Lietuvos šiltnamių asociacijos (LŠA) pirmininkas Donatas Montvila sako, kad šaltuoju sezonu geriausia yra auginti stikliniuose šiltnamiuose, tačiau nurašyti polietileninių tikrai negalima.

„Žiemos metu, be abejo, geriausia auginti stikliniuose šiltnamiuose, kuriuose yra įrengtos šildymo sistemos, tačiau polietileniniuose taip pat yra naudojamas šildymas, trešimo sistemos, todėl jokių problemų tikrai neiškyla“, – sako vyras.

Tačiau, anot LŠV pirmininko, produktyvumo ir galingumo atžvilgiu stikliniai šiltnamiai turi daugiau privalumų už polietileninius.

„Stikliniai yra geriau apšviečiami saulės spindulių, todėl galima tikėtis didesnio derliaus“, – sako specialistas.

Norintiems ilgaamžiškumo

D. Montvila sako, kad polietileniniai šiltnamiai yra kur kas pigesni nei stikliniai, tačiau jų eksploatacijos laikas trigubai trumpesnis.

„Polietileniniai šiltnamiai yra pigesni, greičiau pastatomi, tačiau trumpiau eksploatuojami nuo 8iki 10 metų.

Tuo tarpu stikliniai šiltnamiai gali tarnauti 30 ir daugiau metų“, – priduria LŠA pirmininkas.

Tačiau, pasak D. Montvilos, reikėtų suprasti, kad yra didelis skirtumas tarp sukalamų mediniais karkasais, apdengiamų polietilenu ir tų pačių polietileninių šiltnamių, kurie pritaikyti auginti žiemą.

„Vadinamuose „močiutės šiltnamiuose „gegužės mėnesį pradedama sodinti, o liepos pabaigoje jau nuimamas derlius. Tai yra be projektų pastatyti šiltnamiai, kurie naudojami tik sezono metu.

O žieminiai polietileniniai šiltnamiai turi pamatus ir yra įregistruojami šilnamių registre, o juose auginame visus metus“, – aiškina D. Montvila.

Ne kiekvieno kišenei

Įsirengi modernų ir šiuolaikišką stiklinį šiltnamį Lietuvoje gali tikrai ne kiekvienas augintojas.

„Įrengi vieną hektarą stiklinio šiltnamio su automatizuotom tręšimo sistemom kainuoja apie 1 milijoną eurų, todėl nesunkus įsivaizduoti, kad tokius šiltnamius gali statytis tik didelės bendrovės arba labai turtingi ūkininkai“, – sako D. Montvila.

Žemės ūkio kooperatyvo „Agrolit“ vadovas Vilius Jundulas sako, kad nėra didelio skirtumo, kuriuose šiltnamiuose daržovės augs geriau, tačiau Lietuvoje ūkininkai stengiasi investuoti į ateitį.

„Labai didelio skirtumo, kuriuose geriau auginti tikrai nėra. Viskas priklauso nuo pinigų kiekio. Kiekvienas gali pasirinkti pagal savo galimybes: kam reikia daugiau drėgmės, kam daugiau šviesos ir pan.“, – sako kooperatyvo vadovas.

Tačiau pasak V. Jundulo, šiltnamio pastatymo kainos priklauso nuo jo komplektacijos, auginamų augalų, užsakovo norų, todėl sumos gali labai skirtis.

Alternatyva augintojams

Anot V. Jundulo, praėjusiame dešimtmetyje Lietuvoje buvo labai populiaru statyti polietileninius šiltnamius, tačiau dabar, pažengus technologijoms, išpopuliarėjo stiklianiai šiltanmiai.

„Palyginus su anais laikas, dabar stiklinių šilnamių technologijos yra kur kas labiau pažengusios: dvigubi stiklai, tarpinės, trešimo sistemos, todėl natūralu, kad kas gali sau leisti, įsirenginėja būtent tokius šiltanmius“, – sako vyras.

Ir nors stikliniai šiltnamiai, atrodo, užkariauja rinką, polietileninių gamintojai nesiruošia trauktis.

„Žiemai polietileniniai šiltnamiai yra statomi pagal visus reikalavimus, kad atlaikytų sniegą ir kitus gamtos veiksnius. Jie hermetiškesni už stiklinius, su dvigubom plėvelėm, pučiamu oru“, – aškina V. Jundulas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)