Šis gražus ir labai kenksmingas vabalas sutinkamas praktiškai visur, kur auga medžiai ir krūmai. Atsiranda jis žydint sodams ir tęsia aktyvią veiklą dar keturis mėnesius. Vietoj lizdo bronzinukai pasirenka skruzdėlyną ir humuso krūvas, čia deda kiaušinėlius. Beje, teisėti šių buveinių gyventojai į nekviestus svečius dėmesio nekreipia.

Pagrindinis bronzinuko racionas – augalų lapai. Žydėjimo laikotarpiu jie pereina prie žiedų, visiškai išgraužia jų vidurį ir taip sunaikina. Būtent taip padaro didžiausią žalą. Tiesa, juos traukia ir saldžios uogos, vaisiai.

Jeigu šių vabalų daug, derlius nukentės gan smarkiai. Labiausiai bronzinukus traukia šviesūs ir kvepiantys žiedai: balti, rožiniai ir geltoni… Beje, graužti juos gali pradėti dar pumpurų stadijoje, dėl ko žiedas nuvysta arba tampa negražus. Būtent dėl šios priežasties gėlininkai ypač nemėgsta bronzinuko.

Geriausia su šiais priešais kovoti pasitelkus prevencines priemones. Pavyzdžiui, ankstyvą pavasarį perkasant dirvožemį, nes norėdami peržiemoti vabalai pasitraukia į gilumą, o patekę į šviežią pavasario orą dažniausiai žūsta. Taip pat iš sklypo būtina pašalinti supuvusius kelmus ir šiukšlių krūvas, nes bronzinukai mėgsta juose dėti kiaušinėlius. Be to, stenkitės į sodą prisivilioti paukščius, mat jie naikina tiek suaugusius vabalus, tiek jų lervas.

Kai lauke debesuota ar ankstyvą rytą vabalus galima rinkti, mat vėsiu orui jie tūpi nejudėdami ant šakų ir neskraido. Juos galima nukratyti ant plėvelės ar brezento, ramiai surinkti ir sunaikinti. Galima juos rinkti ir šiltu oru, tačiau iš pradžių medžius reikia apipurkšti šaltu vandeniu.

Iš liaudiškų metodų populiarus purškimas svogūnų, česnakų, bitkrėslės, kiečių antpilu. Tai nepražudo kenkėjo, o tik apgauna. Vis dėlto, tokie metodai ne visada yra veiksmingi.

Nugalėti bronzinuką atskirame sode vargu ar pavyks. Jis atskris iš kaimynų. Vis dėlto stipriai sumažinti jų skaičių tinkamais preparatais apdorojant po medžiais esantį dirvožemį tikrai galima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)