraidymo.

Vytautas Gaidelis, projekto www.medauskalnas.lt autorius